Boupplysningen
Generic selectors
Post Type Selectors
Boupplysningen logotyp Gå till startsidan
  • Köpa
  • Sälja
  • Hyra
  • Hyra ut
  • Byta
  • Flytta
  • Bolån
  • Tjänster
    • Jämföra och välja mäklare
    • Kontantinsatslån
    • Elavtal
    • Flytthjälp
    • Hantverkare
    • Hemförsäkring
    • Skatter och juridik
    • Städhjälp
Start » Hyra bostad » Andrahandskontrakt

Andrahandskontrakt

Ett andrahandskontrakt ska skrivas när någon med ett förstahandskontrakt i sin tur hyr ut bostaden till en annan person. Andrahandskontrakt har speciella lagar och regler som styr vad det ska innehålla och hur det ska skrivas.

Innan du skriver på ett andrahandskontrakt finns det vissa saker som det är viktigt att du har koll på. Ansvaret för att andrahandskontraktet är korrekt skrivet ligger hos både hyresvärden och hyresgästen.

Skriv alltid ett andrahandskontrakt

Det är väldigt viktigt att skriva ett andrahandskontrakt när du ska hyra eller hyra ut en bostad. Det är en trygghet för både hyresvärden och hyresgästen att ha ett andrahandskontrakt som täcker alla tänkbara situationer där konflikter kan uppstå. Därför bör ett andrahandskontrakt alltid skrivas oavsett hur lång eller kort uthyrningsperioden är.

1. Innan ni skriver ett andrahandskontrakt

Som hyresvärd bör du kolla upp:

  • Om du får hyra ut bostaden. Din hyresvärd måste godkänna att du hyr ut din bostad i andra hand. Om du inte har deras tillåtelse kan du som förstahandshyresgäst riskera att förlora ditt eget kontrakt om en otillåten andrahandsuthyrning upptäcks.
  • Vem din framtida hyresgäst är. För att försäkra dig om att hyresgästen är ansvarsfull och kommer att kunna betala hyran kan du be om en kreditupplysning och referenser från tidigare hyresvärdar.

Tips! Planerar du att hyra ut din bostad rekommenderar vi att du läser vår guide för dig som skall hyra ut en bostad.

Som hyresgäst bör du kolla upp:

  • Om hyresvärden har tillgång till bostaden. För att undvika bedrägeri kan det vara bra att kolla upp om din hyresvärd är registrerad som ägare till fastigheten eller har förstahandskontrakt. Du kan exempelvis söka efter personens adress i ett vanligt register.
  • Om uthyrningen är tillåten. Du bör även kolla upp om uthyraren har fått tillstånd från sin hyresvärd att hyra ut bostaden. Om hyresgästen inte har det riskerar du att förlora bostaden om andrahandsuthyrningen upptäcks.
  • Bostadens skick. Det är alltid en bra idé att gå på visning eller be hyresvärden om att få komma förbi för att titta på bostaden.

2. Välj vilken form av kontrakt ni ska använda

Det finns inga formkrav på hyreskontrakt, men genom att ha ett skriftligt kontrakt skyddas både uthyraren och hyresgästen om en tvist skulle uppstå.

Ett muntligt kontrakt är mer riskabelt. Till exempel kan en av parterna frångå överenskommelsen och förneka att han eller hon någonsin har gått med på överensstämmelsen. Har man inget skriftligt kontrakt finns det inget som kan bevisa vad avtalet gällde från början – det är ord mot ord.

Tips! Ett kontrakt bör alltid vara skriftligt. Vid muntliga kontrakt kan det vara svårt att bevisa vad som faktiskt har avtalats.

Gratis mall för andrahandskontraktet

Om du känner dig säker på hur kontraktet skall fyllas i kan du kan ladda ner vår gratis-mall. Känner du dig osäker kan du istället betala några hundralappar och få en mall + juridisk rådgivning och support så att kontraktet blir juridiskt korrekt.

🔗 Ladda ner vår gratis mall för andrahandskontraktet

Mall + hjälp med kontraktet

Mall + hjälp med kontraktet
  • Kostar bara några hundralappar
  • Få hjälp med att fylla i allt korrekt
  • Juridisk rådgivning & support ingår
Till Juridiskadokument.nu

Disclaimer: Vi tar inget juridiskt ansvar för våra gratismallar och kan inte helt garantera att de är fullständiga eller korrekta för alla individer som använder avtalet.

3. Utforma andrahandskontraktet

När du och din motpart ska utforma ett andrahandskontrakt finns det vissa viktiga punkter som ska finnas med och andra, mindre viktiga, men ändå nödvändiga punkter.

Nedan följer fem punkter som alla andrahandskontrakt bör innehålla:

Parternas identiteter

Kontraktet bör inledningsvis uppge vilka parterna som ingår kontraktet är. Uppge hyresvärdens respektive hyresgästens

  • namn
  • adress
  • telefonnummer
  • e-postadress.

Hyresobjektet

Det är viktigt att specificera vilken bostad avtalet avser. Ange därför bostadens adress, bostadstyp, bostadens storlek och om övriga utrymmen, så som källarförråd eller liknande, inkluderas i kontraktet. Exempel: ”Kontraktet avser lägenheten med lägenhetsnummer 1234 på Uthyrningsgatan 12, 4 tr. Lägenheten är på 50 m2.”

Hyran

För att inga missförstånd ska uppstå bör det exakta hyresbeloppet i kronor per månad stå i kontraktet. Det bör också framgå vilka kostnader som ingår och inte ingår i hyran. I vår artikel om skälig hyra kan du läsa om hur mycket du som hyresgäst ska acceptera att betala i hyra.

Kontraktet bör också uppge vilken dag i månaden hyran ska betalas, vilket kontonummer hyran ska betalas till och om hyran ska betalas i förskott eller efterskott.

Hyresperioden

Kontraktet bör specificera vilken tid uthyrningen gäller, exempelvis “hyresperioden börjar 2017-01-01, hyresperioden tar slut 2018-01-01”. Ett hyreskontrakt kan också, enligt överenskommelse, vara på tillsvidarebasis eller obestämd tid, vilket i så fall ska framgå i hyresavtalet.

Uppsägningstid

I ett hyreskontrakt bör det alltid finnas en avtalad uppsägningstid. Det finns tre olika uppsägningstider att använda beroende på vilken bostadstyp det handlar om och hur lång hyresperioden är.

  • Bostadsrätt eller villa. Hyresvärden har en uppsägningstid på tre månader, medan andrahandshyresgästen bara har en månads uppsägningstid. Det gäller oavsett om kontraktet gäller för en bestämd tid eller tillsvidare.
  • Hyresrätt med tillsvidarekontrakt. Uppsägningstiden är tre månader för både hyresgäst och hyresvärd.
  • Hyresrätt på bestämd tid. Vilken uppsägningstid som gäller styrs av hur lång hyresperioden är:
    • Om hyrestiden är som längst två veckor är uppsägningstiden en dag.
    • Om hyrestiden är mellan två veckor och tre månader är uppsägningstiden en vecka.
    • Om hyrestiden är längre än tre månader är uppsägningstiden tre månader.

Är hyrestiden för en hyresrätt högst nio månader slutar kontraktet att gälla när hyrestiden gått ut om ingen uppsägning görs. Det går dock att avtala att kontraktet i stället förlängs med en viss tid automatiskt. Är hyrestiden längre än nio månader ska kontraktet alltid sägas upp för att sluta gälla.

När en hyresrätt hyrs ut i andrahand på en bestämd tid är det normalt bara hyresgästen som kan säga upp kontraktet i förtid. Hyresvärden kan i det fallet bara säga upp kontraktet tidigast till den dag då hyrestiden löper ut, om inte hyresgästen har brutit mot kontraktet på något sätt.

Tänk på! Hyresgästen har alltid rätt till den uppsägningstid som står i den aktuella lagen, om det är till större fördel än uppsägningstiden i kontraktet.

