Förhandla & pruta ner räntan på bolån
Uppdaterad: 8 mars, 2023

Att pruta på räntan hos banken innebär att du omförhandlar ditt bolån för att få en lägre månadskostnad. När du ansöker om bolån bestäms din ränta utifrån bankens snittränta. Den inledande snitträntan är bara en startpunkt. Du som låntagare kan pruta ner bolåneräntan genom att framhäva varför du är en värdefull kund och ta reda på vilken ränta du kan få hos en annan långivare.
Innehåll
Få hjälp att förhandla och pruta ner bolåneräntan
Om du inte har tid eller lust att pruta på räntan för ditt bolån finns det företag som kostnadsfritt gör detta åt dig. Genom att sammanställa erbjudanden från flera olika banker kan de erbjuda dig den lägsta möjliga bolåneräntan. Varje procentandel lägre ränta kan i det långa loppet vara värt flera tusen kronor i sparade pengar.
6 tips för dig som vill förhandla ner räntan
Att pruta hos banken handlar mycket om att framhäva varför just du är en värdefull kund för banken. Vet du vilka faktorer banken tar i beaktning kan du lyfta det som stämmer in på dig i en förhandling för att få en bättre ränta. Här är några anledningar till varför banken vill ge dig ett bolån och hur du kan utnyttja det.
1. Förhandla bolånet ofta
Det finns ingen anledning till att du ska acceptera en dålig ränta. Förhandla med din bank när du upplever att din ränta har försämrats i jämförelse med konkurrensen. Att nyttja bankens tjänster till fullo är inget konstigt, och ger dig mer värde för de pengar banken tjänar på dig.
2. Beställ ett amorteringsunderlag
Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar villkoren för ett lån. Om man tänkt flytta sitt bolån till en annan bank kommer den nya banken kräva att man beställer ett amorteringsunderlag från sin befintliga bank.
Detta kan du utnyttja. Om du beställer ett amorteringsunderlag kommer din bank tro att du är på väg att flytta ditt bolån till en annan bank. Din bankkontakt kommer göra allt i sin makt för att få dig att stanna kvar, du kommer sannolikt bli erbjuden en lägre ränta exempelvis.
3. Banken vill ha nya kunder
Därför vill banken det: är du inte kund hos banken går banken miste om ett tillfälle att tjäna pengar. Går du till en konkurrent tappar de också en liten marknadsandel.
Så utnyttjar du det: när du ska ansöka om bolån bör du besöka minst tre olika banker. Berätta för dem att du diskuterar med andra. Du hamnar i en betydligt bättre förhandlingsposition när de vet att du riskerar att välja någon annan framför dem.
Det finns i huvudsak två saker du kan göra för att förbättra ditt bolån hos en befintlig långivare. Antingen kan du förhandla ner din ränta och försöka få en ränterabatt, vilket oftast är relativt enkelt. Alternativet är att omförhandla ditt bolån helt och försöka ändra villkoren så att de blir mer fördelaktiga för dig.
4. Banken vill behålla kunder under en längre tid
Därför vill banken det: ju tidigare du blir kund hos banken, desto längre tid har de att tjäna pengar på dig.
Så utnyttjar du det: ju yngre du är, desto mer spelar denna punkt roll. Du som kund kan vara värd flera miljoner kronor i intäkter för banken, och det är upp till dem att se till att du väljer att ge just dem de här pengarna.
Exempel: Adam tar sitt första bolån när han är 25 år gammal. Det är på 1 000 000 kronor till en ränta på 5 procent. Om Adam av någon anledning inte amorterar på sitt bolån överhuvudtaget tjänar banken 50 000 kr/år på Adam. Är han banken trogen tills han är 75 år hade banken tjänat 2 500 000 kronor på att ha Adam som kund.
5. Banken vill ha helhetskunder
Därför vill banken det: ju fler tjänster du använder, desto mer pengar kan de tjäna på dig. Ju fler tjänster du har på en viss bank, desto besvärligare blir det också för dig att sedan byta bank.
Så utnyttjar du det: lägg inte över en enda tjänst från din gamla bank utan att de betalar för det. Det kan vara i form av lägre ränta, avgiftsfrihet eller något annat. Kom dock ihåg att inte teckna tjänster som du inte behöver – risken är stor att det är du som förlorar på det i längden.
6. Banken vill ha en trygg kund
Därför vill banken det: varje krona en bank lånar ut är en potentiell risk. Ju högre risk de tar, desto mer ränta tar de ut för att kompensera. Ju mindre risk banken utsätter sig för, desto billigare blir ditt lån. Att ha en trygg kund som alltid kan betala för sig är därför viktigt för banken.
Så utnyttjar du det: påvisa att din ekonomi är stabil och att bostaden du planerar att köpa är en säker investering. Har du ett välbetalt jobb, en ordnad ekonomi och få andra skulder är risken att du inte kan betala tillbaka mindre. Är din tillvaro ordnad och med goda framtidsutsikter ska du inte vara blyg att berätta om det. Är den inte det gör du bäst i att tona ner denna sida och lyfta de faktorer som talar för dig.
Några faktorer som påverkar din kreditrisk:
- Hur hög belåningsgrad du har på din bostad (andelen bolån av bostadens värde).
- Om du tänker amortera på ditt bolån.
- Var du köper din bostad.
- Hur hög och stabil din inkomst är.
- Hur din eventuella partners ekonomi ser ut.
- Om du har många olika lån – och då främst i dåliga krediter som till exempel privatlån, smslån, avbetalningar etcetera. Det kan vara ett tecken på en oansvarig privatekonomi.
- Om du har betalningsanmärkningar.
- Hur bra koll du har på din egen ekonomi.
Räkna ut hur mycket du sparar på en lägre ränta
Här kan du enkelt räkna ut hyr mycket du sparar per år om du prutar ner räntan på ditt bolån. Skriv bara in storleken på ditt bolån, den ursprungliga räntan och den nya räntan, så får du fram den totala summan som du sparar varje år.
Du sparar
Några sista råd när du ska pruta på räntan
- Varje procentenhet gör skillnad. Varje rabattprocent du får ner räntan gör stor skillnad i längden.
- Ha koll på hur länge rabatten gäller. Ta reda på vad din bolånerabatt är och hur länge den gäller. Du kan riskera att förlora mycket pengar om du missar att din rabatt har gått ut.
- Gör din hemläxa. Ha koll på din ekonomi, vad din bostad är värd, och så vidare. Ju bättre koll du har, desto mer trovärdig framstår du. Det gör också att du kan argumentera bättre.
- Ta god tid på dig. Om du har ont om tid, och banken vet om det, hamnar du i en sämre förhandlingssits eftersom du är i tidsnöd. Ta din tid och förbered dig inför förhandlingen.
- Spela ut bankerna mot varandra. Använd den första banken du får ett erbjudande från som grund och begär lägre ränta hos nästa bank. Har du redan ett existerande bolån kan du ta andra bankers erbjudanden för att pressa din nuvarande bank.

Kommentarer
Hej
Jag har varit kund i SEB sedan 1990 och har mina bolån där bunden ränta på 1,44 som löper ut nu i december. Bör jag kontakta banken redan nu eller vänta ut att bindningstiden går ut? Har en bra kontakt med min bank men nu har kontoret flyttat från Myntorget i Gamla Stan (Sthlm). Jag närmar mig pension om ca 2 år. Kan du tipsa om vad jag kan använda som främsta argument för att få behålla en låg ränta på bundet lån ca 3-4 år. Bolånet är på ca 1 miljon, 65 tusen. Är det för optimistiskt att begära 1,50 %? Ska jag höra med andra banker trots att jag närmar mig pension o höra vad de kan erbjuda trots att jag närmar mig pension. MVH Kristina
Hej! Jag och min sambo har precis köpt hus och har en fundering om låneupplägget. Ska vi dela lånet (som är på drygt 3 000 000 kr) i mindre olika lån t.ex. ett på 3 år och ett på 5 år? Risken med uppdelat är att man har sämre förhandlingsläge om en ny ränta när ena lånet löpt ut, fördel är att sprida risken vid en eventuell kraftig höjd ränta, som de va förr. Hur ska vi tänka?
Hej,
Länsförsäkringar erbjuder mig ett topplån (85%) med en ränta på 2,49%, och ett bottenlån under 75% med en ränta på 1,19%.
Jag vill inte ha ett topplån , kan jag förhandla bort det? Ingenting är påskrivet än.
Hej!
Jag skulle vilja jämföra min bolåneränta med andra i samma situation (ex. bostad, belångningsgrad, lön osv), jag vet att man kan använda ex. Lendo och Compricer men skulle vilja förstå bättre vad andra har förhandlat fram. Vet ni ifall det finns någonstans att kolla det ifall man inte är helt bekväm med att fråga vänner och bekanta?
Tack för svar,
Erik
Hej!
Jag ska omvärdera min lägenhet där jag renoverat mitt badrum.
Jag har bunden ränta på 3 år.
Kan jag ändå förhandla räntan med banken om värdet på lägenheten ökat avsevärt?
Min bundna ränta på befintligt bolån på 3 år går ut nu i Oktober. När vi förhandlade den 2017 vid bostadsköp så kom vi överens om 1,39% på 1 000 000 kr i lån. Bostaden var då köpt för en halv miljon mer än vad den är värderad till idag.
Jag har i dagsläget ingen anställning och söker jobb, är det någon information som kommer att spela avgörande roll för den nya räntesättningen från bankens sida? Behöver jag uppvisa någon form av inkomst från de senaste åren, som i sin tur påverkar räntesatsen framåt? Jag vill binda den i tre år igen på samma procentsats. Jag amorterar inte lånet. Däremot äger jag bara 30% av lägenhet, resterande ägs av mina föräldrar som har en god ekonomi. Hur spelar dessa faktorer in? Om jag inte hör av mig tillbanken för att förhandla om räntan, vad kommer det nya utfallet på räntan på bolånet bli då?
Stort, stort tack för svar.
Hej!
Min och min frus lån på huset som var bundet på 3 år går ut nu och vi ska omförhandla lånet. Min fru ska gå till banken själv. Gör man en snabbvärdering så är huset värt ca 4.1 miljoner och vi har ett lån på ca 2.4 miljoner i ett väldigt bra område. Problemet är att jag har tagit på mig ganska mycket blanco lån på ca 400 000 kr. Vi har goda inkomster och inga övriga lån. Kommer dem berätta detta för min fru och kommer detta påverka oss negativt.
Hej
Jag var och samtalade med Swedbank om ett bolån på mitt husköp.
Räntan på att låsa bolånet i 3 år är 1.95% och snitträntan tror jag är 1.72%.
När jag nämnde det för banktjänstemannen så menade hon på att det enda sättet och skulle ge mig 1.72% ränta var om jag tecknade alla försäkringar och pensionssparande hos dom. Vad svarar jag på det ? Nu ska huset jag köper kosta ”endast” 550000kr så det blir väl ingen enorm skillnad ändå. Kanske vore det enklast om jag tecknade ett bolån hos swedbank med räntan på 1.72% eller 1.95% för ett sedan omteckna lånet vid ett senare tillfälle ? Jag har för övrigt god ekonomi, inga anmärkningar och fast arbete.
Hej,
Jag funderar på att flytta mitt befintliga bolån från Nordea pga att de ville minska min ränterabatt. Kollade hos Ica banken som jag hört mycket gott om, men får då avslag med motiveringen att jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand (provbor som sambo sedan ca 4 månader tillbaka). Bolånehandläggaren sa att de bara hyr ut till s.k ”permanentbostäder”, kan dock inte hitta någon information om detta på deras informationssida om bolån.
Jag har försökt googla på detta men hittar inga svar. Med tanke på hur många som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand idag, av olika skäl, så tycker jag dock att det låter väldigt konstigt att man kan nekas pga detta? Min nuvarande bank t.ex, kan de säga upp mitt bolån för att jag hyr ut i andra hand? (Bör tilläggas att jag har tillstånd från styrelsen för min andrahandsuthyrning).
Tacksam för svar – just nu känner jag att det inte är någon idé att kolla runt med andra banker om detta är den allmänna ”policyn”. Med andra ord är jag tvingad att ha kvar mitt bolån hos min nuvarande bank pga av att jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand?
Vänligen,
/Åsa
Hej
Kan man förhandla rörlig ränta (3 mån)?
Hej
Det svåra är att när du gett ett bud, blir det bråttom med att få lån, välja bank med bästa räntan. och att pruta kan ta tid, vilket kan ge sämre ränta. Eller hur mycket tid har man?
Jag förstår inte att banken inte kan ge räntan redan 6 mån i förtid. Lånelöfte är i kraft 6mån, men räntan inte!!
Hej,
jag har bolån sedan 5 år tillbaka hos en av storbankerna. Nu i vår ska upphör min bundna ränta och jag vill då förhandla om en ny bunden ränta. Problemet är att jag har fått betalningsanmärkningar. Kommer det påverka min ränta?
Hej och tack för kanonsida!
Vi är i läget att vi ska köpa lägenhet och tidigare har använt nordea. Nu behöver vi göra en check med några andra banker för att kunna få ner räntan. Visst behöver vi en personlig säljare/bankman för att förhandla om priser på de andra bankerna också? Eller duger det att ringa in till banken och prata med någon allmän kundtjänst? Hur kan man i så fall vara säker på att få det man lovats?
Hälsningar, Elias
Hej
jag vet att lån är bundet, med olika slutförfallodag… men är det under tiden möjligt att ändra ränterabatt, banken kanske inte vill detta, men finns där regler som gör att dom inte kan / får?
Hej,
Är det möjligt att pruta på den bundna räntan på bolånet? Ex: Om man har 2 lån där ena lånet är 5år bunden ränta och det andra 2år bunden ränta, kan man omförhandla de bundna lånen nu när reporäntan sänkts till 0?
Tack på förhand!
Undrar om det är någon hjälp om föräldrarna hjälper till med lånet när det rör sig om ens första boende? De kan ha sitt hus som säkerhet och har annan fastighet också som de skulle kunna belåna. ”Mitt” lån skulle alltså vara en mycket liten del av det de skulle kunna ha som säkerhet. Påverkar detta räntan på något sätt?
Mao. är räntan förhandlingsbar utifrån att de kan stå som säkerhet på lånet osv. Förstår exempelvis på Skandiabanken det som att deras räntor inte ens är prutbara utan att de endast går på någon slags mängdrabatt. Kan detta verkligen vara förmånligt om man tar mindre lån, alltså inte får volymrabatt?
Hej!
Underbar sida detta. Jag har en fråga:
Jag ock min man har skrivit på papperna för en bostadsrätt i ett stabilt område i Göteborg. Nu är vi på jakt efter bostadslån och bästa upplägg för det. Vi har inga bostadslån sedan tidigare och båda har fast anställning med bra inkomst.
Frågan är då hur vi ska dela upp lånet? Har hört att det är bra att sprida riskerna, men samtidigt säger andra att om man själv kan ta risken vid en hög ränta så bör hela lånet vara på rörlig ränta (3 månaders). Har du något tips hur vi ska tänkta här?
Tack på förhand! / Julia
Hej! Jag är kund hos Handelsbanken och har bundet bostadslån med räntan som är högre än dagens. Om jag skulle kunnat välja räntan nu då skulle jag vunnit på det ca 1500 kr i månaden som jag kunde lägga på amorteringen istället. Min fråga är om jag kan lägga om mitt lån kostnadsfritt eller kanske flytta mitt lån till en annan bank. Hur är det bäst att förhandla med banken i så fall? Mvh/Anna
Vi är idag ”hel” kunder hos SEB och vi har idag ett bostdastättslån. Om men månad så flyttar vi till ett hus vi har köpt. Hur ska vi gå tillväga nu när vi ska förhandla räntorna? ska vi gå till SEB först och höra vad dom har att erbjuda eller ska man höra runt hos dom andra bankerna innan vi pratar med SEB?? Och måste man förhandla face to face eller räcker det via telefon? MVH Jennie
Hej!
Jag är 26 år och funderar på att köpa en bostad i Stockholms innerstad. Jag själv har inte kapital till en 15% kontantinsats. Alternativet är att jag lånar ca 300k av mina föräldrar, som i sin tur skulle låna de pengarna med deras lägenhet som säkerhet. De har en 4:a på Södermalm som de köpte av värden för 1,7 miljoner för 8 år sedan, så det lär inte bli några problem för dem att få ut 300k extra på den. Men, kan det bli problem att få ut de pengarna från banken om jag skulle vilja ta mitt bostadslån på samma bank som de har? Är det möjligt att göra det? Hela familjen har sina bolån och besparingar där så jag tänker att de gärna har kvar oss, trots att man egentligen inte ska låna till kontantinsatsen, som jag då indirekt gör.