Renovera
Uppdaterad: 11 oktober, 2024
Oavsett om du ska renovera badrummet, köket eller hela lägenheten kan processen kännas både lång och krånglig. Men som tur är har du hittat hit. Vi ger dig nämligen de bästa tipsen för att din renovering ska flyta på så smidigt som möjligt. Håll till godo!
Innehåll
- 5 steg till en lyckad renovering
- Planera renoveringen i god tid
- Var smart och gör en budget
- Hur ska du finansiera renoveringen?
- Få hjälp med helhetsbilden och anlita en renoveringsarkitekt
- Tänk långsiktigt
- Kolla upp om du behöver tillstånd
- Dags att vara kreativ – köp inredning och material
- Övervaka renoveringsprocessen
- Utvärdera resultatet – blev det som du tänkt dig?
- Omvärdera din bostad efter renoveringen
- Vanliga frågor om Renovera
- Läs mer
5 steg till en lyckad renovering
På den här sidan går vi igenom följande fem steg som du kan ha i åtanke innan, under och efter din renovering. Och du, kom ihåg att ha kul längs vägen. Vi förstår att det är mycket att hålla reda på, men du kan även se ditt renoveringsprojekt som en kreativ och spännande utmaning.
- Planera renoveringen – Innan du drar igång arbetet kan det vara smart att sätta sig ner och planera renoveringen. På så sätt kan du undvika problem.
- Kolla upp om du behöver tillstånd – För att kunna renovera på rätt sätt gäller det att du har tillstånd för dina planerade renoveringar.
- Köp inredning och material – Bestäm dig för hur du vill att resultatet ska se ut genom att förbereda med inköp av inredning och material.
- Övervaka renoveringsprocessen – Renoveringar kan vara jobbiga och ta lång tid. Det finns en del saker du bör tänka på under själva renoveringsprocessen.
- Utvärdera renoveringen – Blev det som du trodde? Utvärdera renoveringen för att se vad som varit bra respektive skulle kunna förbättras till framtida renoveringar.
Planera renoveringen i god tid
Det låter kanske trist, men det går inte att komma ifrån att god planering är A och O för att ro en renovering i hamn. Behöver du en checklista för att vara säker på att du har tänkt på det viktigaste? Här kommer den.
Jag har:
- Tagit reda på om jag behöver göra en bygganmälan, ansöka om bygglov eller ansöka om lov hos min bostadsrättsförening.
- Pratat med min bank om att utöka bolånet eller ansökt om renoveringslån.
- Jämfört offerter från olika hantverkare (om du tänker ta hjälp av en sådan det vill säga).
- Anlitat en hantverkare samt kontrollerat att denne har F-skatt, inga betalningsanmärkningar och tagit del av en eller flera referenser.
- Ordnat med eventuellt tillfälligt boende under renoveringen.
Om du tar hjälp av en hantverkare finns det vissa saker att komma överens om, till exempel
- Arbetets omfattning samt förväntningar på renoveringen.
- Tidpunkt för arbetet, när det ska påbörjas och avslutas samt vad som gäller vid eventuell försening.
- Priset (inklusive moms).
- Vad som gäller vid eventuella felaktigheter och tilläggsarbeten.
- Vem som köper material och ordnar städning.
- Hur och när betalning ska ske.
- Eventuellt ROT avdrag.
- Ett avtal med ovan nämnda punkter som även skrivits på av båda parter.
Var smart och gör en budget
Det är lätt att kostnaderna drar iväg och landar på summor du egentligen inte har råd med, och just därför ska du göra en budget. När du planerar din renovering kan du till exempel kolla upp priserna på kakelplattor, nytt golv eller köksinredning. Kanske vet du exakt vilka material du vill använda och vilka hantverkare du kan tänkas anställa? Jämför olika alternativ för att se vad som blir billigast.
Tänk på! Ha alltid en buffert i bakfickan. Det dyker nästan alltid upp oförutsägbara kostnader under en renovering och då är det viktigt att ha lite extra marginal att röra sig med.
Ju bättre planering, desto lättare blir det att göra en budget som stämmer överens med verklighetens priser. Din budget behöver så klart inte stämma exakt med precis alla detaljer i renoveringen, utan se det mer som ett värdefullt verktyg för att få grepp om vad renoveringen faktiskt kommer att innebära.
Hur ska du finansiera renoveringen?
Renoveringar har en tendens att bli dyra. Finansieringen är därför något du kan diskutera med din bank, eftersom det till exempel kan finnas möjlighet att utöka ditt bolån för att kunna renovera. Ett annat alternativ är att ta ett privatlån. Det är alltså ett renoveringslån som alltså inte ingår i ditt bolån.
Värdet på en bostad efter en renovering är ofta högre än innan. Bostaden kan i många fall öka i värde med antingen lika mycket som renoveringen kostade, eller till och med mer.
Få hjälp med helhetsbilden och anlita en renoveringsarkitekt
Har du svårt att se en helhetsbild av det färdiga resultatet? Du är långt ifrån ensam. För att få igång kreativiteten, hitta den bästa planlösningen och maximera ytorna kan du anlita en renoveringsarkitekt.
Vi förstår dock att det kan vara svårt att få in i budgeten. Arkitekter är i regel rätt dyra, men om alternativet är möjligt kan det vara en värdefull hjälp på vägen.
En renoveringsarkitekt kan till exempel hjälpa dig med
- Smart planlösning
- Färgval
- Tips på möblemang
- Compact living
- Ljussättning
Tänk långsiktigt
För att renoveringen ska bli så prisvärd som möjligt bör du tänka långsiktigt när du lägger upp en plan för själva utförandet. Ska du bo kvar i bostaden en längre tid framöver kan du ju utgå ifrån vad du själv gillar och prioriterar. Om du planerar att sälja inom en inte alltför lång framtid bör du i stället tänka på vad potentiella köpare kan fastna för. Många föredrar det neutrala och stilrena framför blommiga tapeter och unika detaljer.
En renovering höjer ofta värdet på en bostad, men då ska du alltså inte bara ha utgått ifrån vad du själv gillar. Då kan intresset för bostaden i stället minska, vilket du kan förlora pengar på och du kan dessutom få svårt att sälja bostaden när det är dags. När det gäller inredningsdetaljer som många har starka åsikter om ska du därför tänka brett och ta ett steg bort från dina personliga preferenser.
Kolla upp om du behöver tillstånd
Riktlinjerna när de gäller renovering skiljer sig beroende på vilken typ av bostad det gäller. I vissa fall kan du behöva tillstånd för att få renovera, så kolla upp vad som gäller för dig och din bostad.
Renovering av lägenhet
Ska du renovera en lägenhet skiljer sig villkoren beroende på om det gäller en bostadsrätt eller hyresrätt.
Om du villrenovera din hyresrätt måste du i regel få ett godkännande av din hyresvärd. Om det gäller ommålning eller tapetsering kan det finnas vissa undantag, men det ska i så fall vara möjligt att återställa alternativt vara i neutrala färger för att bruksvärdet inte ska sjunka.
Eftersom du har större frihet i en bostadsrätt än i en hyresrätt är det således lite enklare att genomföra en renovering. Sedan 2003, då bostadsrättslagen ändrades, behöver du bara bostadsföreningens tillstånd om du ska göra större renoveringar. Till exempel ingrepp i bärande konstruktioner och större ändringar i kök och/eller våtrum, eftersom detta kan beröra viktiga ledningar.
Är du osäker på vad du har rätt till och vad som definierar en stor renovering är det alltid bra att dubbelkolla villkoren hos din bostadsförening.
Renovering av villa eller hus
Ska du renovera ett hus har du få regler att förhålla dig till, i alla fall om det gäller invändiga renoveringar. Om du planerar en yttre renovering, till exempel bygga till, bygga en ny byggnad på tomten eller sätta upp en mur, behöver du däremot oftast bygglov.
Ingår din villa i en detaljplan måste du även ansöka om bygglov om du ska göra en mindre, yttre renovering. Det kan till exempel vara om du ska måla om fasaden.
Dags att vara kreativ – köp inredning och material
Nu kommer vi till det som nog många tycker är den roligaste delen av en renovering, nämligen att köpa inredningsdetaljer och material. Behöver du inspiration kan du till exempel kolla i olika inredningstidningar och besöka olika hemsidor som fokuserar på livsstil och inredning. Där kan du även få tips på olika köpställen och vilka priser som gäller.
Känner du ändå att fantasin tryter och har svårt att skapa dig en tydlig bild över det färdiga resultatet? Då kan en tjänst som homestyling kanske vara något för dig. Du anlitar då en firma som lyfter fram bostadens bästa egenskaper, vilket kan vara värdefullt både för din egen trivsels skull eller om du planerar att sälja bostaden efter renoveringen.
Köp materialet själv och få det precis som du vill
Om du själv har hittat rätt material till bästa möjliga pris så kan det vara en god idé att köpa det själv, i stället för att till exempel låta en butik eller hantverkaren stå för inköpen. Om du inte har några väldigt specifika önskemål kan det så klart också vara skönt att lämna över ansvaret till någon annan, men tänk i så fall lite extra på kommunikationen för att undvika missförstånd. Hantverkare kanske prioriterar den mer kvalitativa och dyra versionen av ett material fast du egentligen bara vill ha något billigt, eller tvärtom.
Ta hjälp av en hantverkare om du är osäker på vilket material som passar
Om du är osäker på vilka material som passar till renoveringen kan du låta en hantverkare hjälpa dig med dina specifika önskemål. Är du till exempel ute efter material som är mer unikt och sällsynt kan hantverkare ha kunskap om var de är lättast att få tag på. Hantverkare får dessutom ofta bra rabatt hos materialhandlare. Tänk dock på att de kan lägga på en avgift för att utföra sådana tjänster.
Övervaka renoveringsprocessen
Då var det dags för själva renoveringen. Var beredd på att det kan vara både tids- och energikrävande så tålamod är just nu din bästa vän. Förseningar och misstag längs vägen kan uppstå oavsett hur väl du har planerat, så bli inte för besviken om allt inte flyter på så som du hoppats på.
Nedan ger vi dig några värdefulla tips på vad du bör tänka på under renoveringen.
Överväg att hitta ett tillfälligt boende
Om du ska göra en större renovering begränsas din bostads användningsområden. Renovering av badrummet gör att du inte kan använda toaletten och en renovering av köket gör att du inte kan laga mat. För att du ska stå ut under renoveringsprocessen kan du överväga att skaffa ett tillfälligt boende. Kanske hos en familjemedlem, släkting eller kompis?
Om du inte vill bo hos någon annan finns det såklart vissa temporära lösningar. Vid en köksrenovering kan du till exempel ställa en mikrovågsugn i vardagsrummet och bara värma färdigmat. Renoveringen blir betydligt lättare om du är beredd på att lösa sådana här problem som kan uppstå längs vägen.
Dokumentera renoveringsarbetet
Det är vanligt att dokumentera arbetet under renoveringsprocessen, till exempel genom att fotografera.
Att dokumentera arbetet kan vara bra av flera anledningar, till exempel
- Försäkringssyfte. Om hantverkare skulle utföra något fel, finns bilderna till i försäkringssyfte för att uppvisa vad som gått snett.
- Se till att arbetet bli bra gjort. Bilderna kan användas för att ta hjälp av någon kunnig för att se om arbetet blir bra gjort. Detta kan du göra oavsett om hantverkare står för renoveringen, eller du själv.
- Före-, under- och efterbilder. Att fotografera renoveringen kan vara roligt för att få de typiska före-, under- och efterbilderna. På så sätt kan du se tillbaka på arbetet och se förändringarna.
Håll dig uppdaterad om processen
Om du anställt hantverkare till renoveringen är kommunikationen mellan er otroligt viktig för att du ska kunna hålla dig uppdaterad om processen. Brist på information och kommunikation leder ofta till missförstånd och missnöje. Genom kommunikation kan du dagligen eller veckovis få en uppdatering om hur renoveringen går. Om det sker förseningar kan det vara skönt att veta om, trots att du kanske blir blir besviken.
Utvärdera resultatet – blev det som du tänkt dig?
När renoveringen är klar är det dags att utvärdera processen. Stämmer det färdiga resultatet överens med din målbild? Var det något som skulle kunnat göras bättre? Genom att undersöka bostaden och utvärdera hela renoveringens tidsförlopp kan du förbättra dina förutsättningar för framtida renoveringar.