Ni kan själva avtala om en annan uppsägningstid än den som står här ovan, men då ska den vara till hyresgästens fördel. Om uppsägningstiden i ert kontrakt är sämre för hyresgästen än den som står i lagen, har hyresgästen rätt till det ovanstående alternativet i stället.

6 andra viktiga men inte nödvändiga punkter

  • Vad bostaden ska användas till. Det kan vara bra att uppge vad bostaden ska användas till och vilka andra utrymmen som inkluderas i kontraktet. Det kan till exempel finnas bestämmelser eller villkor upprättade av föreningen som uthyraren måste följa för att få hyra ut bostaden i andra hand, som hur många som får bo i bostaden, etcetera. Om de här reglerna inte följs kan hyresvärden riskera böter eller bli av med sitt eget kontrakt.
  • Lägenhetens skick. Det är bra att grundligt dokumentera lägenhetens skick för att kunna avgöra vem som ansvarar för eventuella skador. På så sätt kan hyresgästen försäkra sig om att han eller hon inte blir ansvarig för skador och brister som fanns i lägenheten innan avtalet utfördes och hyresperioden började. Det blir även lättare för hyresvärden att referera till felaktigheter som har uppstått under hyresperioden.
  • Möblerad bostad. I kontraktet bör det uppges om bostaden hyrs ut möblerad eller ej. För att en bostad ska anses vara möblerad ska det vara möjligt för hyresgästen att bo i bostaden utan att ta med sig egna möbler vid inflytten. Om lägenheten hyrs ut möblerad bör det bifogas en inventarielista där alla möbler och dess skick uppges. 
  • Eventuell deposition. Om en deposition tillkommer bör det i kontraktet finnas information på hur stor depositionen är (i kronor), när depositionen ska betalas och när den betalas tillbaka. Det bör även tydligt framgå i vilka situationer som det kommer att göras avdrag på depositionen, exempelvis vid skador på bostaden.
  • Besittningsrätt. Besittningsrätten gäller bara för hyresrätter och är relativt svag vid ett andrahandskontrakt. En andrahandshyresgäst kan få besittningsrätt om uthyrningens tid överstiger 2 år. Men om man som hyresvärd helt vill avskriva besittningsrätten från hyresgästen bör det anges i kontraktet. Om du som hyresgäst vill veta mer om hur du kan skyddas av besittningsrätten när du hyr i andra hand kan du läsa om det i vår artikel om besittningsskydd.
  • Försäkring. I kontraktet kan man också ange vem som är ansvarig för att bostaden och dess inventarier är försäkrade. Vanligtvis är detta hyresvärden, men oavsett vem som är ansvarig bör det förtydligas i kontraktet. Du som hyr i andra hand bör även skaffa en egen hemförsäkring.

4. Både hyresgäst och hyresvärd ska skriva under andrahandskontraktet

Oavsett hur välgjort och detaljerat ett hyreskontrakt är har det ingen betydelse om inte båda parterna signerar avtalet. Tänk på att ha två kopior som båda parterna signerar samt uppger datum, ort och namnförtydligande så att ni som hyresvärd och hyresgäst får varsin kopia.

Mall + hjälp med kontraktet

Mall + hjälp med kontraktet
  • Kostar bara några hundralappar
  • Få hjälp med att fylla i allt korrekt
  • Juridisk rådgivning & support ingår
Till Juridiskadokument.nu

Vanliga frågor om Andrahandskontrakt

Hur fungerar uppsägning av andrahandskontrakt?

När du säger upp ett andrahandskontrakt bör du göra det skriftligt. Det ska framgå vem som gör uppsägningen, vem den riktas till och vilken lägenhet som sägs upp. Skriv under uppsägningen och skicka via rekommenderat brev, eller lämna det direkt till hyresgästen.

Tänk på att säga upp andrahandskontraktet i god tid. Uppsägningstiden räknas i hela månader.

Finns det en gratis mall för andrahandskontrakt?

Ja, i artikeln finns en gratis mall som du kan ladda ner.

Behöver jag som andrahandshyresgäst ha en egen hemförsäkring?

Ja, du bör ha en egen hemförsäkring som andrahandshyresgäst. Du omfattas nämligen inte av hyresvärdens försäkring. En hemförsäkring kommer att skydda dig om det skulle ske en olycka i lägenheten och du blir betalningsskyldig.

Relaterade sidor

  • Bospar
  • Bostadsförmedling
  • Förstahandskontrakt
  • Hyra hus
  • Hyra i andra hand
  • Hyra lägenhet
  • Hyra rum som inneboende
  • Hyra studentbostad
  • Hyresvärd
  • Uppsägningstid hyresavtal för bostad
  • Överhyra / ockerhyra
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]

Kommentarer

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

guest
Integritetspolicy

230 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tommy
Tommy
1 månad sedan

hej jag har fråga jag skulle byte min lägenhet med andra lägenhet men minst bör jag bo minst 1 år first. Om jag hyra ut min lägenhet till andrahand går det bra jag ta över min period på min lägenhet ?
Och

0
Svara
Visa svar (1)
Oliver Tassinari Rogalin
Oliver Tassinari Rogalin
1 månad sedan

Hej!

Jag har en fråga om ett andrahandskontrakt på en hyresrätt som jag och min sambo precis skrivit på. Det gäller en tvåa där det bl.a. ingår diskmaskin. Några dagar efter att vi skrivit på skriver de vi hyr av att diskmaskinen gått sönder och att deras hyresvärd inte kommer att laga den då det var den tidigare hyresvärden som installerade den. Vi står nu alltså utan diskmaskin och får, som jag förstår det, stå för kostnaden själva om vi vill laga den. Är detta helt i sin ordning eller har vi någon möjlighet att be t.ex. de vi hyr av att stå för kostnaden då vi skrev under kontraktet i tron att det skulle ingå diskmaskin?

Stort tack på förhand!

0
Svara
Visa svar (1)
Adam
Adam
1 månad sedan

Jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand. Min hyresgäst vägrade betala hyran för en månad, då han inte fick se det skriftliga godkännandet från min bostadsrättsförening och mina fakturor som visar belopp på fakturor om hur mycket jag faktiskt betalar för min bostadsrätt. Jag har sagt vid flera tillfällen att jag inte tar ut mer än vad den faktiskt kostar och går +-0 på uthyrningen, och att jag vill bara att det ska gå runt och inget mer. Jag gjorde ett kontrakt på två månader eftersom jag visste att räntorna skulle gå upp och att jag skulle få betala mer, och att hyran skulle behöva justeras i efterhand. Jag sa att jag gör upp ett kontrakt per tre månader därefter så att jag kan justera hyran om det behövs med tanke på räntorna som är rörande.

Detta har hänt:
* Min hyresgäst har inte betalat månadsavgiften för Januari månad
* Jag har fått ta från depositionsavgiften (vilket var 1 månads hyra) för att betala hyran för Januari månad.
* Det finns ingen deposition kvar.
* Jag har gått back 1000kr eftersom hyran blev högre än vad som stod på kontraktet. (Här får jag skylla mig själv att jag inte kollade upp allt innan jag hyrde ut).
* Han svarar inte och bor kvar efter kontraktet har löpt ut. En ny månad har börjat. Han har inte lämnat tillbaka nycklarna eller sagt att han har flyttat ut.

Jag har kontaktat honom och sagt att han ska flytta. Jag har också sagt att jag vill ha månadshyran för februari månad eftersom en ny månad har börjat och jag har inte hittat en ny hyresgäst och denna är inte godkänd.

Rent optimalt vill jag ju 1) få in hyran för Januari månad 2) få in hyran för februari månad (eftersom denna redan är betald av mina egna pengar och jag bor inte där) 3) hitta en ny hyresgäst 4) få min hyra betald tills denna hyresgäst flyttar in.

Vad gör jag?

0
Svara
Visa svar (1)
Henrik
Henrik
2 månader sedan

Här finns mer info:

https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/hyra-av-bostad-och-lokal/hyra-i-andra-hand/

0
Svara
Ylva
Ylva
3 månader sedan

Hej!
Min hyresvärd vill höja hyran för att hennes lån har gått upp. Jag bor i andrahand i en bostadsrätt och har förstått det som att hyran baseras på bostadens faktiska värde och den fasta hyra som betalas till föreningen, att den alltså inte har någonting med hyresvärdens lån att göra. Har hon rätt att höja hyran?

