Uppdaterad: 24 maj, 2022

MittBolån är en låneförmedlare som helt och hållet specialiserar sig på bolån. Du som ska köpa bostad kan ta hjälp av MittBolån för att jämföra flera bankers räntor för bolån, och på så sätt hitta den som passar dig bäst. Det går också att ansöka om lånelöfte via MittBolån.

Vårt omdöme om MittBolån

Du som ska ansöka om bolån kan spara mycket pengar och tid på att använda dig av MittBolån. De har stor expertis på området och kan därför förhandla sig till bra erbjudanden för dig, utan någon kostnad alls för dig som låntagare. Dessutom har tidigare kunder bra erfarenheter gällande deras service.

Vilka banker som MittBolån samarbetar med framgår inte helt klart av deras egen information. Det är en nackdel eftersom det är viktigt för låntagare att veta vilka banker som MittBolån kommer att förhandla med.

OBS: Tjänsten Mittbolån.se har flyttats till Compricer.se. 

Vad vi gillar med MittBolån

  • Jämför bolån från flera banker samtidigt
  • Gratis ansökan & ingen förbindelse
  • Har gått samman med Compricer bolån
  • Snabba svar från handläggare

MittBolån sköter kontakten med banken och pressar din ränta

Genom att ansöka om bolån via MittBolån får du förslag på räntor från flera banker att jämföra mellan. På så sätt kan du hitta bolånet med den lägsta räntan utan att behöva besöka flera banker och själv förhandla. MittBolån är experter på att förhandla och pruta på räntor, och därför kan deras hjälp göra att du får bättre låneerbjudanden.

Du kan ta hjälp av MittBolån i följande situationer

  • Du ska köpa en bostad. Om du har vunnit budgivningen och skrivit kontrakt på en bostad kan du ansöka om bolånet via MittBolån.
  • Du letar bostad och behöver lånelöfte. Inför visning och budgivning är det viktigt att ha ett lånelöfte från banken för att du ska kunna få bostaden. MittBolån kan förhandla fram ett lånelöfte åt dig.
  • Du har ett bolån och är missnöjd med räntan. Äger du redan en bostad kan du ta hjälp av MittBolån för att sänka räntan på ditt befintliga lån.

Du kan låna upp till 85 procent av marknadsvärdet på bostaden via MittBolån. Om du har god ekonomi kan du det även finnas chans att få låna delar av kontantinsatsen.

Vilka banker samarbetar MittBolån med?

Exakt vilka banker som MittBolån samarbetar med är tyvärr svårt att hitta. Men enligt den senaste informationen från låneförmedlaren själv är det följande banker som ingår i deras nätverk:

MittBolån får betalt av bankerna när kunderna väljer att teckna bolån hos dem. Det är det som gör att tjänsten kan hållas kostnadsfri för dig som lånetagare.

Så jämför du bolån med MittBolån

För att använda MittBolån behöver du vara minst 18 år, ha ett svenskt personnummer och en årsinkomst på minst 120 000 kronor. Till detta kan det tillkomma ytterligare villkor från bankerna, beroende på vilken typ av bostad du köper och hur mycket du ansöker om att låna.

Du betalar ingenting för att använda dig av MittBolån. Under Mina sidor på hemsidan kan du sedan hålla koll på ditt bolån och vilka betalningar du har gjort.

1. Du lämnar in dina uppgifter

För att ansöka kan du fylla i formuläret på MittBolåns hemsida. Du kan också ringa direkt till en handläggare om du föredrar det.

2. Handläggaren kontaktar dig

Handläggaren ringer upp dig och ni går igenom den information och de önskemål du har för att komplettera din ansökan. Du får verifiera dig med BankID och behöver också godkänna att MittBolån tar kreditupplysning på dig.

Det görs bara en kreditupplysning under hela ansökningsprocessen, vilket är bra för din kreditvärdighet. Om du ansöker tillsammans med någon annan görs kreditupplysning på den medsökande också.

3. MittBolån förhandlar med bankerna

Efter detta tar MittBolån kontakt med bankerna som de samarbetar med och förhandlar fram erbjudanden på bolånsränta åt dig.

Att du går via MittBolån i stället för direkt till banken påverkar varken räntan eller villkoren på bolånet negativt. Snarare har experterna på MittBolån goda chanser att kunna sänka din ränta.

4. Du får erbjudanden från bankerna

Din handläggare presenterar de bolåneerbjudanden som du har fått. Sedan är det upp till dig att ta ställning till vilken bank som ger dig det bästa erbjudandet, med hjälp av handläggaren om du skulle vilja det.

Du kan också välja att tacka nej och inte godta något av erbjudandena. I så fall händer det ingenting särskilt, och du behöver fortfarande inte betala någon kostnad.

Vanliga frågor om MittBolån

Varför skickas jag vidare till Compricer?

MittBolån ägs sedan en tid tillbaka av Compricer. På senare tid har tjänsten helt flyttats till Compricers hemsida, vilket är anledningen till att du skickas dit.

Kan jag få bolån med betalningsanmärkning?

Ja, MittBolån samarbetar med banker som tillåter lån för kunder som har betalningsanmärkning.

Hur lång är återbetalningstiden för ett bolån?

Återbetalningstiden är mellan 30 och 50 år hos de banker som MittBolån samarbetar med.

Kan jag ansöka om ett lånelöfte via MittBolån?

Ja, via MittBolån kan du ansöka om ett lånelöfte. Efter du ansökt får du tillbaka några förslag från bolånegivare och får själv välja vilken långivare du vill gå vidare med.

Vad har MittBolån fått för kritik?

MittBolån har fått kritik för att inte vara tydliga med vilka banker de samarbetar med. Det går inte heller att garantera att räntan blir lägre än om du själv skulle ha förhandlat med banken. I övrigt har MittBolån fått mycket bra omdömen från tidigare kunder.

Om MittBolån

MittBolån är Sveriges ledande låneförmedlare inom bolån. De samarbetar med ett flertal banker för att kunna ge sina kunder den bästa möjliga räntan på bolån. MittBolån ägs av jämförelsesajten Compricer och tillhör Schibstedkoncernen, som är av Nordens största mediekoncerner. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]