5 tips på hur du sparar ihop pengar till kontantinsatsen

april 27, 2017
  • april 27, 2017

En fråga många svenskar idag ställer sig när de börjar planera inför ett bostadsköp är hur man ska bära sig åt för att spara ihop pengar till kontantinsatsen. Kontantinsatsen måste enligt svensk lag vara 15 % av köpesumman. Om du är intresserad av att köpa en bostad med ett värde på 2,5 Mkr betyder det att du behöver kunna betala en kontantinsats på 375 000 kr. Att spara ihop så mycket pengar kan kännas omöjligt men genom att lägga upp en plan är det absolut genomförbart.

  • Öppna ett sparkonto. Genom att börja spara undan lite pengar varje månad från och med det att du har fått din första lön kan du snabbt komma igång med sparandet mot kontantinsatsen. Välj att öppna ett enskilt sparkonto med bra sparränta avsett för sparande till kontantinsatsen. Om du har svårt att hålla fingrarna borta från sparkontot kan du också välja att låsa pengarna till ett särskilt konto. Att låsa pengarna kan samtidigt innebära att du får en högre sparränta.
  • Låt pengarna växa. Var smart och låt pengarna göra jobbet. Genom att investera dina pengar i aktier och/eller fonder blir det svårare för dig att spendera pengarna samtidigt som chansen att ditt sparkapital ska växa ökar.
  • Lev ekonomiskt oavsett inkomst. Även om du avancerar och klättrar på karriärstegen är det ett klokt val att hålla dig till en enklare livsstil. Du behöver inte spendera pengar bara för att du har pengar. Bo smart, laga lunchlådor för att dra ner matkostnaderna och om du har möjlighet bör du cykla till jobbet istället för att köra bil. Det gynnar både hälsan och plånboken.
  • Hitta billiga nöjen. Det är inte speciellt hälsosamt för plånboken att gå ut och äta och spendera pengar på nöjen flera dagar i veckan. Ett tips för att minska dina utgifter och därmed underlätta för sparandet är att du försöker hitta på aktiviteter med vänner och familj som inte är lika kostsamma. Testa till exempel “halv-åtta-hos-mig”-konceptet där du och dina vänner turas om att laga middagar åt varandra, gå på gratis träningspass och spela sällskapsspel hemma hos varandra.
  • Vad kostnadsmedveten i ditt förhållande. Ett tips är att du och din partner kommer överens om vilka prioriteringar ni ska ha – det resulterar ofta i att ni gör samma ekonomiska val. Ett tips är att ni minskar spontanhandlandet och istället planerar era inköp. Detta kan vara allt från den dagliga veckohandlingen till resor och nöjen.

Kommentera artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen