Foto: Shutterstock.com / Riksbanken.se

Bolån

Uppdaterad: 31 maj, 2021

Riksbankens räntebana har varit oförändrad ett tag och ligger på minus. Det är även mer sannolikt att reporäntan kommer sänkas, än att den kommer höjas den närmaste tiden. Riksbanken själv har utgett denna prognos. Detta kan vara fördelaktig för bostadsägare och köpare av bostäder, då Riksbankens ränta även pressar ner andra räntor.

Riksbankens ränta påverkar andra räntor

När Riksbanken sänkt reporäntan har denna även pressat ner många andra räntor i Sverige. Detta syns tydligt hos bostadsägare, som helt enkelt får ett billigare boende. Räntan för bolån är låg och det rekommenderas därför av många att binda sina lån till en fast ränta, om det skulle ske en stigning inom en snar framtid.

Exempel: Du har ett bostadslån på 2 000 000 kr till den låga räntan 1,8 %. Din räntekostnad (utan amortering) är för närvarande 3000 kr/månad. Riksbanken bestämmer sig för att höja sin reporänta från nuvarande -0,5 % till 1 %. Detta innebär i sin tur att din ränta stiger från 1,8 % till 3 %. Din räntekostnad (utan amortering) stiger från 3000 kr/månad till 5000 kr/månad. Har du bundit din ränta kommer den inte förändras förrän det att din bindningstid är slut.

Det rekommenderas för låntagare till bolån att använda sig av snitträntor. Dessa räntor visar vad bankkunder i själva fallet betalar. Det är fullt rimligt att ifrågasätta en bank som erbjuder en högre ränta än snitträntan. Om banken inte vill sänka räntan går det att vända sig till andra banker för att få bättre räntevillkor. Du kan även försöka pruta på räntan under en förhandling med din långivare.

De 3 bästa tipsen för hur du kan utnyttja ränteläget

Många låntagare slappnar av för att ränteläget ser ut som det gör. Räntan är låg, och förväntas vara låg under en lång tid fram över. Istället ska du ligga på och skapa de bästa förutsättningarna för att du ska ta tillvara på det låga ränteläget.

  1. Förhandla om räntan. Trots att kostnader är små och hela ränteläget lågt, kan det vara bra att förhandla om en låg ränta. När räntorna sedan stiger kan det vara fördelaktigt att ha en överenskommelse och ett erbjudande om lägre räntor. Förhandlingen om räntan ger därför inte särskilt mycket nu, men kan vara väldigt givande i framtiden.
  2. Amortera på lånen. När räntenivåerna är låga, resulterar det i lägre kostnader och därmed större marginaler i ekonomin för privatpersoner. Här kan du passa på att använda en del av marginalen till att betala av lån. På så sätt kommer det inte drabba dig lika hårt vid räntehöjningar.
  3. Ha en buffert. För att vara förberedd på framtida räntehöjningar, kan det vara bra att ha en buffert. Du kan därför lägga undan en viss summa pengar varje månad, för att ha en säkerhet i framtiden. Hur mycket du lägger undan varje månad kan variera. Vissa månader kanske du kan lägga undan en stor summa pengar, medan du en annan månad vill göra massa aktiviteter som kostar pengar.

Ränteläget kan även påverka om du borde göra uppskov eller inte vid försäljning av en bostadsrätt. Hur kan du läsa mer om i guiden om uppskov.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]