Flytta hemifrån

Checklista inför din första flytt

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta hemifrån är ett stort steg och det kan vara svårt att ha koll på allting. Det finns vissa saker som är viktiga att ha koll på för att allt ska gå så smidigt som möjligt. I den här artikeln listar vi ett antal saker som kan vara bra att tänka på när du ska flytta till din första egna bostad.

1. Gör en budget

Redan innan flytten, sätt dig ner och gör en budget. Räkna ut dina inkomster och utgifter. Då kan du enklare få en uppfattning om hur mycket pengar du har råd att lägga på olika saker och om det finns någonstans där du kan spara in.

3 saker att tänka på när du gör en budget

 • Hur stora är mina fasta utgifter?
 • Hur stor möjlighet lämnar min budget för sparande?
 • Är de olika delarna i budgeten proportionerliga till varandra?

2. Se till att ha ett skriftligt kontrakt

Se till att det finns ett skriftligt kontrakt mellan dig och hyresvärden. Har du ett förstahandskontrakt är detta antagligen inte ett problem, men det är väldigt vanligt att första bostaden är i andra hand.

Skriv ett skriftligt kontrakt tillsammans som ni båda har kopior på, med vad som gäller för in- och utflytt, hyra och liknande. Det kan kanske kännas bra att bara skaka hand och göra ett så kallat “muntligt avtal” men då har du ingenting att falla tillbaka på om det skulle uppstå en tvist. Om du är osäker på vad som ska finnas med i ett andrahandsavtal kan du ta del av Boupplysningens checklista för andrahandskontrakt.

3. Gör en flyttanmälan

Gör en flyttanmälan hos Skatteverket eller Adressändring.se så att du blir folkbokförd på din nya adress. På så vis ser du till att din post kommer till rätt ställe och att myndigheter har koll på din adress.

4. Teckna försäkringar och abonnemang

När du är skriven på din nya adress kan du teckna en hemförsäkring. För en liten summa i månaden får du ett väldigt stort skydd ifall du skulle råka ut för inbrott eller att någon av dina saker går sönder. Många förstår inte riktigt fördelarna med en hemförsäkring och känner att det är pengar i sjön, men i själva verket rör det sig om en liten summa som kan komma att hjälpa dig stort längre fram.

Hitta bästa hemförsäkringen

 • Jämför hemförsäkringar från flera bolag
 • Gratis rådgivning av erfarna rådgivare
 • Över 500 000 kunder årligen jämför
Gå till Insplanet

Teckna abonnemang för bredband och el

När du flyttar kan du behöva teckna en hel del abonnemang till bostaden. I stort sett alla har behov av internetuppkoppling. I de allra flesta fall måste du teckna ett avtal själv för fast bredband eller mobilt bredband. Det finns olika jämförelsesajter du kan använda för att hitta ett som passar din prisklass.

Tänk på! Se till att du tecknar relevanta avtal i god tid innan din flytt så du inte står utan från början.

Är du intresserad av Digital-TV så måste du teckna det också. Om du har en TV är det också viktigt att komma ihåg att betala TV-licensen. Ett tips är att kontakta radiotjänst själv innan de kontaktar dig för att undvika eventuella påminnelseavgifter.

5. Köp ett flytta hemifrån kit

Du klarar dig ofta ganska långt på det allra nödvändigaste. Dock kan det vara smart att fixa allt i början, så slipper du stå där och panikartat leta efter en potatisskalare. För att se mer specifikt vad som behövs när du flyttar hemifrån kan du se vår guide om allt du behöver i din första bostad.

Tips! Du klarar dig ofta ganska långt på små medel. Tänk noga igenom dina inköp av husgeråd och se till att de saker du köper har stora användningsområden.

Prisvärda inköpsställen till första bostaden

Eftersom den första bostaden alltid är lite av ett ”prova på” tillfälle är det klokt att köpa möbler och inredningsdetaljer billigt och funktionellt, här kommer lite förslag på hur du kan göra detta.

 • Alla möjliga kökstillbehör
 • Smidig nätbutik med bra priser
 • Mycket hög kundnöjdhet
Till KitchenTime
 • Prisvärt och stort sortiment
 • Har i princip allt du behöver
 • Nätbutik med snabb hemleverans
Till Confident living
 • Exklusiv inredning & köksredskap
 • Kvalitets & designprodukter för ditt hem
 • Finns på nätet och i fysisk butik
Till Cervera

6. Spara pengar redan från början

Det kan vara smart att tidigt börja sätta in pengar på ett sparkonto. Många rekommenderar oss att spara 10% av vår inkomst, och för de allra flesta är det en fullt rimlig summa. Det är dock förståeligt om det är svårare i början. Det är mycket som är nytt och dessutom många stora utgifter, men tänk att lite är bättre än inget. Börja med att sätta undan bara några hundralappar i månaden så blir det till slut en vana som antagligen kommer betala sig.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen