Uppskov
Att göra uppskov innebär att du som har sålt en bostad väntar med att betala vinstskatten, som ligger på 22 procent. Uppskovet begärs i samband med att du deklarerar bostadsförsäljningen och du ansöker om detta hos Skatteverket. Det går bara att göra uppskov när du har sålt en bostad. Sedan uppskovsräntan togs bort är det mycket fördelaktigt att göra uppskov.
Innehåll
Uppskov innebär att du skjuter upp skatten
Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.
Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningen. Ett uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.
Det kostar inte längre något att göra uppskov – uppskovsräntan har slopats
Fram till den 1 januari 2021 fick du betala en så kallad uppskovsränta, som låg på cirka 0,5 procent per år. Det innebar att du betalade tillbaka en liten del av uppskovsbeloppet varje år som du sköt upp vinstskatten. Men nu har denna årliga räntan på uppskov tagits bort. Det innebär att det inte kostar någonting för dig att göra uppskov.
Du kommer att betala lika mycket i total vinstskatt när du gör uppskov som om du hade betalat vinstskatten direkt, så länge vinstskatten fortsätter vara på 22 procent. Men om reglerna för vinstskatt skulle ändras innan dess kan summorna skilja sig åt. Därför bör du känna till att beloppet du skjuter upp inte är vinstskattbeloppet, utan själva vinsten.
Så beräknas uppskov vid försäljning
Om du har sålt en bostad och ska göra uppskov måste du börja med att beräkna vinsten eller förlusten. Därefter ska du räkna ut vilken vinstskatt du ska betala. Utifrån detta avgörs sedan uppskovsbeloppet.
Uppskov vid köp av dyrare bostad
Om du köper en dyrare bostad kan du skjuta upp hela vinsten. Nedan följer ett exempel på hur man kan beräkna vinstskatt och uppskovsbelopp:
- Beräkna vinstskatt och uppskovsbelopp. Du säljer din bostad och gör en vinst på 500 000 kr. När du säljer bostaden ligger skatten på 22 %, vilket innebär att du ska betala 110 000 kr (500 000 kr X 22 % = 110 000 kr) i skatt. Om du väljer att begära uppskov skjuter du fram skattebetalningen, och ditt uppskovsbelopp blir därför hela vinstbeloppet på 500 000 kr.
- Betala av uppskovet. Om du vill betala av ditt uppskov skall du alltså betala 22% av din uppskjutna vinst. I exemplet ovan skall du alltså betala 0,22 * 500 000 = 110 000 kr för att bli av med uppskovet.
Uppskov vid köp av billigare bostad
Om du köper en billigare bostad går det inte att få uppskov för hela kapitalvinsten. Uppskovsbeloppet beräknas i stället som (kapitalvinsten x (pris för ny bostad/försäljningspris för tidigare bostad) = uppskovsbelopp.
- Beräkna maximalt uppskovsbelopp. Du säljer sin bostad för 2 000 000 kr och gör en vinst på 400 000 kr. Samma år köper du en ny bostad för 1 500 000 kronor. Ditt maximala uppskovsbelopp blir då 300 000 kr enligt: (400 000 kr) x (1 500 000 kr /2 000 000 kr) = 300 000 kr.
- Betala skatt på den del som du inte kan skjuta upp. Eftersom du maximalt kan skjuta upp mer än 300 000 kr blir det 100 000 kr kvar som du måste betala 22% i skatt på.
Du kan göra uppskov på delar av vinsten
Om du vill kan du göra uppskov på en del av vinsten i stället för hela beloppet. I så fall betalar du vinstskatt direkt på den del som inte skjuts upp.
Uppskovsbeloppet får dock inte vara mindre än 50 000 kronor om du är ensam ägare till bostaden. Är ni flera delägare är minimigränsen 50 000 kronor per ägare. I vissa fall, exempelvis vid tvångsförsäljning, ligger minimigränsen för uppskov på 10 000 kronor i stället.
Du måste uppfylla vissa krav för att få uppskov
Att göra uppskov är inte helt villkorslöst, utan det finns en del reglementen och krav som du behöver uppfylla.
- Du har sålt en privatbostad i Sverige eller ett EES-land. Bostaden du säljer måste måste ligga i Sverige eller i ett annat EES-land. Ett EES-land är EU-länderna eller Island, Norge och Liechtenstein. Bostaden måste också ha varit en privatbostad, till exempel villa eller bostadsrätt.
- Du har bott permanent i bostaden du säljer. Med permanentbostad menas att du har bott där minst ett år innan dagen du skriver på köpekontraktet, alternativt minst tre av de fem senaste åren.
- Du köper en ny bostad inom Sverige eller ett EES-land. Du måste köpa en ny bostad, en så kallad ersättningsbostad. Även denna bostad måste ligga inom Sverige eller EES.
- Du köper den nya bostaden inom en viss tidsram. Den nya bostaden ska du köpa tidigast den 1 januari året innan du säljer din gamla bostad och senast den 31 december året efter. Beroende på när du köper bostaden kan du få antingen preliminärt eller slutligt uppskov.
- Du flyttar in senast 2 maj andra året efter försäljningen. Du måste flytta in i din nya bostad senast den 2 maj andra året efter det år du sålde din gamla bostad. Om du exempelvis sålde den gamla bostaden under 2021 behöver du flytta in i ersättningsbostaden senast den 2 maj 2023.
Slutligt eller preliminärt uppskov beroende på kraven
Det går att få olika sorters uppskov beviljat:
- Slutligt uppskov. För att få slutligt uppskov måste du köpa en ny bostad samma år som du sålde din tidigare bostad, eller året före. Du måste dessutom flyttat in senast den 2 maj året efter försäljningen.
- Preliminärt uppskov. Om du inte uppfyller kraven för fullt uppskov kan du få preliminärt uppskov. För att få preliminärt uppskov måste du köpa en ny bostad senast året efter försäljningen av din gamla bostad och flytta in senast i maj året efter det. Har du gjort ett preliminärt uppskov för att få mer tid att hitta en ny bostad att köpa kan du sedan göra om ditt preliminära uppskov till ett slutligt uppskov när du köpt en ny bostad. Om du inte hinner köpa en ny bostad i tid blir du tvungen att betala av ditt preliminära uppskov.
Säljer du den nya bostaden kan du återigen ansöka om nytt uppskov. Du kan alltså skjuta upp betalningen av uppskovsbeloppet under så många år som du uppfyller kraven för detta.
Tips! Du kan göra uppskov på en ny försäljning även om du har ett uppskov sedan tidigare, så länge du uppfyller kraven.
Ska jag göra uppskov eller inte?
Om du ska göra uppskov eller inte är en av de vanligaste frågorna vid försäljning av en bostad. Nu när du inte längre behöver betala uppskovsränta på 0,5 % kostar det dig ingenting att skjuta upp skatten. Då kan du i stället göra andra saker med de pengarna än att betala vinstskatten på en gång.
Ibland behövs till exempel uppskovet för att ha råd med att köpa ny bostad. Då är det fördelaktigt att skjuta på vinstskatten. Dessutom kan du kvitta uppskovet mot en kommande försäljning om du skulle sälja en bostad med förlust i framtiden, så även då kan pengarna vara bra att ha.
Du kan också när som helst börja betala av ditt uppskov om du vill det.
Nackdelar med uppskov?
Det som talar för att inte göra uppskov är om du vill slippa ha en skatteskuld för framtiden. Det är viktigt att komma ihåg att skatten inte försvinner, utan alltid ska betalas förr eller senare. Betalar du vinstskatten direkt är det redan gjort och du behöver inte tänka mer på det i framtiden.
Detta är väldigt individuellt och varierar beroende på din ekonomi, hur mycket du säljer respektive köper bostad för och helt enkelt på vad du tycker är bekvämt. Du kan alltid fråga om råd från din mäklare och den långivare som har gett dig bolån.
Taket för uppskov är 3 000 000 kronor
Sedan 1 juli 2020 finns ett tak för hur mycket uppskov du får göra. Det nya takbeloppet är 3 000 000 kronor per bostad. Tidigare var uppskovet bara 1 450 000 kronor, så det är alltså betydligt högre i dag.
