Flytthjälp

Utskriftsvänlig PDF

Att anlita flytthjälp innebär i regel att du anlitar en flyttfirma eller frågar vänner om hjälp inför en flytt. Det är ofta mycket värdefullt eftersom flytten ofta tar längre tid än du tror. Oavsett om du ordnar flytthjälp hos en flyttfirma eller genom vänner finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Alternativ 1: Anlita en flyttfirma

En flyttfirma är ett företag som hjälper dig med mer eller mindre delar av flytten. Vissa flyttfirmor hjälper till med nedpackning och uppackning medan andra endast transporterar dina tillhörigheter. Det finns både fördelar och nackdelar med att anlita en flyttfirma.

Fördelar med flyttfirma

 • Det går smidigare och snabbare. Genom att anlita en flyttfirma så lyfter du bördan från dina egna axlar och kan lägga tid på att organisera resten av flytten. Du kan också försäkra dig mot att saker går sönder eller försvinner under flytten.
 • Du behöver inte bära tunga saker själv. Flyttfirman har både muskelkraften och erfarenheten vilket sparar både dig själv och dina vänners goda vilja.

Nackdelar med flyttfirma

 • Det blir dyrare. Till skillnad från dina vänner så kostar flyttfirman pengar. Kom dock ihåg att du har möjlighet att använda dig av RUT-avdraget och på så vis få skattereduktion på en del av kostnaden.
 • Du måste ha bra framförhållning. Precis som när du bokar en flyttbil privat så är det viktigt att boka flyttfirman i tid. Gör du det med kort varsel kommer det med all säkerhet att bli dyrare och det finns också risk att ingen flyttfirma har möjlighet att hjälpa dig.
Tips!

Dorunner – Anlita professionell flytthjälp

 • Ta in offert från flyttfirmor samtidigt
 • Läs kundomdömen om alla flyttfirmor
 • Välj den flytthjälp som verkar bäst
Hitta flytthjälp

Att tänka på när du anlitar en flyttfirma

Hör av dig till olika flyttfirmor i god tid innan flytten och be om offerter. Detta kommer spara dig pengar och det kommer också göra att du kan lägga tid och energi på själva flyttpackningen. En rekommendation är att boka flyttfirma 30 dagar innan flytten.

Det gäller också att vara varsam med vilken flyttfirma du anlitar. Boupplysningen har tidigare skrivit om oseriösa flyttfirmor. Välj en seriös flyttfirma och gör research innan du anlitar någon.

Alternativ 2: Be vänner om flytthjälp

Det kan vara ekonomiskt fördelaktigt att ta hjälp av sina vänner, och det kan också bli roligare. Det finns dock en del saker som är viktiga att tänka på om du fortfarande vill ha kvar dina vänner efter flytten.

Fördelar vänner som flytthjälp

 • Det blir billigare. Att ta hjälp av vänner kostar generellt inga pengar. Det är dock viktigt att du ser till att kunna bjuda dina vänner på mat och dricka under flytten och gärna avslutar med till exempel pizza och öl.
 • Det blir roligare. Flytten blir på det här sättet lite trevligare i och med att du får umgås med dina vänner samtidigt.

Nackdelar med vänner som flytthjälp

 • Ni behöver bära själv. Har du ett stort bohag eller flyttar mellan två stora bostäder kan det bli för tungt och krångligt.
 • Du behöver planera. Det kräver större planering på förhand, både i och med att du behöver höra av dig till kompisarna i god tid och organisera flytten mycket bättre.
 • Du behöver ändå ordna transport. Du behöver antagligen fortfarande hyra en lastbil eller liknande, om inte din nya bostad ligger väldigt nära din gamla eller om du redan har en egen stor bil.
 • Du bär ansvaret. Du kan inte vara säker på att arbetet blir säkert utfört och det finns risk för att du och dina vänner blir osams om det inte fungerar smidigt

Att tänka på när du tar hjälp av vänner

Om du vill använda dig av dina vänner som flytthjälp, hör av dig till dom några veckor i förväg så de hinner planera och inte är uppbokade på annat. Se till att inte packa för tungt och att märka flyttkartonger och liknande ordentligt.

Tips! Märk tydligt upp vad som är ömtåligt – du kan inte bli sur för att din kompis har sönder en kartong med glas om du inte tydligt märkt upp den innan.

Köp mat och dricka innan så ingen av er behöver jobba på fastande mage. Var också noga med att visa tacksamhet för dina vänner och se till att ställa upp nästa gång de frågar dig om en tjänst. Se också till att boka eventuell flyttbil, hyra släp eller liknande i god tid så ni inte står utan på flyttdagen.

Planera flytten Gör flyttanmälan

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen