Uppskov
Uppdaterad: 18 juli, 2024
Att göra uppskov innebär att du som har sålt en bostad skjuter upp betalningen av vinstskatten, som ligger på 22 procent av vinsten. Uppskov begärs i samband med att du deklarerar bostadsförsäljningen. Det går bara att göra uppskov när du har sålt en bostad och köpt, eller avser att köpa en ny (en ersättningsbostad). Sedan uppskovsräntan togs bort är det mycket fördelaktigt att göra uppskov eftersom det blir som ett räntefritt lån från Skatteverket.
- Uppskov innebär att man skjuter upp en skatteskuld på framtiden
- Man får behålla ett uppskov tills man dör (så länge man uppfyller kraven)
- Man kan flytta med sitt uppskov varje gång man byter bostad (så länge man uppfyller kraven)
- Man kan kvitta ett uppskov rakt av mot en framtida förlust
- Man behöver inte betala ränta på uppskov
Innehåll
Uppskovskalkylator
Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.
Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov måste uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.
Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per såld bostad. Om den sålda bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr tillsammans. Läs mer om detta nedan.
Uppskov innebär att du skjuter upp skatten
Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp hela eller delar av vinsten till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.
Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter upp vinsten så att du inte behöver betala vinstskatten förrän i framtiden. Ett uppskov är alltså en sorts skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.
Det kostar inte längre något att göra uppskov – uppskovsräntan har slopats
Fram till den 1 januari 2021 fick du betala en så kallad uppskovsränta, som låg på cirka 0,5 procent per år. Det innebar att du betalade tillbaka en liten del av uppskovsbeloppet varje år som du sköt upp vinstskatten. Men nu har denna årliga räntan på uppskov tagits bort. Det innebär att det inte kostar någonting för dig att göra uppskov.
Så beräknas uppskov vid försäljning
Om du har sålt en bostad och ska göra uppskov måste du börja med att beräkna vinsten eller förlusten. Därefter ska du räkna ut vilken vinstskatt du ska betala. Utifrån detta avgörs sedan uppskovsbeloppet.
- 22 % av vinsten betalas i vinstskatt
- Det är vinsten som skjuts upp som är ditt så kallade uppskovsbelopp, inte skatteskulden
Uppskov vid köp av dyrare bostad
Om du köper en dyrare bostad kan du skjuta upp hela vinsten. Nedan följer ett exempel på hur man kan beräkna vinstskatt och uppskovsbelopp:
- Beräkna vinstskatt och uppskovsbelopp. Du säljer din bostad och gör en vinst på 500 000 kr. Det innebär att du ska betala 110 000 kr (500 000 kr X 22 % = 110 000 kr) i skatt. Om du väljer att begära uppskov skjuter du upp skattebetalningen på framtiden. Ditt uppskovsbelopp blir därav 500 000 kr.
- Betala av uppskovet. Om du vill betala av ditt uppskov skall du alltså betala 22% av din uppskjutna vinst. I exemplet ovan skall du alltså betala 0,22 * 500 000 = 110 000 kr för att bli av med uppskovet.
Uppskov vid köp av billigare bostad
Om du köper en billigare bostad går det inte att få uppskov för hela vinsten. Uppskovsbeloppet beräknas i stället som (vinsten x (pris för ny bostad/försäljningspris för tidigare bostad) = maximalt uppskovsbelopp.
- Beräkna maximalt uppskovsbelopp. Du säljer din bostad för 2 000 000 kr och gör en vinst på 400 000 kr. Samma år köper du en ny bostad för 1 500 000 kronor. Ditt maximala uppskovsbelopp blir då 300 000 kr enligt: (400 000 kr) x (1 500 000 kr /2 000 000 kr) = 300 000 kr.
- Betala skatt på den del som du inte kan skjuta upp. Eftersom du maximalt kan skjuta upp mer än 300 000 kr blir det 100 000 kr kvar som du måste betala 22% i skatt på.
Du kan göra uppskov på delar av vinsten
Om du vill kan du göra uppskov på en del av vinsten i stället för hela beloppet. I så fall betalar du vinstskatt direkt på den del som inte skjuts upp.
Uppskovsbeloppet får dock inte vara mindre än 50 000 kronor om du är ensam ägare till bostaden. Är ni flera delägare är minimigränsen 50 000 kronor per ägare. I vissa fall, exempelvis vid tvångsförsäljning, ligger minimigränsen för uppskov på 10 000 kronor i stället.
Du måste uppfylla vissa krav för att få uppskov
Att göra uppskov är inte helt villkorslöst, utan det finns en del reglementen och krav som du behöver uppfylla.
- Du har sålt en privatbostad i Sverige eller ett EES-land. Bostaden du säljer måste måste ligga i Sverige eller i ett annat EES-land. Ett EES-land är EU-länderna eller Island, Norge och Liechtenstein. Bostaden måste också ha varit en privatbostad, till exempel villa eller bostadsrätt.
- Du har bott permanent i bostaden du säljer. Med permanentbostad menas att du har bott där minst ett år innan dagen du skriver på köpekontraktet, alternativt minst tre av de fem senaste åren.
- Du köper en ny bostad inom Sverige eller ett EES-land. Du måste köpa en ny bostad, en så kallad ersättningsbostad. Även denna bostad måste ligga inom Sverige eller EES.
- Du köper den nya bostaden inom en viss tidsram. Den nya bostaden ska du köpa tidigast den 1 januari året innan du säljer din gamla bostad och senast den 31 december året efter. Beroende på när du köper bostaden kan du få antingen preliminärt eller slutligt uppskov.
- Du flyttar in senast 2 maj andra året efter försäljningen. Du måste flytta in i din nya bostad senast den 2 maj andra året efter det år du sålde din gamla bostad. Om du exempelvis sålde den gamla bostaden under 2023 behöver du flytta in i ersättningsbostaden senast den 2 maj 2025.
Slutligt eller preliminärt uppskov beroende på kraven
Det går att få olika sorters uppskov beviljat:
- Slutligt uppskov. För att få slutligt uppskov måste du köpa en ny bostad samma år som du sålde din tidigare bostad, eller året före. Du måste dessutom flyttat in senast den 2 maj året efter försäljningen. Om du exempelvis säljer din bostad under 2023 måste du flytta in i ersättningsbostaden senast 2 maj 2024 för att kunna göra ett slutligt uppskov.
- Preliminärt uppskov. Om du inte uppfyller kraven för slutligt uppskov kan du få preliminärt uppskov. För att få preliminärt uppskov måste du köpa en ny bostad senast året efter försäljningen av din gamla bostad och flytta in senast i maj året efter det. Om du exempelvis säljer din bostad under 2023 måste du flytta in i ersättningsbostaden senast 2 maj 2025 om du gör ett preliminärt uppskov.
Har du gjort ett preliminärt uppskov för att få mer tid att hitta en ny bostad att köpa kan du sedan göra om ditt preliminära uppskov till ett slutligt uppskov när du köpt en ny bostad. Om du inte hinner köpa en ny bostad i tid blir du tvungen att betala av skatteskulden och kan inte göra uppskov.
Säljer du den nya bostaden kan du återigen ansöka om nytt uppskov. Du kan alltså skjuta upp betalningen av uppskovsbeloppet under så många år som du uppfyller kraven för detta.
Tips! Du kan göra uppskov på en ny försäljning även om du har ett uppskov sedan tidigare, så länge du uppfyller kraven. Det gamla uppskovet räknas då ihop med det nya.
Ska jag göra uppskov eller inte?
Om du ska göra uppskov eller inte är en av de vanligaste frågorna vid försäljning av en bostad. Nu när du inte längre behöver betala uppskovsränta på 0,5 % kostar det dig ingenting att skjuta upp vinsten. Då kan du i stället göra andra saker med de pengarna än att betala vinstskatten på en gång.
Ibland behövs till exempel uppskovet för att ha råd med att köpa ny bostad. Då är det fördelaktigt att skjuta på vinstskatten. Dessutom kan du kvitta uppskovet mot en kommande försäljning om du skulle sälja en bostad med förlust i framtiden, så även då kan uppskovet vara bra.
Du kan också när som helst börja betala av ditt uppskov om du vill det.
Nackdelar med uppskov?
Det som talar för att inte göra uppskov är om du vill slippa ha en skatteskuld för framtiden. Det är viktigt att komma ihåg att skatten inte försvinner, utan alltid ska betalas förr eller senare. Betalar du vinstskatten direkt är det redan gjort och du behöver inte tänka mer på det i framtiden.
Men, så länge räntan på uppskov är borttagen är det väldigt fördelaktigt att göra uppskov. Det blir som ett räntefritt lån. Dessutom ”äter” inflationen sakta men säkert upp värdet på uppskovet så när det väl ska betalas i framtiden kommer beloppet att vara mycket mindre i förhållande till din inkomst och övriga ekonomi.
Taket för uppskov är 3 000 000 kronor
Sedan 1 juli 2020 finns ett tak för hur mycket uppskov du får göra. Det nya takbeloppet är 3 000 000 kronor per såld bostad. För att räkna ut din andel av takbeloppet multiplicerar du din ägarandel i den sålda bostaden med 3 000 000 kr.
- Ägde du 100% av den sålda bostaden är ditt tak alltså på 3 000 000 kr.
- Ägde du 50% av den sålda bostaden är ditt tak på 1 500 000 kr.
Vänd dig till Skatteverket om du vill göra uppskov
Vill du läsa mer om hur du beräknar vinst, skatt och uppskov kan följande länkar vara till användning:
- Beräkning av vinst med hjälp av Skatteverkets verktyg
- Beräkning av skatt efter försäljning med hjälp av Boupplysningens guide om beskattning
- Begär och hantera uppskov med Skatteverkets deklarationshjälp
Alla övriga frågor om hur du redovisar vinst och uppskov i deklarationen är enklast att ta med Skatteverket.
Vanliga frågor om Uppskov
Den som blir utköpt kan inte göra uppskov.
Ja, i deklarationer som är upp till 6 år gamla.
Samma regler gäller när man bygger hus som när man köper ett färdigt. Man räknar då datumet då man köpte tomten som köptillfället. Reglerna för tillträde är de samma.
Hur många gånger som helst så länge man uppfyller kraven för uppskov.
Hur många som helst så länge man uppfyller kraven för uppskov. Man plussar ihop uppskoven med vinsten från den senaste försäljningen. Summan blir det totala uppskovet.
Uppskovsbeloppet är fast och justeras inte med inflationen.
Uppskovet återförs till beskattning det år som du skänker bort fastigheten. Det innebär alltså att du behöver betala den uppskjutna skatten när du inte längre äger bostaden. Gåvotagaren kan inte ta över uppskovet.
Uppskovsbeloppet på 100 000 kronor är den vinst du skjuter upp, inte den summa du ska betala i skatt. Om du vill bli av med uppskovet är det skatten du ska betala, dvs 22 % av uppskovsbeloppet.
Kommentarer