0
Svara
Visa svar (1)
Minara
Minara
4 månader sedan

Hej! Jag har en bostadsrätt som min pappa bor på, då jag själv bor i en annan stad. Han betalar räkningarna som tillhör lägenheten. Jag undrar om vi måste skriva ett kontrakt och anmäla detta till bostadsrättsföreningen trots att vi är familj?

Tack på förhand!

0
Svara
Visa svar (1)
Tina
Tina
5 månader sedan

Hej
Jag hade planerat att hyra ut min lägenhet i andra hand och har redan skrivit kontrakt med en hyresgäst. I kontraktet står det att han ska överta lägenheten 1.dec och hyrestiden är bestämd till 1 år.
Kontraktet skrev vi båda under 8.sept.
Jag har ansökt om tillstånd från min hyresvärd men ej fått svar än.
Men nu har jag istället bestämt mig för att säga upp mitt förstahandskontrakt med min hyresvärd.
Kan jag häva andrahandskontraktet med min tänkta hyresgäst?

0
Svara
Visa svar (1)
Marcelo
Marcelo
5 månader sedan

Hej en fråga!

Min uthyrare har skrivit in mitt namn, personnr, address postaddress post nr och telefon i ett pappersavtal efter att jag gav ut det i sms vid förfrågan. Jag har inte signerat namnskrift än. Jag undrar om det är bindande eller inte, alltså om jag har möjlighet att bara hoppa ut då jag inte har skrivit under mitt namnskrift. Detta för att jag funderar att vara inneboende hos en annan person, Med vänlig hälsning tacksam för svar

0
Svara
Visa svar (1)
Frida
Frida
6 månader sedan

Hej!
Jag ska hyra ut min bostadsrätt då jag börjar jobba i en ny stad. Flaggade bostadsrättsföreningen om detta ca 3 månader innan, när jag hittade en hyresgäst så skickade jag in en ansökan om uthyrning enligt den mall de hade och bifogade även hyreskontraktet samt mitt anställningsavtal. Styrelsen svarade på detta inom någon dag och bekräftade att de tagit emot ansökan och skulle kolla på detta. Enligt deras hemsida behövde de ha ansökan senast en kalendermånad innan startdatum för uthyrningen, jag skickade in den 13/7 med start den 22/8. Styrelsen har fortfarande inte kommit med ett besked trots att jag mejlat och försökt få kontakt med dem flera gånger innan den 22/8. Gör jag fel som låter hyresgästen flytta in trots detta, eller vad finns det jag kan ta mig till?

0
Svara
Visa svar (1)
Kristofer hill
Kristofer hill
10 månader sedan

I rented an association apartment from my sisters sambo (they owned and lived in a villa together) when I moved to Sweden. Unfortunately I didn’t think to ask him for a contract as we agreed we would have the original contract with the association signed over to myself. I began pushing for this after about 6 months of living in the apartment when I discovered I was illegally renting his apartment. After 2 years of living in the apartment his relationship ended with my sister and he booted me and my son out.

I spent money decorating the apartment, new furniture etc but because of the urgent need to leave (I had 24 hours to get out) I had to sell most of the furniture cheap. I had to move into a tiny apartment and share a bunk bed with my son.

I reported it to the rental association where he rents the apartment from but they didn’t seem interested.

0
Svara
Visa svar (3)
Ylva
Ylva
10 månader sedan

Hej!
Jag hyr en bostadsrätt i andra hand. Tidsperioden är begränsad till max ett år och vi skrev under om ömsesidig uppsägningstid på tre månader. Jag har nu hört att det alltid är en månads uppsägningstid som gäller för hyresgästen.
Jag sa upp lägenheten i mars och tänkte då att sista dagen jag får bo där är sista juni. Trumfar en månads uppsägningstid det vi skrev i kontraktet så jag egentligen kan flytta ut redan nu och på så sätt slippa hyran för juni?

0
Svara
Visa svar (1)
Olivia
Olivia
10 månader sedan

Hej,

Jag och min kompis hyr en lägenhet i andrahand (vår hyresvärd hyr den från en hyresrättsförening). Han gav besked om att han hade ansökt om att få hyra ut den i ett år pga tillfällig flytt till annan ort, så vi skrev kontrakt på ett år (från slutet på mars 2022). Nu visar det sig att han bara fick beviljat 2 månader (april och maj), vilket han aldrig sa till oss.
Nu har han ansökt om 3 månaders förlängning till augusti 2022 för att han har förlängt sitt arbetskontrakt, men säger nu att det finns en stor risk att han kommer säga upp oss tills 1a september. Vi har ju hela tiden trott att vi skulle få bo där ett år, annars hade vi inte tackat ja till lägenheten. (Problemet är också att vi jobbar utomlands i sommar och kommer ha stora problem att genomföra en flytt innan 1a september).
Vi har skrivit kontrakt med 2 månaders uppsägning åt båda håll.

Har vi några som helst rättigheter när han har hyrt ut den under falsk information? Gäller 3 månader uppsägning oavsett vad som står i avtalet?

Tack för hjälp!

0
Svara
Visa svar (3)
Karlsson
Karlsson
11 månader sedan

Hej,

Min partner hyr en bostadsrätt av en vän i andra hand. Nu visar det sig att uthyrningsperioden snabbt får ett slut. Vännen vill helt plötsligt sälja lägenheten. De sköter allt enligt regelboken ifråga om avtalet med antal månaders uppsägning etc.men jag undrar dock vad förstahandsägaren, min partners vän, har för rätt ifråga om krav att ställa på min partner när det gäller visningar av lägenheten, att städa, styla och göra redo för fotografering? Mäklaren och förstahandsägaren vill så klart komma in i lägenheten även nu när min partner står på avtalet. Vad gäller? Vilka regler finns i dessa frågor? När och hur ofta har hennes vän rätt att kräva tillgång till lägenheten, under tiden den är uthyrd till min partner?

Vänligen
Chris

0
Svara
Visa svar (1)
Mika
Mika
11 månader sedan

Hej!

Skulle hyra ut min lägenhet 1/4-1/6 men hyresgästen vill nu säga upp innan avtalet träder i kraft.

Vad gäller här? Jag äger lägenheten och bor i en bostadsrätt.

Har jag rätt att kräva en månadshyra?

0
Svara
Visa svar (1)
Charles
Charles
11 månader sedan

Hej! Jag hyr en hyresrätt i andrahand från 11 mars 2022 till 11 juni 2022 som det är i kontraktet.
Hyresvärden ringde mig den 26 mars och vill att jag lämnar lägenheten inom en månad utan att jag har brutit mot några regler. Min fråga är om hen har rätt att avbruta vårt hyreskontrakt bara sådär?
Tack på förhand!
Mvh Charles

0
Svara
Visa svar (3)
Lina
Lina
1 år sedan

Hej,

Jag hyr en hyresrätt i andrahand tillsvidare med tre månaders uppsägningstid. I hyreskontraktet står att el ingår i hyran och vi har alltid betalat hyran i enlighet med andrahandskontraktet. Idag stängdes elen av i vår lägenhet och efter kontakt med elbolaget visade det sig att vår hyresvärd (förstahandshyresgästen) inte betalat elräkningen som han ska. Jag undrar nu vad vi som andrahandshyresgäster har för rättigheter? Är det att anse som ett avtalsbrott från hyresvärdens sida? Kan vi säga upp andrahandskontraktet i förtid pga detta trots att kontraktet uppger tre månaders uppsägningstid?

Tack på förhand!

0
Svara
Visa svar (1)
Karim
Karim
1 år sedan

Hejsan!

Jag har en fråga!
Jag har fått en hyresgäst som velat skriva på ett kontrakt men efter en stund hör personen av sig och vill säga upp kontraktet på samma dag!

