Bodelning
Uppdaterad: 31 maj, 2024
En bodelning innebär att du och din partner gör en uppdelning av er gemensamma egendom. Det görs vanligtvis när ett förhållande där två parter har levt tillsammans och delat på gemensam egendom av någon anledning upphör. Reglerna för bodelning är olika beroende på varför egendomen ska delas upp och vilken sorts förhållande som parterna har haft.
Innehåll
- Hur går en bodelning till?
- Hur du gör en bodelning – steg för steg guide
- Gratis mall för bodelningsavtalet
- Bodelning vid skilsmässa – gifta
- Bodelning mellan sambor
- Bodelning vid dödsfall
- Bodelning under pågående äktenskap
- Bodelning av fastighet eller bostadsrätt
- Skulder vid bodelning
- Vanliga frågor om Bodelning
Hur går en bodelning till?
Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna begär att en sådan ska utföras. Om ni är överens om hur ni vill göra uppdelningen kan ni sköta hela processen själva. Ni måste skriva avtal i vissa fall, till exempel om ni äger en fastighet som ska delas upp.
Tips! Om ni är överens om bodelningen behöver ni inte anlita någon bodelningsförrättare eller advokat, utan kan sköta hela bodelningen själva.
Om ni inte kommer överens eller om ni vill ta hjälp av en expert kan ni ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare. En bodelningsförrättare är oftast en advokat eller jurist som sköter bodelningen åt er. Bodelningsförrättaren försöker först få fram en frivillig överenskommelse mellan parterna. Om ni inte kommer överens gör bodelningsförrättaren en tvångsdelning.
Tips! Om du av personliga eller ekonomiska skäl inte kan betala kostnaden för en bodelningsförrättare, kan du ansöka om ersättningsgaranti hos tingsrätten.
Hur du gör en bodelning – steg för steg guide
1. Gör bouppteckning
Ni som ska göra bodelning ska göra en utredning av de tillgångar och skulder som ni hade vid den tidpunkt då ni ansökte om skilsmässa, då samboförhållandet upphörde, vid dödsfallet eller då ansökan skickas in. Dessa tillgångar och skulder ska skrivas upp i en bouppteckning.
Detta ska framgå i bouppteckningen
- Vilka tillgångar som respektive make äger
- Tillgångarnas värde
- Om någon av tillgångarna är enskild egendom
- Respektive parts skulder
- Skuldernas eventuella koppling till enskild egendom
2. Beräkna andelar
Med utgångspunkt i bouppteckningen ska ni värdera era tillgångar och skulder. Huvudregeln i en bodelning är att den gemensamma egendomen ska delas lika mellan parterna, efter att eventuella skulder har räknats bort.
Om äktenskapet eller samboförhållandet har varit kortvarigt kan det vara skäl att göra undantag från likadelningen. Det kallas för jämkning och gäller för förhållanden på mindre än fem år.
3. Lottläggning
I den här fasen bestämmer ni konkret hur tillgångarna ska fördelas mellan er, det vill säga vem som ska få vilka saker.
4. Skriv bodelningsavtal
Ni fastställer bodelningen och lottläggningen genom att skriva ett avtal. Egendomen ska delas upp på valfritt sätt, och sedan ska ni räkna ut hur mycket den ena parten eventuellt ska betala i pengar för att lösa ut den andra.
Tänk på! Om ni vill kan ni registrera bodelningsavtalet hos Skatteverket, men det är inget måste.
Vill du få hjälp med att skriva ett bodelningsavtal finns det prisvärda avtalstjänster på nätet. Avtalstjänsterna är enkla att använda och hjälper dig att snabbt ta fram ett bodelningsavtal till ett lågt fast pris, i stället för att anlita en dyr juristbyrå. Du får en färdig mall för avtalet att ladda ner och skriva ut. Du får juridisk rådgivning och support via telefon så så att avtalet fylls i korrekt.
Gratis mall för bodelningsavtalet
Använd vår färdiga mall om du känner dig säker på hur ett bodelningsavtal skall fyllas i. Känner du dig osäker kan du använda den online-tjänst vi tipsar om nedan så får du hjälp att fylla i avtalet så att det blir juridiskt korrekt.