Vänd dig till Skatteverket om du vill göra uppskov
Vill du läsa mer om hur du beräknar vinst, skatt och uppskov kan följande länkar vara till användning:
- Beräkning av vinst med hjälp av Skatteverkets verktyg
- Beräkning av skatt efter försäljning med hjälp av Boupplysningens guide om beskattning
- Begär och hantera uppskov med Skatteverkets deklarationshjälp
Alla övriga frågor om hur du redovisar vinst och uppskov i deklarationen är enklast att ta med Skatteverket.

Kommentarer
Hej!
Jag har såld mitt hus och kommer att köpa ett annat hus som är billigare än mitt nuvarande hus. Det nya huset behöver en hel del renoveringar så som dränering, byte av kök, badrum och omläggning av taket. Jag undrar om någon av dessa kan räknas i uppskovet.
Tacksam för svar
Morteza
Hej Morteza.
När jag tolkar vad Skatteverket skriver om detta så är min bedömning att det inte får räknas med. Mitt råd är ändå att ringa Skatteverket och dubbelkolla.
Mvh admin på boupplysningen
Hej, om jag köper en lägenhet billigare än den jag sålde men där det krävs ytskiktsrenovering kan renoveringskostnaderna på nåt sätt gälla vid beräkning av vinsten?
Hej Ludde.
Nej du får inte räkna med renoveringskostnaderna i det läget tyvärr.
mvh admin på boupplysningen
Vi har sålt hus, köpt billigare hus, efter att betalt det huset kontant kommer det nya huset vid försäljning betala den vinstskatt vi har beviljas uppskov med.Är det möjligt att göra så ? Vh Kjell
Hej Kjell.
Jag förstår inte riktigt vad du menar men tänk på att inte finansieringen av bostaden inte har något med skatten att göra.
Uppskovet påverkas alltså inte av att du betalar kontant eller med bolån.
Du får förtydliga din fråga om jag skall kunna svara bättre.
Mvh admin på boupplysningen
Hej!
Jag har ärvt ett hus i Stockholm som jag inte bor i nu.
Jag köpte/skriver papper ett nytt hus i Uppsala 2022-06-02.
Jag tänker flytta till min ärvda fastighet i Stockholm 2022-06-01 för att bo där i ett år, till 2023-06-01.
Jag tänker flytta till mitt nya hus i Uppsala 2023-06-01.
Då har jag varit permanent boende i Stockholm i ett år i det huset.
Kan jag då få skjuta upp skatten vid försäljningen av huset i Stockholm.
Jag tänker sälja huset i Stockholm sommaren 2023.
Fråga 2
Fungerar detta även om jag hade flyttat in i min ärvda fastighet en månad efter att jag köpt det nya huset. Alltså om jag hade bosatt mig i Stockholmshuset en månad efter att jag köpt nytt hus i Uppsala för att sedan bo i Stockholms huset i 12 månader och sedan sälja det?
Mvh
Hej Joel.
1. Om du säljer huset i Stockholm under 2023 så måste du ha förvärvat ersättningsbostaden tidigast 2022-01-01. Du förvärvar ersättningsbostaden 2022-06-02 så det går utmärkt.
Du måste flytta in i ersättningsbostaden senast 2025-05-02 så där klarar du dig också.
Men du måste tänka på att du måste ”ha bott i den sålda bostaden sammanhängande minst ett år före den dag du och köparen skriver på köpekontraktet (inte köpebrevet)”.
Du måste alltså bo kvar i huset i Stockholm fram till och med kontraktsdagen då du säljer huset. Om du flyttar ut innan kontraktet skrivs så kan du förstöra dina möjligheter till uppskov.
2. Jag hittar ingen info hos Skatteverket om att det skulle vara något problem.
Jag rekommenderar att du ringer skatteverket och dubbelkollar. Jag kan ha missat något som gör att mina svar blir felaktiga.
mvh admin på boupplysningen
Hej,
Gällande textstycket:
”Du köper den nya bostaden inom en viss tidsram. Den nya bostaden ska du köpa tidigast den 1 januari året innan du säljer din gamla bostad och senast den 31 december året efter. Beroende på när du köper bostaden kan du få antingen preliminärt eller slutligt uppskov”.
Vad gäller för oss?
Vi har nämligen skrivit på ett förköpsavtal i maj 2021 med inflytt hösten 2023(nybyggnation). I samband med detta betalade vi in 100tkr som en förhandssumma för att ”tinga” den nya bostaden. Räknas detta som ett faktiskt köp? Vi betalar in hela summan först i samband med inflytten hösten 2023.
Vi kommer sälja vår nuvarande bostadsrätt i år(2022) alternativt våren 2023.
Hej Linda.
Med förköpsavtal antar jag att du menar förhandsavtal.
Det avtalet är dock inte relevant eftersom det är upplåtelseavtalet man utgår ifrån. Det är alltså det datum ni skriver under upplåtelseavtalet som blir ert inköpsdatum.
Ni måste därmed sälja er nuvarande bostad året innan, samma år eller året efter ni signerat upplåtelseavtalet.
mvh admin på boupplysningen
Hej!
Vi har sålt en lägenhet med vinst och planerar att göra uppskov.
Även om vi inte lägger in hela vinsten som handpenning utan planerar att använda de pengarna till renovering av nya huset.
Får uppskov på hela beloppet ändå?
Hej Kristoffer.
Ja, vad ni gör med pengarna har inget med uppskovet att göra.
Mvh admin på boupplysningen
Hej! Min sambo sålde sin lägenhet för ett år sedan. Vi var inte sambos då. Hon fick uppskov på skatten och ska använda dessa pengar till sin del av kontantinsatsen till en ny lägenhet som vi ska köpa tillsammans.
Är hennes uppskov (skatteskuld) personbundet till henne eller kommer det att räknas som samboegendom?
Vi ska skriva ett samboavtal och jag vill försäkra mig om att jag inte kan bli betalningsskyldig på hennes uppskov i framtiden.
Vi är osäkra på hur vi ska tänka samt hur man skulle kunna skriva detta i samboavtalet. Vore tacksam för lite vägledning.
Mvh
Hej Ryan.
Hennes uppskov räknas INTE som samboegendom.
Mvh admin på boupplysningen
Hej, tack för bra info. Vi undrar om vi ska betala vinsten tidigare än året efter försäljningen.
Hej Mariana.
Jag förstår inte din fråga tyvärr.
Du får förtydliga den om jag skall kunna svara.
Mvh admin på boupplysningen
Uppskov? Har en gammal försäljning med 525 000 i uppskov från 2010. 2010 byggde vi ett nytt hus som vi bodde i till 20200610. 2019 köpte vi ett nytt hus för 4 600 000 som vi flyttade in i 20200610 dock ej skrivna på adressen, vi hade kvar hus 2 som byggdes 2010 fram till 20210705, såldes för 5 300 000. När jag skall fylla i så skall det fyllas i en % vilket jag inte förstår?
Hej Peter.
Jag förstår inte riktigt. Du får förtydliga din fråga.
Mvh admin på boupplysningen
Hej , jag och min fru köpte en nyproduktion förra året med tillträde i december. 4 månader innan tillträdelsedatum bestämde vi oss för att separera och sålde lägenheten på ritning där vi gjorde en vist på 380,000tkr.
Nu har jag köpt en ny lägenhet som jag precis flyttat in i.
Uppfyller jag kraven för att få uppskov för min del av den vinstskatt som ska betalas på den förra försäljningen trots att vi aldrig tillträdde den lägenheten?
Tacksam för svar
Hej Daniel.
Nej tyvärr. Du måste ha bott i den sålda bostaden i minst 1 år innan du säljer den för att kunna göra uppskov.
Mvh admin på boupplysningen
Hej Joakim,
Vi sålde vår lägenhet med vinst i november 2020 och gav köparen tillträde mars 2021. I april 2021 skriv vi på ett köpeavtal med en husleverantör.
På grund av externa omständigheter kommer vi inte att hinna flytta in i huset den 2 maj i år. Vi har undertiden betalt vinstskatt osv.
Skatteverket vill nu att vi antingen omvandlar det till ett slutgiltigt uppskov, vilka krav vi inte uppfyller givet ovan, eller återför hela beloppt till beskattning. Det är olyckligt, då den uppskjutna skatten delfinansierar det nya huset. Vi är dock redan bokförda på adressen som huset uppförs på.
Vilka alternativ har man? Enligt Skatteverket är det flera husbyggare/köpare som hamnat i kläm på grund av begränsade tillgång på byggmaterial mm givet omvärldsläget?
Hej Niclas.
Jag kan tyvärr inte erbjuda något bra svar på denna fråga.
Godkänner skatteverket inte ett slutligt uppskov så är det nog inte mycket att göra tyvärr.
Mvh admin på boupplysningen
Hej, jag köpte hus som jag äger 100% men nu har min fru och jag köpte ett hus där vi har varsin andel ( själva bostaden är dyrare än den som sålts). Vinsten ligger inom taket på 3mSEK men hur skulle funka uppskov? Att gå från 100% ägd hus som sålts till ett hus som är köpt med 50/50 andel?
Hej Chris.
Du säljer 100% av en bostad och köper 50% av en ny. Din andel som är 50% av bostaden är DIN 100%-iga andel. Så skall du tänka när du gör beräkningarna för uppskov.
Du skall alltså endast räkna med DIN del av en nya bostaden. Din frus andel skall du bara lämna utanför beräkningen eftersom den inte påverkar ditt uppskov.
Exempel:
Du säljer en bostad för 1 miljon kr som du äger till 100% och gör en vinst på 900 000 kr.
Du köper 50% av en bostad som kostar totalt 1 miljon kr.
Ditt försäljningspris för den gamla bostaden = 1 miljon kr
Din vinst = 900 000 kr.
Ditt inköpspris för den nya bostaden = 500 000 kr.
Beräkning av maximalt uppskov:
900000*(500000/1000000) = 450 000 kr.
OBS, Eftersom du endast äger 50% av den nya bostaden är ditt tak för hur mycket vinst du kan skjuta upp 1 500 000 kr.
Mvh admin på boupplysningen
Hej, jag och min man sålde vår lägenhet och gjorde en vinst på ca 1,9 mkr. Mäklaren hjälpte oss med K4 blanketten där det räknades ut att vi skulle få ett uppskovsbelopp på 980 tkr vars då vi ägde 50/50. Innan vi hann skicka in den här blanketten fick jag skattedeklarationen och där stod det att jag skulle få tillbaka 24 tkr.
Nu när jag har lagt in uppskovbeloppet och begärt om uppskov räknar Skatteverkets hemsida att jag ska betala tillbaka 74 tkr. Kan det här verkligen stämma? Jag utgick ifrån att jag får tillbaka de här 24 tkr som Skatteverket angett i deklarationen innan jag la in k4 blanketten så jag begärde om uppskov? Hur funkar det?
Hej Nancy.
Om ni gjort en vinst på 1,9 miljoner kan ni inte göra uppskov på 980 000 * 2 = 1 960 000 kr. Man kan inte göra uppskov på ett högre belopp än vinsten (om man inte har ett tidigare uppskov som adderas på vinsten).
Kan det vara så att du har ett gammalt uppskov sedan tidigare?
Isåfall kan det vara en del av det gamla uppskovet som återförs till beskattning och därmed gör att du får en del skatt at betala.
Mvh admin på boupplysningen
Hej,
2012 sålde jag en bostad som resulterade i 200 000 kr i vinst som jag gjorde uppskov på vilket borde gett ett uppskovsbelopp på 44 000 kr. Inga ytterligare uppskov har gjorts efter detta. Enligt SKV är uppskovsbeloppet idag uppe i 142 210 kr. Kan det stämma? Hittar ingenstans där jag kan se hur detta beräknats och enligt mina egna beräkningar borde beloppet inte vara så högt, men kan mycket väl hända att jag räknat helt fel. 🙂
Kommer i år att begära uppskov för ytterligare såld bostad (2021) och tänkte därför eventuellt betala in mitt tidigare uppskovsbelopp.
Hälsningar
Lina
Hej Lina.
Uppskovsbeloppet är vinsten som du skjuter upp, inte skatten.
Så, om din vinst som du gjorde uppskov på var 200 000 kr så är ditt uppskovsbelopp 200 000.
Ditt uppskovsbelopp stämmer förmodligen. Du har 142 210 kr i uppskjuten vinst. Om du vill bli av med det uppskovet betalar du in skatten, dvs 22% av 142 210 = 31286 kr.
Mvh admin på boupplysningen
Hej!
Vi har sålt vår bostad för 11000000 med inköp för 7,5 miljoner och köpt en ny för 6500000 vi har även två miljoner i vinst från föregående bostad. Nu undrar vi hur mycket vi vinst vi kan göra uppskov med.
MVH
Tobias & Åsa
Hej Tobias.
Er totala vinst = 11 000 000 – 7 500 000 + 2 000 000 = 5 500 000 kr.
Man får maximalt göra uppskov på 3 miljoner kr av vinsten per bostad. Ni slår i det taket.
Ni kan alltså skjuta upp 3 miljoner kr av vinsten.
Resterande 2 500 000 kr skall ni betala 22% i skatt på. Ni skall alltså betala 550 000 kr i skatt.
Mvh admin på boupplysningen
Hej! Håller på och hjälper min son med att redovisa en bostadsförsäljning (brf) och vad möjligheterna är till uppskov. I hans fall har han inte bott i nuvarande bostadsrätt i 12 månader, däremot är perioden mellan då de köpt (skrivit kontrakt) och sålt (skrivit kontrakt) längre än 12 månader, så min fråga är om det är den sistnämnda perioden som gäller för uppskov eller om det är perioden de faktiskt bott där?
Hej Peter.
Det är perioden som din son bott i bostaden som räknas.
Skatteverket skriver såhär:
”Med bott i bostaden menas att det ska vara en bostad där du varit, eller borde ha varit folkbokförd”
Om din son flyttade in i bostaden i anslutning till tillträdet så kan du alltså räkna perioden från det datum din son fick tillträde till bostaden fram tills det datum han skrev kontrakt med den nya köparen.
mvh admin på boupplysningen
Hej,
Vi hat sålt en bostadsrätt med ca 3mkr vinst. Nu har vi köpt ett dyrare hus för vinsten och har inga pengar kvar till skatten. Joho tänker du, men grejen är att vi bara bodde 9månader i bostadsrätten och kan därför inte få uppskov.
När jag nu fyller i K6an så kommer det vara minus 350tkr på mitt skattekonto.
Vad har jag för alternativ om jag inte kan betala den? Finns det t ex några undantag för uppskov?
Tack 🙏🏻
Hej Mike.
Det finns inga undantag för uppskov tyvärr. Kolla om banken kan hjälpa dig med ett lån till att betala skatten.
Mvh admin på boupplysningen
Hej, jag har ett existerande uppskov på 890 000, vilket blir en skatteskuld på 195 800. Är det så att jag måste betala av min existerande skuld innan jag kan göra uppskov på en potentiell vinst vid ny lägenhetsförsäljning?
Tack på förhand,
Lee
Hej Lee.
Nej, om du säljer en bostad plussar du ihop vinsten från den försäljningen med ditt gamla uppskov. Då får du fram din ”totala vinst”.
Du kan sedan skjuta upp din totala vinst in i nästa bostad så länge du uppfyller kraven för uppskov.
Mvh admin på boupplysningen
Hej Joakim, tack för ett toppen inlägg!
Jag och min sambo håller på att separera. Hon vill köpa ut mig ur bostaden vilket vi har kommit överens om. Vi köpte bostaden för 1 968 000 och säljs nu för 2 700 000. Vinstskatten borde för oss ligga på 161 040/2 för oss vardera. Min sambo hävdar att jag borde betala min del (80 520kr) till henne eftersom i framtiden när hon väl säljer så kommer hon få betala hela vinstskatten själv, vilket jag inte är helt säker på stämmer? Vet du hur det går till?
Jag har även en fårga ang uppskov. Som jag har förstått så måste jag köpa en dyrare bostad för att få uppskov på hela vinstskatt beloppet? Detta borde väl räknas utifrån min andel, alltså 2 700 000/2 dvs 1 350 000? Tack på förhand.
Hej Gustav.
1. Om ni skall sköta separationen via en bodelning har din sambo rätt. Då övertar hon nämligen din skatteskuld.
Om ni skall sköta separationen via ett vanligt utköp kommer du att få betala din skatt själv så då har din sambo fel.
2. Ja du måste köpa en dyrare om du skall kunna skjuta upp hela vinsten. Köper du en billigare kan du bara skjuta upp en del av vinsten.
Det stämmer att det räknas utefter din andel (1350 000 kr).
Du måste alltså köpa en ny bostad som är dyrare än 1350 000 kr för att kunna skjuta upp hela din vinst.
Mvh admin på boupplysningen
Hej
Har en fastighet som jag äger 100%. Jag har inga lån på den och tänker nu låta min son köpa fastigheten och själv köpa en lägenhet för samma summa som jag säljer för.
Jag byggde fastigheten så det finns inget inköpspris, det är lösvirke och byggt för 20 år sedan.
Hur kan jag göra bäst skattemässigt?
Hej Lena.
Du får bedöma hur mycket kostnader du lagt ner på fastigheten.
Om du saknar kvitton på kostnaderna finns det andra underlag som kan användas.
Lista med exempel på vad Skatteverket kan godkänna som bevis:
– Kvitton
– Foton (före- och efterbilder)
– Ritningar
– Kontoutdrag eller lånehandlingar
– Bygglovshandlingar
– Fastighetsdeklaration
– Prisstatistik
Du skall alltså kunna bevisa dina kostnader på något sätt om skatteverket begär det.
mvh admin på boupplysningen
Hej,
Jag och min sambo har separerat, nu har vi sålt bostaden med vinst. Min sambo har köpt en lägenhet, men jag håller på att bygga ett hus som jag kommer att flytta in i när det är klart. Mitt hus som jag håller på att bygga är förhandsvärderat till 3800000 kr. Vi köpte huset som vi nu har sålt för 2600000 kr och har nu sålt det för 5700000, vi har renoverat för ca 1000000 kr. Kan jag söka uppskov på beskattningen trots att det är ett hus jag bygger?
Hej Roger.
Ja, om du sålde bostaden nu under 2022 kan du göra ett preliminärt uppskov i deklarationen för 2022 om du inte hunnit flytta in i det nya huset innan 2:a maj 2023.
Du måste sedan flytta in i det nya huset senast 2:a maj 2024 för att du skall kunna göra om ditt preliminära uppskov till ett slutligt.
mvh admin på boupplysningen
Herj, så bra att ni har denna tjänst. Då mäklaren inte riktigt kan detta och duckar och banken inte har ngn service för dessa uträkningar (dvs de instanser som tjänas pengar på en hjälper inte till, suck) har jag fortfarande ont i magen då jag inte riktigt förstår hur mycket pengar jag har kvar till skatt och köp av ny bostad(har redan köpt den) De uträkningar som andra gör landar lite olika så skiljer upp till 500 000 vilket är enormt mycket pengar för mig. Min grundvinst efter föräljning är enl skatteverkets snurra 4 346 000 kronor. (Har ett uppskov som ska återföras på 566 000. Jag kan ansöka om uppskov på 1 500 men tror att jag beviljas runt 330 00 och ska då betala 626000 i skatt. Har lån på nuvarande hus på 1420 000. Min nya lägenhet kostade 3 900 och har betalat 490 000 i handpenning genom besparingar. Har jag pengar nog att betala skatten nästa år?? Och köpa en ny soffa? 🙂
Hoppas detta var tillräckliga uppgifter och att ngn har möjlighet att svara på frågan. Iså fall hundra tack!
Hej Magdalena.
Lån skall inte räknas med i beräkningen, inte heller din handpenning eller soffa 😉
Räkna såhär:
1. Din vinst + ditt gamla uppskov = din totala vinst
2. (Priset på köpt bostad / priset på såld bostad) * din totala vinst = Ditt maximala uppskov.
Om jag skall räkna ut det åt dig behöver jag veta:
1. Din totala vinst
2. Priset på bostaden du köpt
3. Priset på bostaden du sålt
4. Jag behöver även veta om du ägde 100% av bostaden du sålde och bostaden du köpt.
Mvh admin på boupplysningen
Hej och stort tack för svar!
Jag äger 50 % av sålt hus på 10 250 000 kr.
Det köptes för 2 555 000.
Mitt befintliga uppskov är på 566 000 kronor.
Vid uträkning hos skatteverket ger detta mig en vinst på 4 346 000.
Jag har köpt en lägenhet för 3 900 000 och äger 100% av den.
Hej igen Magdalena.
Då ger det följande uträkning:
Ditt försäljningspris: 10 250 000 / 2 = 5 125 000 kr
Ditt inköpspris: 2 555 000 / 2 = 1 277 500 kr
5 125 000 – 1 277 500 = 3 847 500 kr i vinst
Vinst + uppskov = 3 847 500 + 566 000 = 4 413 500 kr
Din totala vinst + uppskov är 4 413 500 kr men då har jag inte räknat med några avdrag för renoveringar, försäljningskostnader osv.
Jag antar att du räknat med alla avdrag när du räknat fram summan 4 346 000 kr hos Skatteverket så jag använder den summan.
Ditt maximala uppskov:
(Köpt bostad / såld bostad) * vinst
(3 900 000 / 5 125 000) * 4 346 000 = 3 307 199 kr.
Ditt maximala uppskov enligt denna beräkning är alltså 3 307 199 kr.
Det finns dock ett tak på hur mycket uppskov man får göra. Det taket är 3 miljoner kr så du slår i taket.
Det innebär att du kan göra uppskov på 3 miljoner kr. Resterande vinst måste du betala skatt på.
Skatt att betala:
4 346 000 – 3 000 000 = 1 346 000 kr kvar i vinst att beskatta med 22 %.
Du skall alltså betala 1 346 000 * 0,2 = 269 200 kr i skatt.
mvh admin på boupplysningen
Hej,
Jag och min man har skilt oss och vi har sålt vårt hus.
När vi köpte huset gjorde vi uppskov på våra resp lägenheter. Jag har ett mycket större uppskovsbelopp än min fd man.
Vad gäller vid bodelning? Lägger man ihop den totala skatteskulden och delar på den eller vad gäller? Skulden ligger ju på huset som vi delar på 50/50.
Hej Helena.
Jag är tyvärr inte 100% säker men jag tror att även uppskov delas 50/50 oavsett hur mycket uppskov som står på respektive person om inget annat har avtalats.
Om det stämmer så lägger ni ihop den totala skatteskulden och delar på den ja.
Om ni inte är säkra på hur ni skall räkna ut bodelningen så bör ni nog anlita någon som hjälper er.
mvh admin på boupplysningen
Hej, jag har en fråga ang vinsskatt. Kan man på något sätt delbetala själva vinstskatten?
Mvh Dino
Hej Dino.
Du kan ansöka om anstånd hos Skatteverket men det krävs särskilda förutsättningar för att de skall godkänna något sådant.
Mvh admin på boupplysningen
Hej, jag har en fråga ang vinstskatt och uppskov av en bostad man fått i gåva.
Min pappa bor utomlands och har en bostadsrätt i Sverige. Stämmer det att han inte kan få uppskov av vinstskatten om han säljer bostaden eftersom det inte är en permanentbostad? Stämmer det att om han skänker bostaden till mig (alltså som en gåva) och jag sen säljer den och köper en dyrare bostad till mig själv att jag kommer behöva betala vinstskatt (enligt kontinuitetsprincipen)? Kan jag få uppskov av vinstskatten? Isådanafall, vad krävs för att jag ska få uppskov (e.g. att jag varit bosatt i bostaden ett tag, deklarerat skatt i sverige under antal tid). Att tillägga så är jag inte heller bosatt i sverige utan planerar på att flytta hem till Sverige och då köpa en bostad med hjälp av försäljningen av min pappas bostadsrätt som han skänker till mig som en gåva.
Tack på förhand,
Nanna
Hej Nanna.
1. Din pappa kan inte göra uppskov.
2. Om du får bostaden i gåva kan du göra uppskov i framtiden så länge du uppfyller alla krav för uppskov. Du behöver alltså vara bosatt i den tillräckligt länge innan du säljer osv.
Om din pappa ger dig bostaden i gåva och du säljer den innan du hunnit vara bosatt i den i minst 1 år så kommer du inte kunna göra uppskov. Du kommer då behöva betala vinstskatt och precis som du säger så används kontinuitetsprincipen eftersom du fått bostaden som en gåva.
Mvh admin på boupplysningen
Hej,
Jag har precis sålt min bostadsrätt men jag har inte varit folkbokförd där. Jag har haft delat boende och varit skriven hos min mor men likväl spenderat mer tid i den nu sålda bostaden.
Kommer detta att ställa till bekymmer när jag ansöker om uppskov?
Mvh.
Hej Erik.
Tyvärr hindrar det din möjlighet till att göra uppskov ja.
Mvh admin på boupplysningen
Enl. lagkommentaren på Nordstedts juridik så framgår det att det inte föreligger ett formellt krav på folkbokföring för att det ska anses som ursprungsbostad. Hur ställer sig SKV till det i sin praxis?
Hej Erik.
Det stämmer. Om man inte är folkbokförd måste man på något annat sätt kunna bevisa för skatteverket att man faktiskt bott i bostaden.
Mvh admin på boupplysningen
När man söker uppskov, så vad jag förstår så betalar man först reavinstskatten (innan 14 feb) och sedan ”får tillbaka” skatten som man sökt uppskov på. Eller har jag fattat fel?
Hej Kristoffer.
Nej du har förstått fel. Man betalar aldrig in skatten.
Mvh admin på boupplysningen
Hej!
Går det att få uppskov flera gånger i rad, och ackumulera vinsten till en total vinst man får uppskov för?
Dvs i praktiken inte betala någon vinstskatt alls för ett antal bostadsförsäljningar i rad – så länge man uppfyller de övriga kraven för uppskov?
Tacksam för svar!
Hej Johan.
Ja, det går utmärkt.
Mvh admin på boupplysningen
Hej!
Vad händer om jag tar ett hypotekslån! Jag har uppskov från tidigare försäljning!
Om jag flyttar till äldreboende och inga pengar finns vid försäljningen. Vad händer med uppskovet?
Tacksam för svar
Hej Maud,
Tack för din fråga!
Som jag tolkar din fråga undrar du vad som händer med uppskovet om du flyttar till ett äldreboende. Ofta innebär en flytt till ett äldreboende en flytt till en hyresrätt. Som jag förstår det innebär det att om du säljer din bostadsrätt i samband med att du flyttar till en hyresrätt kan du inte få uppskov. I stället kommer uppskovsbeloppet att behöva återföras till beskattning vid försäljning av bostaden.
För vidare information och hjälp råder vi dig att kontakta en person med mer juridiska kunskaper.
Vänliga hälsningar,
Linnéa
Jag sålde min bostad under våren 2016 och fick uppskov med delar av reavinstskatten så jag betalade en mindre del 2017 och resten 2018. I slutet av 2016 gifte jag mig och köpte in mig i min blivande fru’s villa. Kan jag begära återbetalning av delar min inbetalade reavinstskatt?
Hej Yngve,
Om du har betalat in ett uppskov som du har blivit beviljat tror jag inte att du kan begära tillbaka de pengarna igen. Det är så jag förstår Skatteverkets information om uppskov i efterhand, under ”Du som betalat skatt på hela eller delar av uppskovet (frivillig återföring)”
Finns det någon bra beräkningshjälp där man kan knappa in siffror från köp och försäljning av bostadsrätt och pris för ny bostad? Så man kan se hur mycket skatt man ska betala och hur mycket uppskov man kan få. Ska köpa billigare boende
Hej Chris,
Ja, vi har en kalkylator där du kan beräkna vinstskatten på försäljning och läsa mer om det. Du kan sedan göra uppskov på vinsten du gjort enligt reglerna vi beskriver ovan. Vinstskatten är i dagsläget 22 % av vinsten, oavsett om du betalar den nu eller gör uppskov för att betala senare.
Skatteverket har också ett beräkningsverktyg för vinst, förlust, vinstskatt och uppskovsbelopp.
Hej,
Går det att betala en del av skatten direkt och söka uppskov för den kvarstående delen?
Hej Joanna,
Ja, det går att göra uppskov på bara en del av vinsten och betala skatten direkt på resten.
Hej
Jag köpte min nuvarande lägenhet för 556.667:- och den går nu ut till försäljning för 1.395.000. Jag har köpt en ny lägenhet för 2.200.000:- vad är det bästa att göra? Betala vinstskatt eller söka uppskov?
Hej Therése,
Det är helt upp till dig. Enda skillnaden är om du betalar vinstskatten nu eller senare. Fundera på vad som är bäst för din ekonomi, om du vill kunna använda skattepengarna till något annat just nu eller om du hellre vill bli av med skatteskulden på en gång.
Hej! Jag har uppskov från min gamla lägenhet. Nu ska min partner köpa in sig i min nya lägenhet och jag undrar vad som händer med mitt uppskov då? Han kommer att köpa hälften av nuvarande lägenhet till det pris som jag köpte (alltså görs ingen vinst på affären). Får jag behålla uppskovet från min tidigare lägenhet? Om inte, hur stor del av uppskovet måste jag betala tillbaka? Ex, är det hälften för att jag säljer hälften av lägenheten?
Tack! 🙂
Hej Sarah,
Bra fråga! Tyvärr kan jag inte hitta svar på vad som gäller här.
Vanligtvis behöver man betala tillbaka den uppskjutna skatten när man säljer en bostad. Men säljer du bara en del av den står du ju fortfarande kvar som ägare. Om du köper en del av en bostad är regeln att du får göra uppskov för din del av vinsten.
Min gissning utifrån detta är att du får betala tillbaka uppskovet för den del av bostaden du har sålt. Men jag vet inte om det är så reglerna ska tolkas, eller om det finns andra regler som spelar in här. Kontakta Skatteverket och fråga vad som gäller.
Återkom gärna om du får svar, det kan vara intressant för fler av våra läsare att veta!
Hej!
Säg att jag säljer en bostadsrätt och går med 100 000 kr vinst och får uppskov 22 000. Några år senare säljer jag den nya bostaden och gör åter 100 000 kr vinst. Blir det totala uppskovet då 44 000?
Hej Anton,
Ja, det totala uppskovet blir då 44 000, dvs 22 % av din totala vinst.
Hej! Jag har gjort uträkningen av uppskov och fått fram att jag kan få tillbaka ca 80 000:- efter en försäljning av bostad 2016. Jag har nu i 2021 sålt min bostad med förlust på 220 000:-. Hur kommer detta påverka mig? Kan jag i denna deklaration göra uppskov på min vinst i 2016 och samtidigt nästa år deklarera underskott av kapital och få tillbaka pengar även då?
Hej Filip,
Jag tror inte du kan göra uppskov på den förra försäljningen om du har sålt bostaden du köpte i samband med den. Ett uppskov gäller nämligen fram till att ersättningsbostaden säljs, och som jag förstår de nyinförda reglerna om uppskov i efterhand gäller samma sak där. Är du osäker på vad som gäller i din situation får jag hänvisa till Skatteverket.
Hej! Jag undrar om det är klokt, för mig, att begära uppskov av vinst i efterhand enligt de nya reglerna? Detta är förutsättningarna: köpte hus 2003 för 540.000:-, sålde huset 2016 för 1.950.000:-, köpte ny bostad 2016 (kontant) för 810.000:- och betalade in skatten på vinsten av husaffären året därpå.
Hej Marléne,
Det beror på vad som passar din ekonomi bäst. Vill du kunna använda pengarna till någon annat just nu och hellre betala skatten senare kan det kanske vara värt att skjuta upp det till senare. Men om du låter bli att begära uppskov slipper du ha kvar den skulden att betala senare. Vad som är klokast är individuellt och upp till dig att avgöra 🙂
Oavsett vilken lösning du väljer kostar det ingenting extra, utan skattesumman blir densamma. Enda skillnaden är om du slipper betala skatt nu eller slipper betala skatt senare.
Hej! Min pappa gick bort och huset som mina föräldrar bott i såldes 2019 i dödsboet namn, alltså min pappa som stod som ägare på huset. Skatten betalades in året efter 2020. Min mamma ärvde såklart pappa. Nu undrar min mamma om hon kan begära bostadsuppskov? Hon stod alltså inte som ägare på huset och det såldes i dödsboet namn.
Hej Anna-Lena,
Nej, jag tror inte att din mamma kan få uppskov. Dödsboet kan nämligen inte få det om bostaden säljs efter att ägaren avlidit, enligt vad Skatteverket skriver om förutsättningar för uppskov. Därmed tror jag inte att din mamma kan få det heller. Vill ni extrakolla saken kan ni kontakta Skatteverket direkt.
Hej!
Jag sålde ett hus maj 2017 med en vinst på 1 100 000:-
Betalade in vinstskatten på ca 220 000:-
Köpte en bostadsrätt 2017 för 2 600 000:- som jag nu 2021 sålt för 2 400 000:-
Köpte istället ett hus för 4 700 000:- där jag äger 50%
Borde jag söka uppskov för vinsten från husförsäljningen 2017, dra av förlusten från bostadsrätten för att minska lånebeloppet på det nu inköpta huset?
Vad blir skatteeffekterna totalt?
Hej Annelie,
Det är upp till dig vad som blir mest fördelaktigt för dig ekonomiskt. Ett tips är att kolla på Skatteverkets hemsida om något av deras beräkningsverktyg för uppskov kan hjälpa dig räkna ut vad som blir bäst. Är du osäker råder jag dig att kolla med Skatteverket vad som gäller för uppskov i din situation.
Hej!
Hur länge kan man skjuta upp skatten? Har sålt en villa Q4 2020 med vinst och har nu byggt en ny villa med högre värde (Vi flyttade in inom ramen av 2 år).
Kan skatten vara uppskjuten fram till dess att vi säljer den nya bostaden (låt säga att det sker om 30 år)… eller kommer vi behöva betala den innan dess? 🙂
Kvarstår skatten till den dagen man går bort och dras då av från egna besparingar eller när kommer skatten betalas in som sista dag?
Tacksam för svar!
Hej Sara,
Du kan skjuta upp skatten tills du säljer den bostaden som du köpte i samband med uppskovet, den så kallade ersättningsbostaden. Det gäller oavsett hur länge det dröjer innan du säljer bostaden. Om personen som gjort uppskovet går bort är det dödsboet som betalar den uppskjutna vinstskatten.
Hej, jag sålde en bostad med vinst i juni. Letar efter nu bostad att köpa men inte hittat något än. Tänker att jag för ett preliminärt uppskov men förstår inte riktigt hur det går till. Görs det i samband med deklarationen? Har hört att jag måste föra in pengar på mitt skattekonto innan 14/2, men det kan väl inte behövas om jag ska söka ett preliminärt uppskov? Hur gör jag?
Med vänlig hälsning, Ingela
Hej Ingela,
Ja, preliminärt uppskov gör du när du deklarerar försäljningen, dvs i samband med deklarationen för 2020. Då skjuter du upp vinstskatten ett år framåt. Har du hittat och köpt en ny bostad till nästa deklaration kan du begära slutligt uppskov. Du ska alltså inte behöva betala in några pengar för vinstskatten i år om du uppfyller kraven för preliminärt uppskov. Mer om detta finns på Skatteverkets hemsida: Preliminärt uppskov
Hej,
Jag har ansökt om uppskov i efterhand. Jag sålde en lägenhet med vinst och köpte en dyrare lägenhet kort därefter 2017. Jag fick nu detta beviljat och tanken är att nyttja dessa pengar att finansiera ett villaköp. Förväntas jag betala tillbaka detta uppskov när jag säljer lägenheten eller kan jag ”flytta med” uppskovet till villaköpet. Känns konstigt att ansöka om detta ifall jag ändå behöver betala tillbaka det vid denna försäljning, men det framgår inte tydligt vad som gäller i mitt scenario. Vi kommer att köpa hus innan vi säljer och vill inte hamna i situationen då pengarna har gått till köpet av hus, så ska dessa betalas tillbaka när jag sedan säljer lägenheten. Hoppas att det framgår vad jag menar.
Tack på förhand,
Hälsningar,
Johan
Hej Johan,
Det du kan göra för att behålla uppskovet är att göra uppskov på den nya försäljningen och slå ihop den gamla vinsten med den nya. På så sätt har du på sätt och vis flyttat det gamla uppskovet till den nya bostaden. Du måste dock uppfylla kraven för uppskov vid den nya försäljningen för att det ska vara möjligt. Gör du inte det måste du betala den uppskjutna skatten när du säljer lägenheten.
Att ni köper hus innan ni säljer lägenheten är inget hinder för att göra uppskov på den nya försäljningen.
För närmare bedömning om just ert fall rekommenderar jag att prata med Skatteverket eller annan ekonomisk rådgivning.
Hej,
1. Vi sålde vårt hus i mars 2020 och köpte nytt dyrare i september 2020, vinst ca 1 Mkr. Om jag begär uppskov, hur länge betalar jag då 0,5% innan det blir kostnadsfritt uppskov? Betalar jag 0,5% av 220000 (22% av 1 Mkr x 0,5% = 3900:-) i deklarationen 2021 och därefter 0 kr vid deklarationen 2022?
2. Om jag tänker rätt kan jag ”behålla” mina 220000 som ett gratis lån och använda avkastningen (förutsatt att jag får en avkastning) för framtida avbetalning av uppskovet. Om jag exempelvis skulle ha en avkastning på 8% skulle jag på 7 år dubblat värdet och kan återföra uppskovet och ”ha kvar” mina 220000 kr? Tänker jag rätt? (Jag vet att det inte finns garanti för 8% avkastning men principen)
Hej Patrik,
1. Du behöver inte betala de 0,5 procenten alls. Du betalar nämligen inte årsavgiften det året du säljer bostaden, och från och med 2021 gäller kostnadsfritt uppskov.
2. Ja, man kan nog se det så. Uppskovet ses ofta som ett gratis lån nu när årsavgiften tas bort. Det som skulle kunna förändra vad du betalar i skatt när du väl återför uppskovet är om skattesatsen har ändrats till dess.
Hej.
Jag är i ungefär i samma sits som Patrik, men som jag förstått det så behöver jag inte betala 0.5% för inkomståret 2020?
Från skatteverkets hemsida
” Du betalar en skatt på cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet årligen. Den tas ut på en schablonintäkt i inkomstslaget kapital så länge du har någon del av uppskovsbeloppet kvar. Du betalar ingen skatt det år du deklarerar försäljningen av din bostad, utan från och med nästföljande deklaration. Den årliga skatten tas bort från och med inkomståret 2021. Det innebär att du inte kommer att betala någon årlig skatt alls om du har sålt år 2020 eller senare.”
Hej Arvid,
Ja, du har helt rätt i det. Tack för att du påpekar saken! Jag har justerat mitt svar till Patrik ovan.
Kan slopad uppskovsränta tas bort om det kommer ny regering vid nästa val? Vad gäller då om man fått det beviljat året innan? Förstår om det kanske är svårt att svara på, men det låter så bra att slippa den årliga räntan, men hur länge kan den glädjen vara? Kan det ändras?
