Tillträde
Uppdaterad: 8 juli, 2024
Tillträde är det tillfälle då köparen betalar resterande köpeskilling och får bostadens nycklar. Nedan beskrivs vad som sker på tillträdesdagen och vad som kan vara viktigt att tänka på som köpare och säljare.
Innehåll
Från köpekontrakt till tillträdesdag
Några dagar efter vunnen budgivning brukar köpare, säljare och fastighetsmäklare träffas för att skriva kontrakt på bostadsköpet. I samband med detta tillfälle (vanligtvis några dagar senare) betalas handpenningen som vanligtvis är på 10 % av köpeskillingen. Denna summa betalas till mäklarens klientmedelskonto och kommer säljaren tillhanda när kontraktets alla villkor är uppfyllda.
Resterande del av köpeskillingen, och överlämnade av nycklarna, sker på tillträdesdagen vilken vanligtvis brukar vara 1 – 4 månader senare.
I klippet förklarar Mäklarsamfundet hur ett tillträde går till
Tillträde – Steg för steg
På tillträdesdagen sker följande:
1. Kallelse till mötet
Mäklaren skickar ut kallelse till köpare och säljare där det framgår dag, tid och plats. Det vanligaste är att träffen sker på mäklarens kontor eller köparens bank.
2. Likvidavräkning
På mötet signerar parterna likvidavräkningen vilket är en uträkning som visar hur mycket som köparen har kvar att betala.
- Köpare
På köparens likvidavräkning framgår kvarvarande köpeskilling samt om ytterligare kostnader ska betalas så som exempelvis fastighetsskatt, samfällighetsavgifter (villa) eller månadsavgifter (bostadsrätt).
Ett exempel är om tillträde sker 15:e vilket innebär att säljaren behövt betala in avgiften för hela månaden men nu får tillbaka hälften av denna summa av köparen.
- Säljare
På säljarens likvidavräkning framgår säljarens lån som kommer att lösas med köpesumman.
Likvidavräkningen skickas sedan digitalt till köparens bank.
3. Betalning
Köparens bank kommer kontakta säljarens bank för att kontrollera hur stort nuvarande bolån är. Den summan överförs så att lånet blir löst. Blir det pengar över överförs dessa till säljarens bankkonto. När betalningen är klar skickar de ett kvitto till mäklaren som bevis på att betalningen är genomförd.
4. Köpebrev – Vid fastighet
Vid köp av en fastighet kommer parterna även att skriva under ett köpebrev vilket köparen sedan använder vid ansökan om lagfart. Vid bostadsrättsaffärer behövs inget köpebrev.
5. Nycklar & tillträde
När nu hela köpeskillingen är betald kan säljarna överlämna nycklarna till köparen. Det är även vid detta tillfälle som eventuella dokument, som gäller bostaden, överlämnas. Nu har köparen ”tillträde” till deras nya bostad. Inom kort kommer även ändringar ske i fastighetsregistret vilket bevisar ägandeskapet.
Nycklar före tillträdesdag
Skulle nycklarna överlämnas till köparen före tillträdesdagen sker detta på säljarens egna ansvar. Det är nämligen fortfarande säljaren som ansvarar för bostaden till tillträdet. Det kan alltså innebära ekonomiska risker att lämna ut nycklarna innan tillträdet.
Nycklar till bostaden
På tillträdesdagen överlämnas samtliga nycklar till bostaden. Är det en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen kontaktas med en fråga om hur många nycklar som varje medlem har. Vid försäljning av en villa är det däremot svårare att kontrollera att säljaren inte behåller en nyckel. Det kan i detta fall upplevas tryggast att byta lås.
Om nycklar saknas
Lagen säger att säljaren skall överlämna alla de nycklar som finns i säljarens ägo. Om en eller flera nycklar slarvats bort tidigare finns inget krav på säljaren att ersätta nycklarna eller byta lås. Köparen har alltså bara rätt att få de nycklar som säljaren har och är köparen inte nöjd med det får ett låsbyte bekostas av köparen själv.
När är tillträdesdag?
I kontraktet anges tillträdesdag för affären, dvs. den dag som köparen ska få tillgång till bostaden.
Vilket datum som tillträdesdagen ska sättas till kommer köpare och säljare gemensamt fram till med hjälp av mäklaren innan kontraktet skrivs. Ofta sätts tillträdet till några månader efter kontraktet men det förkommer även köp där tillträde sker betydligt senare. Tillträdesdagen kan ändras i efterhand om bägge parter är överens om detta. I annat fall gäller vad som framgår i kontraktet.
Att tänka på inför tillträde
Säljaren
Följande skall säljaren tänka på inför tillträdet:
- Samma skick som vid kontrakt
Det är säljarens ansvar att bostaden är i samma skick vid köparens tillträde som när kontraktet skrevs under. Om något har hänt som påverkar skicket (utöver normalt slitage) bör detta direkt meddelas till köparen så att en lösning kan hittas som bägge parter kan gå med på.
- Försäkring
Säljaren bör ha en hemförsäkring på bostaden fram till tillträdesdagen.
- Flyttstädning
Inför tillträde ska bostaden flyttstädas så att köparen kan flytta in i en ren och fin bostad. Kom ihåg att det alltid är säljarens ansvar att bostaden är tillträckligt väl städad oavsett om städbolag har anlitats för städhjälp.
- Alla nycklar
Säljaren ska överlämna samtliga nycklar till bostad, förråd, garage och liknande. Detsamma gäller taggar, koder osv.
Köparen
Följande skall köparen tänka på inför tillträdet:
- Finansiering
För köparen är det viktigaste att ha klart finansieringen inför tillträdet. Mäklare brukar kräva att köpare har lånelöfte från banken inför budgivningen men, trots namnet, är det inget löfte. Köparen behöver kontakta banken och säkerställa att bolånet kan betalas ut. Har exempelvis inkomsten ändrats kraftigt sedan lånelöftet gavs kan banken neka bolån.
Kontanttillträde
Med kontanttillträde menas att köparen betalar köpeskillingen utan att något lån behöver tecknas. Det kräver visserligen mindre administration men för att säkerställa att allt sker helt korrekt är det vanligt att banken ändå anlitas för dessa transaktioner.
Bankerna tar normalt några tusenlappar betalt av köparen för att hjälpa till med ett kontanttillträde. Detta för att täcka kostnader för personal osv.
Vanliga frågor om Tillträde
Vid köp av fastighet blir köparen i juridisk mening ägare av bostaden på tillträdet. Vid köp av bostadsrätt blir köparen ägare i juridisk mening till bostadsrätten redan vid kontraktsskrivningen. Rätten att nyttja bostadsrätten övertas däremot på tillträdesdagen.
Tillträde brukar vara ungefär 1 – 3 månader, efter kontraktsskrivning, på bostadsrätter. På villor är den generellt lite längre och kan vara ca 3 – 5 månader. Det går att försöka förhandla med säljaren om tillträdesdagen önskas ändras.
Om köparen dör tar dödsboet över tillgångar, skulder och avtal. Därmed förväntas dödsboet genomföra köpet och få tillgång till fastigheten på tillträdesdagen. Är det däremot en bostadsrätt kan föreningen neka tillträde vilket gör att dödsboet eventuellt kan undvika köpet.
Ja, det går att använda fullmakt. Kontakta i detta fall mäklaren i god tid innan så att rätt fullmakt används.