Ladda ner mall för sambos | Ladda ner mall för gifta |
Disclaimer: Vi tar inget juridiskt ansvar för våra gratismallar och kan inte helt garantera att de är fullständiga eller korrekta för alla individer som använder avtalet.
Bodelning vid skilsmässa – gifta
När två parter är gifta ses de som en juridisk person i stället för två. Vid skilsmässa har de därmed rätt till lika stor del av den sammanlagda egendomen, så kallat giftorättsgods. Vid en skilsmässa ska giftorättsgodset delas lika mellan parterna genom bodelning.
Vad ingår i bodelningen vid skilsmässa?
Något förenklat räknas all egendom som giftorättsgods som inte har avtalats som enskild egendom.
För att något ska vara enskild egendom måste det ha avtalats om på förhand. Det kan ni göra i ett äktenskapsförord. Om en av parterna har fått egendom genom arv eller som en gåva där testamentet eller gåvobrevet tydligt har uttryckt att gåvan bara ägs av ena parten, räknas det också som enskild egendom.
Tänk på! Om du och din partner är gifta räknas all er egendom som gemensam och kommer därför att ingå i bodelningen, så länge ni inte har avtalat om någon annat.
Måste man göra en bodelning vid skilsmässa?
Ja, vid skilsmässa måste man göra bodelning. Om båda är överens om hur tillgångarna ska delas upp behöver ni dock inte ta hjälp av någon bodelningsförrättare, utan kan sköta allting själva.
Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni ansöka om äktenskapsskillnad hos tingsrätten. Det måste ni göra innan ni skriver bodelningsavtalet. Dock är det frivilligt att registrera er bodelning hos Skatteverket.
Hur lång tid efter skilsmässan kan man göra bodelning?
Bodelningen görs normalt först efter att äktenskapet har upplösts. Men om någon av parterna begär bodelning innan dess ska den utföras genast. Det är inte ovanligt att bodelningen görs under den så kallade betänketiden som ingår i en skilsmässa.
Det finns ingen definierad tidsgräns för hur långt efter skilsmässan som ni kan göra en bodelning. Men det bästa är att göra det i nära anslutning till att ni ansöker om äktenskapsskillnad. Om ni väntar länge med att göra bodelningen blir det svårare att värdera de tillgångar ni hade vid skilsmässan, och därför blir den juridiska processen krångligare.
Bodelning mellan sambor
Om du och din partner inte är gifta men ändå har levt tillsammans i ett samboförhållande är reglerna för bodelning inte lika strikta. När ett samboförhållande tar slut har den ena parten rätt att begära bodelning inom ett år från att förhållandet upplöstes, men det är inget måste att göra det.
Vad ingår i bodelning mellan sambor?
När två sambor ska separera omfattas de av sambolagen. Det innebär att bara den del av tillgångarna som har införskaffats för gemensamt bruk ska ingå i bodelningen. De tillgångar som någon av parterna ägde innan samboförhållandet ska inte ingå i bodelningen. Inte heller personliga prylar räknas som samboegendom, så som klockor, kläder, bil osv.
Om ni vill att sambolagens stycke om bodelning, eller delar av det, inte ska gälla kan ni upprätta ett samboavtal. I så fall kan ingen av er begära bodelning om förhållandet tar slut, utan då gäller i stället det ni har skrivit i samboavtalet.
Bodelning vid dödsfall
Bodelning ska även göras om den ena maken i ett äktenskap avlider. En sådan bodelning går till på i princip samma sätt som vid skilsmässa, med skillnaden att fler parter är inblandade. Då tar nämligen arvingar och andra testamentstagare den avlidnas plats i bodelningen.
Arvingarna och testamentstagarna omfattas av samma regler som den avlidna parten skulle ha gjort, förutom reglerna för övertagande av bostad. Reglerna för övertagande av bostad gäller bara för den kvarvarande maken.
När det gäller sambor finns inget lagkrav på att bodelning måste göras vid dödsfall, men den kvarvarande sambon kan begära detta. Sambon får då hälften av det som har köpts in för gemensamt bruk efter att skulder har räknats bort, om det inte finns något testamente som säger något annat.
Bodelning under pågående äktenskap
Bodelning kan även upprättas under pågående äktenskap, utan att någon skilsmässa är aktuell. Det rör sig då om en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makarna. För att kunna göra en sådan behöver båda makarna vara överens om att bodelningen ska göras och hur den ska göras.
Att göra bodelning under pågående äktenskap kan vara intressant om ni till exempel vill klargöra vem som äger vad av era gemensamma tillgångar, eller om ni vill omfördela tillgångarna. Det är också vanligt att göra bodelning när den ena maken driver någon form av företag. Syftet med bodelningen är då att skydda den andra makens tillgångar om företaget skulle gå i konkurs.
Under pågående äktenskap gäller bodelningen utvalda tillgångar, och alltså inte hela giftorättsgodset. Det kallas för partiell bodelning. En sådan bodelning ska alltid anmälas till Skatteverket innan ni skriver bodelningsavtalet, annars är den inte giltig.
Bodelning av fastighet eller bostadsrätt
I bodelningen kan en gemensam fastighet eller bostadsrätt ingå. Inom ett äktenskap räknas den gemensamma bostaden i regel in i giftorättsgodset. I ett samboskap räknas bostaden bara in om ni införskaffade den gemensamt, men inte om den ena parten ägde bostaden innan samboförhållandet.
Beräkning av bostadens värde
När ni räknar ut bostadens värde ska ni utgå från bostadens marknadsvärde. Kan ni inte komma överens om marknadsvärdet får ni anlita en fastighetsmäklare eller värderingsman för att värdera bostaden. Mäklare erbjuder muntliga värderingar gratis. Vill ni ha ett värderingsintyg av mäklaren kostar det oftast 1 500 – 2 500 kr. Muntliga värderingar räcker vanligtvis gott och väl.
Tänk på! Nöj er inte med endast 1 st värdering. En enskild mäklare eller värderingsman kan ha fel i sin bedömning av marknadsvärdet. Gör istället 2-3 st olika värderingar och räkna ut en snittvärdering baserat på dessa. Då blir värderingen mest korrekt och rättvis.
Från marknadsvärdet drar ni sedan bort så kallad latent skatt, det vill säga den vinstskatt som en säljare hade behövt betala om bostaden såldes, och även försäljningskostnader, såsom mäklararvode. Kort sagt ska ni dra bort den skatt och de kostnader som skulle ha betalats om bostaden istället hade sålts vid bodelningstillfället.
Renovering och andra investeringar på gemensamma fastigheter räknas också in i husets värde och vid skatteberäkningen.
Överlåtelse av fastighet vid bodelning
Det vanligaste vid bodelning är att den ena parten tar över den gemensamma bostaden, och kompenserar den andra parten ekonomiskt med en summa pengar som motsvarar halva bostadens värde minus skatt.
Om parterna inte är överens om vem som ska behålla bostaden, är det den som har störst behov av bostaden som har rätt att ta över den.
Om den andra parten inte vill bli utköpt och överlåta fastigheten till den andra, kan det bli fråga om tvångsförsäljning. Då kan den som vill sälja bostaden ansöka hos tingsrätten om att bostaden ändå ska säljas, trots att den andra parten har motsatt sig detta. Det finns dock inget som hindrar att den part som vill behålla bostaden i det här fallet köper bostaden ändå genom att delta i budgivningen precis som alla andra spekulanter.
Vad händer med bolånen vid bodelning?
Bolån följer i regel med den bostad som står som säkerhet för lånet. Om den ena parten i bodelningen ska ta över den gemensamma bostaden, är det alltså den personen som ska ta ansvaret för bolånet.
Det går dock inte att överlåta gemensamma bolån till den ena parten hur som helst, utan ni måste omförhandla bolånet med banken. Banken måste avgöra om den parten som ska bo kvar har ekonomiska förutsättningar att stå ensam på lånet. Vid denna omförhandling kommer banken troligtvis att vilja se bodelningsavtalet.
Om banken godkänner att den ena får stå på bolånet ensam kan den personen lösa ut den andra parten och ansöka om ett nytt bolån som bara den som bor kvar i fastigheten står på.
Om banken inte godkänner att den ena får står själv på bolånet får lånet inte skrivas över på den personen. I så fall behöver ni antingen stå kvar på lånet bägge två, eller så behöver ni sälja bostaden.
Skulder vid bodelning
Vid en bodelning tar du inte över några skulder från den andra parten. Var och en ansvarar själva för sina egna skulder. Värdet av skulderna räknas av från den skuldsatta partens del av era gemensamma tillgångar.
Först ska värdet av era gemensamma tillgångar räknas ihop. Om någon av er har skulder dras sedan värdet av den skulden bort från värdet av den personens del av tillgångarna. Därefter läggs det som återstår av era tillgångar ihop, och blir det totala värde som ska delas upp.
Exempel: Maja och Didrik ska skiljas och göra bodelning. Var och en har giftorättsgods med värdet av 400 000 kronor. Maja har skulder på 200 000 kronor, medan Didrik inte har några skulder alls.
Majas skulder dras av från hennes del av giftorättsgodset, och hon tillför därmed 200 000 kronor till bodelningen. Didrik tillför hela sin del på 400 000 kronor. Det totala giftorättsgods som Maja och Didrik ska dela upp mellan sig är därför 600 000 kronor.
Om den ena partens skulder skulle ha ett högre värde än värdet av tillgångarna, innebär detta att den part som inte har en skuld i slutändan kan få ut en mindre egendom i bodelningen. Dock kan ingen av parterna hamna på minus, och behöver därför aldrig betala för den andra partens skulder.
Exempel: Om Maja skulle ha skulder på 500 000 kronor, som därmed överskrider hennes del av giftorättsgodset, tillför hon 0 kronor till bodelningen. Då blir det bara Didriks del på 400 000 kronor som ska ingå i bodelningen. Parterna får då alltså 200 000 kronor var.
Det här gäller bara för skulder som är kopplade till sådant som ägs gemensamt. Skulder som är kopplade till saker som är enskild egendom, till exempel en bil som enligt äktenskapsförord ägs av den ena parten, ska inte tas med i bodelningen, och därför görs inget avdrag för detta.
Vanliga frågor om Bodelning
Enligt äktenskapsbalken bör man upprätta en skriftlig handling vid bodelningen som båda parterna skriver under. Det gäller även om ni båda är överens om hur ni ska fördela era tillgångar och inte tar hjälp av någon bodelningsförättare.
En muntlig överenskommelse om bodelning är betydligt mer begränsad om det skulle bli ett rättsärende så småningom. Det kan till exempel ske om ni skulle bli osams om fördelningen senare och någon av er begär en formell bodelning.
Därför är det absolut säkrast att ni upprättar en skriftlig överenskommelse. Ju tydligare uppdelningen är, desto lättare blir det att reda ut saken om något problem skulle uppstå senare.
Nej, om bostadens värde har sjunkit ska ni inte göra något skatteavdrag. Det är bara vid vinst som ett så kallat latent skatteavdrag görs i ett sådant fall.
Bodelningsavtalet är giltigt från och med att båda parter har skrivit under. Om ni däremot båda är överens om att ogiltigförklara avtalet senare kan ni göra detta, men inte om bara ena parten vill upphäva avtalet.
Det finns inget i lagen som ger dig rätt till del av vinsten om du redan blivit utköpt ur bostaden. Då har äganderätten nämligen gått över till din dåvarande fru. Det är bara om ni avtalat specifikt att du har rätt till del av framtida vinst som du har det.
Din del av bostaden ingår i bodelningen, medan din sambos del av huset inte gör det. Att era delar av huset ska behandlas olika gör förstås fördelningen lite krångligare. Om ni vill ändra på detta kan ni skriva ett samboavtal och bestämma hur egendomen ska fördelas vid en eventuell bodelning.
Så länge ni är överens kan ni dela upp egendomen som ni vill. Skulle ni inte komma överens om uppdelningen och behöver juridisk hjälp kommer det dock att delas upp så exakt lika som det går.
Kommentarer