trädgård på kolonilottI en del kommuner behöver du stå i kö för att få köpa en kolonilott för reglerat pris, medan du i andra kommuner kan buda på kolonilotter på den öppna marknaden. Foto: David Peter Robinson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

För den som vill kunna semestra under sommaren utan att åka så långt bort kan en kolonilott vara en värdefull investering. Närheten till både naturen och hemmet är något som lockar många svenskar i dag, särskilt för den som har ett intresse för odling och renovering. Hem & Hyra tipsar om vad du ska tänka på när du skaffar en kolonilott och vistas där med familjen.

Familjen Rylander köpte en kolonilott för nio år sedan. De har sedan dess rustat upp stugan och trädgården ordentligt, och det är nu där som stora delar av deras sociala liv och högtidsfiranden sker. Det är som att befinna sig på camping men nära hemmet, berättar familjen.

Lina Rylander menar att kolonilotten aldrig blir riktigt klar, vilket är en del av tjusningen. I år kommer familjen att bygga till ett uterum på stugan och flytta på potatislandet.

– Kolonilotten är utan tvekan vårt livs bästa köp, säger Lina Rylander.

För att familjelivet ska fungera i det enkla och trånga utrymmet är familjens tips att sänka ambitionerna för matlagningen, låta allting ha sin plats och använda hörlurar till läsplattorna.

Nytt intresse för kolonilotter under 2000-talet

Kolonilott-fenomenet uppstod i Tyskland för att arbetsfamiljer skulle komma i kontakt med naturen. Mot slutet av 1800-talet kom fenomenet till Sverige. Kolonilotter blev en viktig del av matförsörjningen under båda världskrigen, men efter krigen när tv:n och bilen introducerades blev intresset mindre.

Däremot har kolonilotterna fått ett nytt uppsving under 2000-talet. Ungefär 50 000 kolonilotter uppskattas finnas i Sverige i dag.

Ställ dig i kö eller bjud högst för att få en kolonilott

Om du vill skaffa en kolonilott behöver du oftast vända dig till koloniföreningen i kommunen, där du ställer dig i kö. Även om kötiden kan vara lång är det inte säkert att alla letar stuga aktivt eller vill ha just de stugor som du är intresserad av. Därför finns det ändå chans att få en kolonilott inom rimlig tid.

I sådana koloniföreningar är prissättningen reglerad. Varje stuga värderas efter en tariff inför försäljning, där det framgår hur priset påverkas för varje sak som ingår. Till exempel kan ett träd vara värt upp till 2 500 kronor och en fungerande vedspis upp till 9 000 kronor.

Men det finns också kommuner där kolonilotter säljs på den öppna marknaden, där den som bjuder högst får köpa. Då slipper du köa, men priserna kan på vissa håll stiga och bli mer än en miljon kronor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]