Rätt jämförelse av lägenheter sparar tusenlappar

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det vanligaste sättet att jämföra lägenheter på brukar vara kvadratmeterpriset, vilket räknas ut genom att dela utgångspriset eller det totala priset på antalet kvadratmeter. Det är detta pris som ofta står med i bostadsannonser, för att du enkelt ska kunna mäta värdet på lägenheter och ställa de emot varandra. Det är enkelt att räkna ut, men tar dock inte hänsyn till andra kostnader, exempelvis månadsavgifter.

Räkna på månadskostnad per kvadratmeter

För att få en mer korrekt uträkning på vilken bostad som är mest prisvärd rent prismässigt, bör du räkna på månadskostnad per kvadratmeter, inte kvadratmeterpriset. Anledningen är för att två lägenheter för samma pris och med samma storlek, ses vara likvärdiga enligt kvadratmeterpriset. Däremot blir det rätt tydligt att se att den ena lägenheten är billigare än den andra om den har en månadsavgift som är 1 000 kr lägre/månad. Genom att räkna med denna kostnad, har du en fördel vid köp av bostad.

Exempel på jämförelse mellan lägenheter

Två lägenheter som anses som likvärdiga kvalitetsmässigt jämförs.

Kvadratmeterpris

  • Lägenhet A är på 40 kvm och kostar 2000 kr/månad i avgift. Priset ligger på 2 100 000 kr. Kvadratmeterpriset blir 52 500 kr/kvm.
  • Lägenhet B är på 34 kvm och kostar 2 100 kr/månad i avgift. Priset ligger på 1 700 000 kr. Kvadratmeterpriset blir 50 000 kr/kvm.

Här blir kvadratmeterpriset högre för lägenhet A. Utifrån detta är det möjligt att tro att denna bostad är dyrare.

Ränta

För att se vad bostäderna egentligen kostar måste det tas hänsyn till månadsräntan. Vi utgår från en procentsats på 3 %.

  • Lägenhet A: 2 100 000*0,03/12=5 250 kr
  • Lägenhet B: 1 700 000*0,03/12=4 250 kr

Månadsavgift

Genom att lägga på månadsavgiften till bostadsrättsföreningen till den totala kostnaden, får vi en total månadskostnad för varje lägenhet.

  • Lägenhet A: 5 250+2 000=7 250 kr
  • Lägenhet B: 4 250+2 100=6 350 kr

Månadskostnad per kvadratmeter

Genom att dela den totala månadskostnaden med respektive lägenhets kvadratmeterpris, får vi ett mer verklighetstroget belopp på vad bostäderna är värda.

  • Lägenhet A: 7 250/40=181 kr
  • Lägenhet B: 6 350/34=187 kr

Här går det att avläsa att Lägenhet B i själva fallet är dyrare per månad, trots att den hade ett billigare kvadratmeterpris.

Ha dina preferenser i åtanke

Trots att uträkningar på kvadratmeterpris och månadskostnad per kvadratmeter ger en indikation till vilken lägenhet som är billigast, kan prisvärdheten vara svår att mäta. Vissa lägenheter kan på pappret vara dyrare, men innehåller samtidigt mer faciliteter som du föredrar. Det kan handla om att du villa ha en lägenhet med balkong i kvällssol, eller att du föredrar ett nyrenoverat kök istället för att renovera själv. Här kan priset inte spela så stor roll, utan vad du föredrar kring utformning kan ha större betydelse för köp av bostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]