Andrahandskontrakt
Uppdaterad: 30 oktober, 2024
Ett andrahandskontrakt ska skrivas när någon med ett förstahandskontrakt i sin tur hyr ut bostaden till en annan person. Andrahandskontrakt har speciella lagar och regler som styr vad det ska innehålla och hur det ska skrivas.
Innan du skriver på ett andrahandskontrakt finns det vissa saker som det är viktigt att du har koll på. Ansvaret för att andrahandskontraktet är korrekt skrivet ligger hos både hyresvärden och hyresgästen.
Innehåll
Skriv alltid ett andrahandskontrakt
Det är väldigt viktigt att skriva ett andrahandskontrakt när du ska hyra eller hyra ut en bostad. Det är en trygghet för både hyresvärden och hyresgästen att ha ett andrahandskontrakt som täcker alla tänkbara situationer där konflikter kan uppstå. Därför bör ett andrahandskontrakt alltid skrivas oavsett hur lång eller kort uthyrningsperioden är.
1. Innan ni skriver ett andrahandskontrakt
Som hyresvärd bör du kolla upp:
- Om du får hyra ut bostaden. Din hyresvärd måste godkänna att du hyr ut din bostad i andra hand. Om du inte har deras tillåtelse kan du som förstahandshyresgäst riskera att förlora ditt eget kontrakt om en otillåten andrahandsuthyrning upptäcks.
- Vem din framtida hyresgäst är. För att försäkra dig om att hyresgästen är ansvarsfull och kommer att kunna betala hyran kan du be om en kreditupplysning och referenser från tidigare hyresvärdar.
Tips! Planerar du att hyra ut din bostad rekommenderar vi att du läser vår guide för dig som skall hyra ut en bostad.
Som hyresgäst bör du kolla upp:
- Om hyresvärden har tillgång till bostaden. För att undvika bedrägeri kan det vara bra att kolla upp om din hyresvärd är registrerad som ägare till fastigheten eller har förstahandskontrakt. Du kan exempelvis söka efter personens adress i ett vanligt register.
- Om uthyrningen är tillåten. Du bör även kolla upp om uthyraren har fått tillstånd från sin hyresvärd att hyra ut bostaden. Om hyresgästen inte har det riskerar du att förlora bostaden om andrahandsuthyrningen upptäcks.
- Bostadens skick. Det är alltid en bra idé att gå på visning eller be hyresvärden om att få komma förbi för att titta på bostaden.
2. Välj vilken form av kontrakt ni ska använda
Det finns inga formkrav på hyreskontrakt, men genom att ha ett skriftligt kontrakt skyddas både uthyraren och hyresgästen om en tvist skulle uppstå.
Ett muntligt kontrakt är mer riskabelt. Till exempel kan en av parterna frångå överenskommelsen och förneka att han eller hon någonsin har gått med på överensstämmelsen. Har man inget skriftligt kontrakt finns det inget som kan bevisa vad avtalet gällde från början – det är ord mot ord.
Tips! Ett kontrakt bör alltid vara skriftligt. Vid muntliga kontrakt kan det vara svårt att bevisa vad som faktiskt har avtalats.
Gratis mall för andrahandskontraktet
Om du känner dig säker på hur kontraktet skall fyllas i kan du kan ladda ner vår gratis-mall. Känner du dig osäker kan du istället betala några hundralappar och få en mall + juridisk rådgivning och support så att kontraktet blir juridiskt korrekt.
🔗 Ladda ner vår gratis mall för andrahandskontraktet
Disclaimer: Vi tar inget juridiskt ansvar för våra gratismallar och kan inte helt garantera att de är fullständiga eller korrekta för alla individer som använder avtalet.
3. Utforma andrahandskontraktet
När du och din motpart ska utforma ett andrahandskontrakt finns det vissa viktiga punkter som ska finnas med och andra, mindre viktiga, men ändå nödvändiga punkter.
Nedan följer fem punkter som alla andrahandskontrakt bör innehålla:
Parternas identiteter
Kontraktet bör inledningsvis uppge vilka parterna som ingår kontraktet är. Uppge hyresvärdens respektive hyresgästens
- namn
- adress
- telefonnummer
- e-postadress.
Hyresobjektet
Det är viktigt att specificera vilken bostad avtalet avser. Ange därför bostadens adress, bostadstyp, bostadens storlek och om övriga utrymmen, så som källarförråd eller liknande, inkluderas i kontraktet. Exempel: ”Kontraktet avser lägenheten med lägenhetsnummer 1234 på Uthyrningsgatan 12, 4 tr. Lägenheten är på 50 m2.”
Hyran
För att inga missförstånd ska uppstå bör det exakta hyresbeloppet i kronor per månad stå i kontraktet. Det bör också framgå vilka kostnader som ingår och inte ingår i hyran. I vår artikel om skälig hyra kan du läsa om hur mycket du som hyresgäst ska acceptera att betala i hyra.
Kontraktet bör också uppge vilken dag i månaden hyran ska betalas, vilket kontonummer hyran ska betalas till och om hyran ska betalas i förskott eller efterskott.
Hyresperioden
Kontraktet bör specificera vilken tid uthyrningen gäller, exempelvis “hyresperioden börjar 2017-01-01, hyresperioden tar slut 2018-01-01”. Ett hyreskontrakt kan också, enligt överenskommelse, vara på tillsvidarebasis eller obestämd tid, vilket i så fall ska framgå i hyresavtalet.
Uppsägningstid
I ett hyreskontrakt bör det alltid finnas en avtalad uppsägningstid. Det finns tre olika uppsägningstider att använda beroende på vilken bostadstyp det handlar om och hur lång hyresperioden är.
- Bostadsrätt eller villa. Hyresvärden har en uppsägningstid på tre månader, medan andrahandshyresgästen bara har en månads uppsägningstid. Det gäller oavsett om kontraktet gäller för en bestämd tid eller tillsvidare.
- Hyresrätt med tillsvidarekontrakt. Uppsägningstiden är tre månader för både hyresgäst och hyresvärd.
- Hyresrätt på bestämd tid. Hyresvärden får inte säga upp hyresavtalet i förtid om inte särskilda skäl finns. Hyresgästen får alltid säga upp hyresavtalet när som helst med 3 månaders uppsägningstid.
Är hyrestiden för en hyresrätt högst nio månader slutar kontraktet att gälla när hyrestiden gått ut om ingen uppsägning görs. Det går dock att avtala att kontraktet i stället förlängs med en viss tid automatiskt. Är hyrestiden längre än nio månader ska kontraktet alltid sägas upp för att sluta gälla.
När en hyresrätt hyrs ut i andrahand på en bestämd tid är det normalt bara hyresgästen som kan säga upp kontraktet i förtid. Hyresvärden kan i det fallet bara säga upp kontraktet tidigast till den dag då hyrestiden löper ut, om inte hyresgästen har brutit mot kontraktet på något sätt.
Tänk på! Hyresgästen har alltid rätt till den uppsägningstid som står i den aktuella lagen, om det är till större fördel än uppsägningstiden i kontraktet.
Ni kan själva avtala om en annan uppsägningstid än den som står här ovan, men då ska den vara till hyresgästens fördel. Om uppsägningstiden i ert kontrakt är sämre för hyresgästen än den som står i lagen, har hyresgästen rätt till det ovanstående alternativet i stället.
Källa: Hyreslagen – hyrestid och uppsägning & Lagen om uthyrning av egen bostad
6 andra viktiga men inte nödvändiga punkter
- Vad bostaden ska användas till. Det kan vara bra att uppge vad bostaden ska användas till och vilka andra utrymmen som inkluderas i kontraktet. Det kan till exempel finnas bestämmelser eller villkor upprättade av föreningen som uthyraren måste följa för att få hyra ut bostaden i andra hand, som hur många som får bo i bostaden, etcetera. Om de här reglerna inte följs kan hyresvärden riskera böter eller bli av med sitt eget kontrakt.
- Lägenhetens skick. Det är bra att grundligt dokumentera lägenhetens skick för att kunna avgöra vem som ansvarar för eventuella skador. På så sätt kan hyresgästen försäkra sig om att han eller hon inte blir ansvarig för skador och brister som fanns i lägenheten innan avtalet utfördes och hyresperioden började. Det blir även lättare för hyresvärden att referera till felaktigheter som har uppstått under hyresperioden.
- Möblerad bostad. I kontraktet bör det uppges om bostaden hyrs ut möblerad eller ej. För att en bostad ska anses vara möblerad ska det vara möjligt för hyresgästen att bo i bostaden utan att ta med sig egna möbler vid inflytten. Om lägenheten hyrs ut möblerad bör det bifogas en inventarielista där alla möbler och dess skick uppges.
- Eventuell deposition. Om en deposition tillkommer bör det i kontraktet finnas information på hur stor depositionen är (i kronor), när depositionen ska betalas och när den betalas tillbaka. Det bör även tydligt framgå i vilka situationer som det kommer att göras avdrag på depositionen, exempelvis vid skador på bostaden.
- Besittningsrätt. Besittningsrätten gäller bara för hyresrätter och är relativt svag vid ett andrahandskontrakt. En andrahandshyresgäst kan få besittningsrätt om uthyrningens tid överstiger 2 år. Men om man som hyresvärd helt vill avskriva besittningsrätten från hyresgästen bör det anges i kontraktet. Om du som hyresgäst vill veta mer om hur du kan skyddas av besittningsrätten när du hyr i andra hand kan du läsa om det i vår artikel om besittningsskydd.
- Försäkring. I kontraktet kan man också ange vem som är ansvarig för att bostaden och dess inventarier är försäkrade. Vanligtvis är detta hyresvärden, men oavsett vem som är ansvarig bör det förtydligas i kontraktet. Du som hyr i andra hand bör även skaffa en egen hemförsäkring.
4. Både hyresgäst och hyresvärd ska skriva under andrahandskontraktet
Oavsett hur välgjort och detaljerat ett hyreskontrakt är har det ingen betydelse om inte båda parterna signerar avtalet. Tänk på att ha två kopior som båda parterna signerar samt uppger datum, ort och namnförtydligande så att ni som hyresvärd och hyresgäst får varsin kopia.
Vanliga frågor om Andrahandskontrakt
När du säger upp ett andrahandskontrakt bör du göra det skriftligt. Det ska framgå vem som gör uppsägningen, vem den riktas till och vilken lägenhet som sägs upp. Skriv under uppsägningen och skicka via rekommenderat brev, eller lämna det direkt till hyresgästen.
Tänk på att säga upp andrahandskontraktet i god tid. Uppsägningstiden räknas i hela månader.
Ja, i artikeln finns en gratis mall som du kan ladda ner.
Ja, du bör ha en egen hemförsäkring som andrahandshyresgäst. Du omfattas nämligen inte av hyresvärdens försäkring. En hemförsäkring kommer att skydda dig om det skulle ske en olycka i lägenheten och du blir betalningsskyldig.
På samma sätt som om du hyr ut till en privatperson krävs ett andrahandskontrakt. Det är dock bra om det är något mer omfattande ifall det skulle uppstå en tvist mellan dig och företaget.
Nej det finns inte några regler som säger att ni båda måste stå på kontraktet, det är upp till er själva att bestämma.
Nej, du behöver inte utforma andrahandskontraktet på något speciellt sätt. Däremot är det extra noga att du försäkrar dig om att personen i fråga är pålitlig. Det kan nämligen vara svårare att exempelvis kräva personen på uteblivna betalningar om han eller hon lämnar Sverige.
Läs även våra artiklar
Hyra ut bostadsrätt
Hyra ut hus
Hyra hus
Hyra i andra hand
Förstahandskontrakt
Kommentarer