Hej Therese,
Som du säger är det tyvärr svårt att säga vad en ny regering skulle vilja göra för ändringar. Däremot tror jag inte att det är något du behöver oroa dig för i nuläget. Det är förstås möjligt att uppskovsräntan skulle kunna återinföras i framtiden, men det kommer i så fall krävas en lång beslutsprocess och alla frågor som behandlats kring beslutet om att slopa uppskovsräntan skulle behöva prövas igen om man ville återinföra den. Därför bör vi få veta ganska långt i förväg vad ett sådant förslag skulle innebära för konsekvenser.
Hej!
2014 köpte jag o min sambo en lägenhet för 3500000 .
Vi sålde ett hus med 1617750 i vinst och jag sålde en bostadsrätt med 1490775 i vinst.
All skatt betalades vid deklarationen.
Kan jag få begära uppskov med skatten för både bostadsrätten o halva huset?
Hej Mikael,
Det är möjligt att få uppskov för en försäljning 2014 om du ansökte om det senast 31 december 2020. Du kan läsa mer om uppskov i efterhand på Skatteverkets hemsida: Ansök om bostadsuppskov i efterhand
Hej!
Sålde en lägenhet 2014 och flyttade till hus samma år, gjorde en liten vinst och betalade vinstskatten direkt.
Gjorde beräkningen på https://www7.skatteverket.se/portal/ansok-om-bostadsuppskov-i-efterhand/ och kom fram till att jag göra uppskov på c:a 90000 kr (och låna dessa ”gratis”). Men räntan jag får betala för 2014-2020 blir c:a 12000. Så för att få låna dessa 90000 måste jag betala c:a 13 %. Så med dagens räntor och ränteavdrag går man inte plus förens om 17 år.
Tänker jag rätt?
Hej Tomas,
12 000 kronor i uppskovsränta låter mycket. Jag skulle rekommendera att du ser över beräkningen igen. Är du säker på att du har räknat med 0,5 procent av uppskovsbeloppet per år?
Det stämmer i alla fall att du ska betala en avgift/ränta på uppskovsbeloppet för åren 2014-2020. Den räntan är som sagt på 0,5 % per år. Om 90 000 är den summa du skjuter upp borde den årliga skatten bli 90 000 kronor x 0,005.
Från 2021 och framåt behöver du inte längre betala något för uppskovet.
Hej,
Jag köpte ny bostadsrätt (dyrare) i dec 2019, flyttade in i den i mars 2020 och sålde den gamla i april 2020. Har jag rätt till uppskov av hela skatten? Hittar bara info om de som säljer först och köper nytt därefter.
Hej Lena,
Ja, du kan få uppskov även om du köpte den nya bostaden innan du sålde den gamla. Regeln är att du ska ha köpt en ny bostad året innan eller samma år som du säljer din gamla bostad.
På Skatteverkets hemsida finns ett verktyg där du kan kolla om du kan begära uppskov: Uppskov med skatten när du har sålt din bostad.
Hej!
Vi sålde bostadsrätt vår 2014 för 3,9 milj kr och köpte samtidigt ny för 3,95 milj kr. Vinsten vid försäljningen blev 935 tkr. Vi hade sedan tidigare uppskov på 840 tkr som då återfördes. Eftersom taket för uppskov då var 1,45 milj kr skattade vi för det överskjutande beloppet och fick uppskov för maxbelopp. Vad innebär den nya regeln för oss? Är det möjligt att få tillbaka den skatt vi betalade då och skulle det löna sig?
Hej Johan,
Syftar du på den slopade uppskovsräntan som införs efter årsskiftet, eller på det höjda taket som infördes i juli 2020?
Den slopade räntan gäller även för gamla försäljningar. Från och med deklarationen 2022 behöver ni inte betala någon årlig skatt för det uppskov ni har just nu. Ni kan även begära tillbaka den vinstskatt som ni redan har betalat in. Läs mer hos Skatteverket: Slopad ränta på uppskov vid bostadsförsäljning
Gällande det höjda taket kan ni inte begära tillbaka den skatt som överskred det gamla taket, som jag förstår de införda reglerna. Taket på 3 miljoner kronor gäller nämligen försäljningar som sker efter den 30 juni 2020, inte för gamla försäljningar. Formuleringen finns i regeringens förslag när regeln skulle införas: Höjt tak för uppskov vid bostadsförsäljningar
Hej!
Vi sålde vår villa april 2016 då var taket 1,45MSek. Vi gjorde en vinst på ca 2,7 miljoner och fick uppskov, resten fick vi betala vinstskatt på. Kan vi ansöka om uppskov ?
Med vänlig hälsning, Anita
Tilläggsisolera köpte samma år en dyrare bostad. Tack!
Hej Anita,
Om ni säljer bostaden ni köpte 2016 och köper en ny bostad kan ni ansöka om nytt uppskov, så länge ni uppfyller övriga kriterier ovan. Just nu ligger taket på 3 miljoner kronor, så det är högst den summan som ni kan skjuta upp skatten på.
Om din fråga är om ni kan göra ytterligare uppskov för den gamla försäljningen nu när taket har höjts, är svaret nej. Taket på 3 miljoner kronor gäller bara försäljningar som sker efter den 30 juni 2020.
Hej,
Nu när det är beslutat att from 2021 så kommer staten inte ta ut nån uppskovsavgift så finns det ju ingen kostnad för att söka uppskov, eller tänker du på nåt annat sätt kanske?
Hej Ulrika,
Det stämmer att uppskovsavgiften – eller uppskovsräntan som den också kallas – försvinner vid årsskiftet. Från och med deklarationen för 2021, som du fyller i 2022, behöver du alltså inte betala den årliga skatten på 0,5 procent när du gör uppskov. Då betalar du i stället hela skattebeloppet betalas först när du säljer bostaden i fråga. Därmed bör det inte finnas någon extra kostnad i att göra uppskov.
Hej, som jag förstår det så är det på förslag att ta bort uppskovsskatten. Vad innebär detta i beräkningarna och för-/nackdelarna med att ansöka om uppskov?
Hej Maria,
Här kan du läsa om vad förslaget om slopad uppskovsränta skulle innebära: Regeringen föreslår att uppskovsräntan ska slopas
Hej Oscar! Sålde min bostad 2019 o gjorde en vinst på 2145000kr. Sökte uppskov men fick inte det (köpte ett hus för 850000kr) o betalade in 22% av vinsten. Här jag rätt till uppskov o kan man ändra sig efteråt ?? Mvh
Hej Ellie,
Jag tror inte att du kan ändra dig efteråt. Det är Skatteverket som bedömer om du har rätt till uppskov, så har de sagt nej är det det som gäller.
Jag sålde lgh med 1,1 Mkr i vinst 2017. Vinsten dekl. – och skatten betalades 2018. I år har jag sålt min lgh som jag köpte 2017 med relativt stor förlust.
Jag kan begära omprövning av betald skatt och söka uppskov för vinsten 2017 och får då betala uppskovsskatt från 2017.
Men kan det finnas några problem med att, då jag 2021 dekl. min förlust, återföra uppskovet enligt ovan från 2017 för att kvitta förlusten mot vinsten?
Hej Tord,
Tyvärr kan jag inte ge något säkert svar i den här frågan, utan råder dig att kontakta Skatteverket för att se om det skulle innebära några problem.
Hur mycket blir takbelopp för uppskov efter 20200630?
Hej Ann,
Det nya takbeloppet för uppskov är 3 000 000 kronor.
Hej,
Vad rekommenderar du? Att betala vinstkatten ,uppskovsbeloppet direkt eller varje år betala 0.5 % till Skatteverket? Har köpt en ny bostad som var mycket dyrare och ökade därför bostadslånen med mycket.
Jag har en gjort en stor vinst och därmed blir det årligen också en stor summa till Skatteverket. Kan det vara lönsamt att ta ett lån från tex banken istället?
