Många hyresgäster tycker att det är bekvämare och känns tryggare att tvätta hemma än i gemensam tvättstuga. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com
BostadsmarknadenUppdaterad: 19 juli, 2024
Allt fler hyresgäster tvättar sina kläder hemma i stället för i en gemensam tvättstuga. Trenden beror till en början på bekvämlighet, men har flera fördelar även för hyresvärden.
Gemensam tvättstuga för hyreshus infördes från början som en jämställdhetsåtgärd. Det gjorde att kvinnans arbete i hemmet lättade en aning, samtidigt som medborgare av alla samhällsklasser fick möjlighet att tvätta sina kläder.
I dag är tvättstugan mer kopplad till irritation mot grannarna än frihet och bekvämlighet. Enligt en undersökning som Hem & Hyra låtit göra har nästan hälften av Sveriges hyresgäster egen tvättmaskin i lägenheten. 22 procent har även ett torkskåp eller en torktumlare i hemmet.
Regler
Att installera tvättmaskin brukar vara tillåtet, men du bör fråga din hyresvärd om lov innan du sätter in en. Ibland är inte vattenledningar anpassade för en tvättmaskin eller så klarar inte badrummet av en tvättmaskin på grund av andra anledningar.
- Hyresgästen får själv får bekosta tvättmaskinen och installationen
- Tvättmaskinen kan installeras i valfritt rum
- Krav på ett vattentätt underlag (avrinningsskydd) under tvättmaskinen
- Tvättmaskinen måste ha en vattenfelsbrytare om den inte installeras i våtrum med golvbrunn, exempelvis badrum.
Efterfrågan på egen tvättmaskin styr prioriteringen
Trenden att vilja tvätta hemma i lägenheten gör att utrymme för tvättmaskin ofta prioriteras i nyproducerade lägenheter, framför en gemensam tvättstuga.
–Vi bygger mot den efterfrågan som finns, försöker möta kundens krav helt enkelt. Många vill få ett mer bekvämt vardagsliv, säger fastighetsbolaget Einar Mattssons chef Martin Fors.
En annan anledning är att det är dyrt med mark att bygga hyresbostäder på. Byggprojekt blir billigare ju mer av ytan som används till bostäder snarare än gemensamma ytor.
Den stora nackdelen med egen tvättstuga är miljöaspekten. Martin Fors tror att nästa generation kommer att få tänka om angående tvättstugorna. Egen tvättmaskin kan knappast vara en rättighet om vi ska leva upp till klimatmålen.
En rättighet för hyresgäster att kunna tvätta
Alla som hyr sin bostad har rätt att kunna tvätta kläder några gånger per månad. Den gemensamma tvättstugan får bara tas bort om alla lägenheter har utrymme för att kunna tvätta hemma.
–Tvättmöjligheter är ett krav för att uppfylla lägsta godtagbara boendestandard, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Hon ser en fördel i det ökade hemmatvättandet, eftersom många känner sig otrygga i tvättstugan. Det är relativt vanligt att grannar hamnar i bråk i samband med sina tvättpass. Dessutom minskar underhållskostnaderna för fastighetsägaren, vilket även kan hålla hyrorna nere.
Avståndet till tvättstugan ska vara rimligt
Det finns regler om hur långt du ska behöva ha till tvättstugan. För nya hus rekommenderas högst 25 meters avstånd. För äldre hus gäller den något mer luddiga regeln ”inom rimligt avstånd”.
Svea hovrätt har slagit fast i en tidigare dom att 150 meter är för långt avstånd till tvättstugan. Med den definitionen är det 17 procent av Sveriges hyresgäster som har tvättmöjligheterna för långt bort.
Kommentarer