Privatekonomi

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är i princip omöjligt att avbryta en bostadsaffär och om du gör detta kan det bli kostsamt. Många tror att de enbart förlorar handpenningen i detta fall, men du kan även riskera ett högt skadestånd. Det är därför viktigt att veta vad konsekvenserna av ett avtalsbrott är, för att du inte ska drabbas av detta.

Avtal om bostadsköp är bindande när du skrivit på

När bostadsmarknaden är osäker kan det vara många som lockas av att bryta en bostadsaffär. Anledningarna kan vara flera, att du  inte har råd, inte lyckas sälja din gamla bostad eller är allmänt osäker på bostadsmarknaden. Att bryta en bostadsaffär är däremot inget att sträva efter då det i slutändan kan bli kostsamt. Ett köp är bindande så fort du skrivit under avtalet och huvudregeln därefter är att avtalet ska hållas. Är du tveksam till att fullfölja din bostadsaffär är det bästa tipset att kontakta en jurist. På så sätt kan juristen titta på avtalet och göra en utvärdering av vilka möjligheter samt risker som finns om du vill bryta köpet.

Att bryta en bostadsaffär kan ge allvarliga konsekvenser

Ett giltigt överlåtelseavtal gör att du är juridiskt bunden att fullfölja avtalet. Detta gäller oavsett om du har betalat handpenningen eller inte. Om du av någon anledning ändå vill bryta köpet finns det ett par alternativ du kan överväga.

  • Fråga om du kan bryta avtalet. Om du inser att du inte kommer kunna fullfölja avtalet bör du kontakta mäklaren snarast möjligt. Därefter måste du beskriva situationen noga och fråga om köpet kan återgå. Säljaren kan, om du har tur, ha en annan potentiell köpare på gång. Du kan däremot ändå bli betalningsskyldig om det skulle uppstå ekonomiska förluster för säljaren på grund av ditt avtalsbrott.
  • Begå avtalsbrott. Vid förhandling om att häva ett avtal kommer säljaren i de flesta fall vägra att gå med på detta. De kommer högst troligt att kräva att du fullföljer köpet. Om du inte går med på det begår du avtalsbrott. I detta fall har du inga rättigheter, utan dessa ligger enbart på säljaren. Säljaren kan välja att häva köpet och därefter begära skadestånd för eventuella ekonomiska skador. Säljaren har också rätt att begära ersättning för kostnader av exempelvis mäklare och städare. Köparen kan även behöva stå för mellanskillnaden om säljaren skulle tvingas sälja bostaden till ett lägre belopp. Att begå avtalsbrott kan alltså bli en kostsam process och även väldigt långdragen.
  • Fullfölj köpet. Det bästa alternativet för att slippa kostsamma konsekvenser är att fullfölja köpet ändå, trots att du inte vill. Därefter kan du sälja bostaden på nytt. Detta är både det enklaste och mest givande ur ett ekonomiskt perspektiv. I en bostadsrätt är det möjligt att sälja bostaden direkt när du blivit medlem i bostadsrättsföreningen. I allmänhet behöver du inte ens ha tillträtt bostaden innan den kan säljas.
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]