Min fråga är, har jag rätt att ta ut en uppsägningstid på en månad i och med att det är bundet skriftligen och vem kan jag vända mig till ifall personen bestämmer sig för att inte betala?

P. S har haft flera avhoppare (muntligt) och jag orkar inte mer med detta utan vill att man följer det som man skriver på.

Kommer vara tacksam för svar

Mvh Karim

0
Svara
Visa svar (1)
Nina
Nina
1 år sedan

Hej!

I er kontraktmall kan man enbart skriva EN hyresvärd och EN hyresgäst, vad gör man om det är flera som hyr ut och/eller hyr?

0
Svara
Visa svar (1)
Margarit
Margarit
1 år sedan

Hej ! Jag hetet Margarit och jag har en fråga. Jag har en lägenhet som är kommunskontrakt, och jag bor mina 3 barn . Jag är ensamstående . när jag fick kontrakten och flyttar lägenheten är mycket gammal och bovärden med min boenhetens handlegare kommer och gjorde en besiktning och bovärden lovar mig att de ska komma och renovera hela lägenheten imom 4tills 6veckor, men det gått ut 1år de kommer inte en och jag har ring många gånger angående renovering de svarar inte , och jag vill verkligen vett vad ska jag göra vem kan hjälpa mig, varför jag behöver betala hyra ordentligt varje månad men de ignorerar mig och vill inte hjälpa mig. verkligen jag vill hitta lösning. MVH Margarit

0
Svara
Visa svar (1)
Camilla
Camilla
1 år sedan

Jag hyrde min förstahandslägenhet (fullt möblerad) i 6 månader med möjlighet att fortsätta kontraktet i 6 månader till, jag gjorde ett andrahandskontrakt med hyresvärden tillstånd (med 2 månaders uppsägningstider).
Den femte månaden av andrahandskontraktet, hyresvärden informera mig att min andrahandhyresgäst hyr min lägenhet i tredje hand som om det vore ett hotell (okända människor kommer och går), även bryter mot vårt andrahandskontrakt i villkor för antal personer i min lägenhet (den är planerad för två och han hyr den för 4 personer) den tillåter även djur (i vårt avtal accepteras inte djur) eftersom jag har en allergi.

Kan jag säga upp andrahandskontrakt för brott mot reglerna?
Under dessa omständigheter, vilken tid ska jag ge honom att lämna lägenheten, kan vara 3 dagar, 1 vecka?
Har jag rätt att få någon ersättning för skador på mina möbler, för städning av lägenheten och för alla personliga utgifter som detta har orsakat mig?
Kan min hemförsäkring hjälpa mig?
Var kan jag framföra mina klagomål?
Vilka är de första stegen som jag bör följa?

0
Svara
Visa svar (1)
Boupplysningen
Boupplysningen
  • Hojjo Sverige AB
  • Ytterbyvägen 5
  • 442 30 Kungälv
  • Org nr: 559122-2780
Sidor
  • Partners
  • Tjänster
  • Om Boupplysningen
  • Press och media
  • Kontakta oss
Följ oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Användarvillkor
  • Cookies
  • Integritetspolicy
Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse

Vi använder cookies för att kunna se hur sajten används, göra det lättare för besökare att använda sajten och för att hålla sajten säker. Cookies gör även att besökare får mer relevant innehåll och reklam. Du kan själv ändra dina inställningar och läsa mer om vår cookiepolicy här.
AnpassaGodkänn
Manage consent

Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa cookies lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies. Men om du väljer bort vissa av dessa cookies kan det påverka din surfupplevelse.
Nödvändiga
Alltid aktiverad
Cookies som är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.
Prestanda
Cookies som används för att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna. Dessa cookies hjälper även till att förstå och analysera de viktigaste delarna på webbplatsen.
Analysverktyg
Cookies som används för att förstå hur besökare använder webbplatsen. Dessa cookies hjälper till att ge information om antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla m.m.
Marknadsföring
Cookies som används för att visa mer relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies samlar in information om besökare över webbplatser för att kunna visa anpassade annonser.
Övriga
Okategoriserade cookies som ännu inte har klassificerats i en kategori.
Spara & Acceptera