Uppdaterad: 9 april, 2024

Samtrygg är en bostadsförmedlingstjänst som fungerar som mötesplats för hyresvärdar och hyresgäster. De hjälper alltså både människor som vill hitta en bostad att hyra samt människor som vill hyra ut sin egen bostad. De erbjuder även vägledning och tjänster efter att parterna har hittat varandra. Samtryggs koncept är att andrahandsuthyrning ska vara ett tryggt sätt att bo och hyra ut bostäder.

Vårt omdöme om Samtrygg

Samtrygg erbjuder ett smidigt sätt att annonsera sin bostad för den som vill hyra ut. Som uthyrare behöver du inte betala någon kostnad för vare sig annonsering eller uthyrning. Samtrygg erbjuder även bra stöd och support via kundtjänst och andra forum där användarna kan få hjälp med olika frågor.

För den som vill hyra bostad är tjänsten också gratis. Däremot lägger Samtrygg ett påslag på 15 procent på hyran, vilket gör att hyran blir lite högre än om bostaden hade hyrts utan Samtrygg som mellanhand. Trots detta får Samtrygg goda recensioner från både hyresgäster som snabbt och enkelt har hittat bostad via tjänsten som från hyresvärdar som hyra ut tryggt och säkert med hjälp av tjänsten.

Samtryggs plattform just nu:

 • Antal bostadssökande : 16 848 st
 • Antal lediga bostäder:  993 st
 • Betyg hos Trustpilot: 4,3 av 5 (2 254 st betyg)

Vad vi gillar med Samtrygg

 • Samtrygg garanterar att du får din hyra
 • Du väljer hyresnivå & behåller hela hyran själv
 • Samtryggs påslag på 15% betalas av hyresgästen
 • Avtal, försäkringar & hjälp med det juridiska ingår
 • Kontrollerade hyresgäster
 • Öppna konto & lägg ut annons gratis utan förbindelse

Samtrygg förmedlar bostäder enkelt och kostnadsfritt

Samtrygg har satsat mycket på att uthyrningsprocessen ska kännas trygg för såväl hyresvärd som hyresgäst. Tanken med tjänsten är att hela uthyrningsprocessen ska vara så säker, enkel och smidig som möjligt för båda.

Fram till själva uthyrningen påbörjas är det ingen av parterna som behöver betala någon kostnad. Däremot lägger Samtrygg på en kostnad på 15 procent på den hyra som hyresvärden har satt. Den kostnaden är inräknat i priset som syns i bostadsannonsen.

Trygghetsgarantier för bostadssökande: 

 • Ingen deposition eller förskottsbetalning. Så länge en kreditupplysning visar att du har god kreditvärdighet kommer du inte att behöva betala något i förskott.
 • Hyreskontroll. Samtrygg kontrollerar hyrorna på bostäder som annonseras för att säkerställa att de ligger på en rimlig nivå.
 • Kontroll av annonser. Alla annonser granskas manuellt för att minimera risken för falska bostadsannonser.
 • Andrahandsförsäkring. Samtryggs specialanpassade försäkring kompletterar din hemförsäkring och täcker in fler typer av skador. Försäkringen sänker också självrisken för dig som hyresgäst så att du aldrig behöver betala mer än 1 000 kronor per skada.
 • Rådgivning och service. Under hela hyresprocessen finns det möjlighet till support från Samtryggs kundtjänst och jurist om det skulle dyka upp frågor eller problem.

Trygghetsgarantier för uthyrare:

 • Betalningsgaranti. Det är Samtrygg som betalar månadshyran till dig som uthyrare och tar emot betalningen från hyresgästen. På så sätt behöver du som hyresvärd inte oroa dig för om hyran blir betald i tid eller inte. Dessutom gäller tolv månaders hyresgaranti vilket innebär att du får din hyra i upp till 12 månader även om hyresgästen inte skulle betala sin hyra.
 • Andrahandsförsäkring. I hyran ingår en andrahandsförsäkring som täcker skador som kan uppstå under uthyrningsperioden och som inte täcks av hemförsäkringen.
 • Kreditupplysning av hyresgäst. När du har hittat hyresgäster som verkar intressanta tar Samtrygg en kreditupplysning för att försäkra att hyresgästen är seriös och har möjlighet att betala hyran.
 • Rådgivning och service. Kundtjänst och jurist finns tillgängliga under hyresprocessen ifall du skulle ha frågor eller få problem i samband med uthyrningen.
 • Gratis marknadsföring. Din bostad kommer att annonseras gratis på Facebook och Blocket samt Samtryggs egna plattform och eventuellt i deras sociala kanaler.