Skriv gärna ner vad som fungerat bra och vad som skulle kunna ha gått bättre. Se det som en guide för framtida renoveringar, och som en påminnelse för att undvika att eventuella misstag upprepas. Kanske kan din guide även hjälpa familj och vänner som går i renoveringstankar?
Undersök bostaden direkt
För att du ska slippa upptäcka problem i framtiden är det bra att undersöka bostaden direkt efter renoveringen. På så sätt kan du hitta felaktiga monteringar eller annat som du inte förväntat dig. Dåliga renoveringar kan skapa problematiska konsekvenser för dig längre fram i tiden.
Om du skulle vilja sälja din bostad, har du som säljare ansvar för dolda fel i din fastighet. Du kanske inte själv har vetat att det funnits ett problem, och nu ska du stå ansvarig för detta. Därför är det viktigt att se om renoveringen har utförts på rätt sätt även på djupet, inte bara ytligt.
Ta hjälp av en besiktningsman
För att utvärdera din renovering kan det vara till stor hjälp att anlita en besiktningsman. Besiktningsmannens uppgift är att undersöka och bedöma hur väl renoveringen följer kontraktet i entreprenaden. Besiktningsmannen har teknisk och juridisk kompetens, och kan erbjuda både erfarenhet och omdöme.
Fördelen är att besiktningsmannen har både kompetens och erfarenhet inom de relevanta områdena, samt har en objektiv åsikt. Du själv kanske är väldigt kritisk till renoveringens resultat för att processen varit jobbig. I vissa fall kanske du skulle se renoveringens resultat som bättre än vad det egentligen är, för att du utfört arbetet själv. Här är det bra att ta in någon som inte är partisk utan helt enkelt säger som det är.
Förbered dig på eventuella efterarbeten
Renoveringar kan ofta orsaka mycket damm och smuts, både på öppna och dolda ytor. Om inte hantverkarna själva städar detta kan det vara skönt att få städhjälp.
Det kanske inte är det roligaste att komma hem efter en lång och krävande renovering och behöva ta fram städutrustningen det första du gör. Med städhjälp får du allting gjort utan att själv behöva lägga energi just på det. Var därför förberedd på alla tänkbara efterarbeten som skulle kunna uppkomma.
Omvärdera din bostad efter renoveringen
Som en extra punkt kan du efter avslutad renovering omvärdera din bostad. En fastighetsmäklare kan omvärdera din bostad gratis muntligen. Om du behöver en värdering som du kan använda för att lägga om dina lån hos banken så tar oftast mäklarna 1 500 – 2 500 kr för en sådan bankvärdering.
Anser mäklaren att renoveringen har höjt värdet på din bostad kan du lägga om dina lån och på så vis eventuellt få ner dina kostnader och minska ditt amorteringskrav. Det finns dock en regel som säger att du endast kan värdera om bostaden och sänka ditt amorteringskrav vart 5:e år. Om du gjort omfattande renoveringar, om-, ny- eller tillbyggnader kan du komma runt 5 års regeln.
Vanliga frågor om Renovera
Kostnaden för en renovering beror såklart på vad du renoverar, vilka material du använder, hur mycket hjälp du tar utifrån och så vidare. Men det är alltid bra att ha en budget att utgå ifrån innan du kör igång, även om det alltid är svårt att veta exakt på öret hur stor summan blir i slutändan. Kolla även med banken om det finns möjlighet att utöka ditt bolån för att kunna renovera.
Villkoren för renovering av lägenhet varierar beroende på om du har en hyresrätt eller bostadsrätt. Gäller det en hyresrätt behöver du i regel få ett godkännande av din hyresvärd. Om det gäller ommålning eller tapetsering kan det finnas vissa undantag. Du har friare tyglar i en bostadsrätt, men ska du göra en större renovering är det alltid bra att kolla med bostadsrättsföreningen vad som gäller.
Om du ska göra en yttre renovering av huset, till exempel bygga till, bygga en ny byggnad på tomten eller sätta upp en mur, behöver du oftast bygglov. Men gäller det en inre renovering har du ytterst få regler att förhålla dig till.
En renovering höjer ofta (inte alltid) värdet på bostaden, så efter att renoveringen är avslutad kan du ta hjälp av en mäklare och omvärdera din lägenhet eller villa. Anser mäklaren att värdet har höjts kan du i vissa fall lägga om lånen och få ner dina kostnader.
Kommentarer