Så använder du Samtrygg

Hyresvärden och hyresgästen öppnar konton på plattformen och sköter det mesta av uthyrningen på egen hand, men får vägledning genom Samtrygg. Alla steg fram till själva uthyrningen är kostnadsfria för båda parterna.

💰 Det är gratis att öppna och att ha ett konto hos Samtrygg

1. Skapa annonser och gör intresseanmälningar

För hyresgästen fungerar Samtrygg precis som andra bostadsförmedlingssidor. Du registrerar dig som bostadssökande och skapar en profil som visar vilken typ av bostad du söker. Därefter kan du söka bland bostadsannonserna, anmäla intresse och få notiser när en bostad som matchar dina önskemål läggs upp.

För uthyraren är det väldigt enkelt att lägga upp en annons i Samtryggs portal. Det behövs ingen registrering och det kostar inte heller någonting. Dessutom får du fylla i en hyreskalkylator för att räkna ut en rekommenderad hyra för bostaden.

Räkna ut rekommenderad hyra

Välj typ av bostad
Nyhet! Nu upp till 12 månaders hyresgaranti vid uthyrning genom Samtrygg. Dessutom kostnadsfri annonsering och verifierade hyresgäster
I samarbete med

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt
 • Samtrygg garanterar att du får din hyra
 • Du väljer hyresnivå & behåller hela hyran själv
 • Samtryggs påslag på 15% betalas av hyresgästen
 • Avtal, försäkringar & hjälp med det juridiska ingår
 • Kontrollerade hyresgäster
 • Öppna konto & lägg ut annons gratis utan förbindelse

2. Visa bostaden för intressanta hyresgäster

När hyresvärden har fått intresseanmälningar på bostaden och hittat intressanta hyresgäster är det dags att boka visning.

Bostadssökande kan anmäla redan vid annonsen om de vill komma på visning av bostaden. Om du inte kommer på en visning som du har anmält dig till kan du behöva betala en straffavgift om du inte avbokar senast ett dygn i förväg.

3. Skapa och signera andrahandsavtal på nätet

Samtrygg har standardiserade avtalsmallar för olika boendeformer som parterna kan använda för att skapa ett andrahandsavtal. För att skapa ett avtal behöver även uthyraren registrera sig på sidan.

Hyresvärd och hyresgäst får därefter signera avtalet med e-signatur via BankID. 

4. Dokumentera allt som ingår i bostaden inför överlämning

När avtalet är signerat finns det vissa andra förberedelser som ska göras när en bostad hyrs ut via Samtrygg. Hyresvärden och hyresgästen ska fylla i ett besiktningsprotokoll över bostaden och en inventarielista över eventuella möbler och vilket skick de är i. De får också en nyckelkvittens som de ska fylla i när nycklarna överlämnas till hyresgästen.

Vanliga frågor om Samtrygg

Är Samtrygg bra?

Samtrygg får mestadels bra recensioner och omdömen av dem som har använt tjänsten. Tjänsten upplevs som snabb och enkel, och de erbjuder många saker som ökar tryggheten i uthyrningen.

Vilka kostnader har Samtrygg?

Samtrygg tjänar pengar genom att de lägger på en extra kostnad på hyran och du kan få betala en straffavgift om du inte kommer på en bokad visning.

Vem betalar jag hyran till?

Hyr du via Samtrygg så betalar du hyran direkt till dom via deras faktureringstjänst. Samtrygg betalar sedan din hyresvärd.

Hur fungerar uppsägning hos Samtrygg?

För att säga upp ett andrahandskontrakt ska du mejla din hyresvärd, som sedan behöver skicka en bekräftelse på uppsägningen till dig. Den bekräftelsen ska du sedan skicka till Samtryggs kundtjänst så verkställer de uppsägningen.

Är det kö på bostäderna?

Nej Samtrygg har ingen kö på sina bostäder. Med lite tur kan du därför få en lägenhet väldigt snabbt via deras tjänst.

Om Samtrygg

Samtrygg AB är en relativt ny aktör inom förmedling av andrahandsbostäder. Företaget grundades 2013 med affärsidén att göra andrahandsuthyrning till en tryggare bostadsform och förbättra villkoren på andrahandsmarknaden.

Samtrygg omdömen
Kommentarer från Truspilot
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]