Hej Anna,
Jag rekommenderar att du gör en uträkning för båda alternativen och ser vilken lösning som blir minst kostsam för dig. Skatteverket har en beräkningshjälp för uppskov som du kan använda för att se vad det skulle kosta för dig varje år att göra uppskov. Jämför detta med vad den totala räntekostnaden och eventuell amorteringskostnad skulle bli per år om du tog ett nytt lån för att betala vinstskatten direkt.
Tänk på att ränteläget kan förändras, vilket också påverkar saken. Som vi skriver ovan kan det löna sig att betala vinstskatten direkt om räntorna är låga.
Jag sålde min första bostad 2004 med 1.4 miljoner i vinst. Jag köpte en dyrare villa och fick fullt uppskov med vinstskatten, utan någon uppskovskostnad. Nu har jag sålt denna villa med 2.5 miljoner i vinst, behöver jag nu betala för att fortsatt ha kvar det gamla uppskovet, som tidigare inte kostade något?
Hej Fredrik,
Du betalar ingen extra kostnad för uppskov utöver den uppskjutna skatten på 0,5 procent av vinsten varje år. Om du köper en ny bostad kan du få lägga på det gamla uppskovet på ett nytt uppskov om du vill och uppfyller kraven, och på så sätt behålla det gamla uppskovet. Om du däremot inte köper en ny bostad måste du betala tillbaka uppskovet.
Om jag inte hade sålt min ersättningsbostad, så skulle jag inte ha behövt betala någonting för mitt gamla uppskov. Det hade sedan reglerats av dödsboet. Är det så att uppskovet är knutet till ersättningsbostaden snarare än individerna som gör vinsten? Jag tycker det rimliga vore att det gamla uppskovet låg kvar med de gamla reglerna (ingen 0.5% beskattning på uppskovet varje år) och att det nya uppskovet hanterades enligt de nya reglerna.
Hej Fredrik,
Ja, det är så jag förstår Skatteverkets information. De skriver att du kan ha kvar uppskovet så länge du äger ersättningsbostaden. Men för säkert svar på vad som gäller för ditt uppskov enligt den överenskommelse du har med Skatteverket, rekommenderar jag att höra med dem direkt.
Mer information om uppskovets koppling till ersättningsbostaden finns på följande sidor på Skatteverkets hemsida: Uppskov med skatten när du har sålt din bostad
och När ersättningsbostaden säljs eller övergår till en ny ägare.
Hej!
Vi har ett innestående uppskov och kommer troligtvis att sälja vårt nuvarande hus till sommarn. Det kan hända att vi kommer behöva hyra bostad där vi skall flytta. Vad händer med vår uppskjuten vinstskatt? Kommer vi behöva betala allt på en gång för förra bostad och eventuell vinst för nuvarande?
Undrar
/david
Hej David,
Ja, när du säljer ersättningsbostaden (den bostad du köpte vid försäljningen som du fick uppskov på) ska du betala tillbaka den uppskjutna vinstskatten. Det kan du göra genom att lägga till uppskovsbeloppet när du beräknar vinsten i deklarationen för den här försäljningen. Mer om vad som gäller när du säljer en ersättningsbostad kan du läsa om hos Skatteverket.
Vad menas med att man sla ha bott permanent i huset det senaste året. Räcker det med att man har varit skriven i huset 12 månader varav man ägt det själv i en månad?
Hej Camilla,
Med det menas att huset ska ha varit din huvudsakliga bostad, det vill säga att du tillbringat större delen av dygnsvilan där och att du varit (eller borde ha varit) folkbokförd i huset under den tiden. Den regeln innebär framför allt att du inte kan göra uppskov om du säljer ett fritidshus.
Du ska antingen ha bott i huset i minst 12 månader, eller ha bott minst tre av de senaste fem åren i huset för att kunna få uppskov. Skatteverket beskriver närmare vad dessa krav innebär: Förutsättningar för uppskov
jag har uppskov med 63825kr på min fastighet.
Är det den summan jag skall betala i skatt eller 22% av den summa ?
Hej Derek,
Uppskovsbeloppet 63 825 kronor är den vinst du skjuter upp, inte den summa du ska betala i skatt. Har du fått uppskov betalar du cirka 0,5 procent av den summan i skatt varje år. 22 procent gäller bara om du väljer att betala skatt på vinsten på en gång, utan att skjuta upp betalningen genom uppskov.
Använd gärna Skatteverkets räkneverktyg för uppskov för att se vad du ska betala i skatt.
Hej, enligt deklarationen så beräknas beloppet avseende bostadsuppskov med 1,67% inte 0,5%, varför?
Hej Ingalill,
1,67 procent syftar på schablonintäkten, det vill säga en andel av det uppskovsbelopp som du hade i början av året du deklarerar för. Den siffran används i mer exakta beräkningar, som i deklarationen. För att underlätta beräkningen brukar man dock ibland tala om att skatten är 0,5 procent av hela uppskovsbeloppet.
Det handlar alltså om olika sätt att räkna. Vi förklarar detta närmare i texten ovan under rubriken ”Schablonintäkt på uppskovsbeloppet motsvarar cirka 0,5 procent”
Hej, jag sålde min bostadsrätt mars 2020 med en vinst på 2000000, köpte ett hus för 2000000 mars 2020. Söker uppskov med vinstskatt. Vad blir min årliga utgift i kronor räknat?
Hej Rolf,
Den årliga uppskovsskatten blir 0,5 procent av vinstbeloppet, i det här fallet 10 000 kronor.
Hej! Kan man göra uppskov två gånger utan att betala det förstnämnda?
Vi sålde en lgh och gjorde vinst ca 1 MKR 2017. Fick uppskov på detta vilket vi fortfarande har. 2019 sålde vi vårt hus och gjorde även 1 MKR i vinst här. Kan man skjuta upp även denna vinsten eller måste vi betala vinstskatt på vår första försäljning?
Många tack!
Hej Charlie,
Ja, enligt informationen jag kan hitta från Skatteverket ska det gå att göra uppskov även för denna försäljning, så länge ni köper en ersättningsbostad och uppfyller kraven för uppskov.
Hej, jag och min sambo har sålt vår villa i Sverige och kommer att köpa ett nytt hus i Spanien och samtidigt hyra en lgh i Sverige. Kan vi få uppskov med fastighetsskatten om vi fortfarande är folkbokförda i Sverige? Om man däremot måste folkbokföra sig i Spanien för att få uppskov, måste man då vara folkbokförd där för alltid eller är det bara vid själva uppskovstillfället?
Hej Oscar,
För att få göra uppskov på husköpet behöver ni flytta in i den nya bostaden i Spanien senast den 2 maj andra året efter att ni sålde er bostad i Sverige. Att flytta in är enligt Skatteverket samma sak som att folkbokföra sig där, eftersom ni enligt lag måste vara folkbokförda där ni bor.
Ni måste alltså bo och vara folkbokförda i huset i Spanien enligt detta krav för att få göra uppskov. Efter själva uppskovstillfället verkar det inte finnas några krav på att ni ska fortsätta folkbokförda där. Men tänk på att ni fortfarande enligt folkbokföringslagen ska vara folkbokförda där ni faktiskt bor.
Läs gärna våra sidor om folkbokföring och dubbel bosättning för vidare information kring detta. Mer om kraven för uppskov finns också på Skatteverkets hemsida.
Om vi säljer vår villa 10 juli 2019. Är det 2 maj 2020 vi skall ha flyttat in i det nya huset ELLER är det 2 maj 2021 som är senaste inflyttningsdatumet?
Hej Darko,
Om ni har sålt er villa 10 juli 2019 är det 2 maj 2021 som är senaste inflyttningsdatum till ert nya boende.
Hej,
Jag flyttade in i min bostadsrätt i december 2017. I september 2018 till maj 2019 hyrde jag ut den i andra hand medan jag provbodde som sambo. I slutet av juni sålde jag min bostadsrätt. Har jag rätt att göra uppskov? Tänker på detta med permanentbostad/att man måste ha varit bosatt i bostaden minst ett år innan avyttring.
Hej Åsa,
Nej, det verkar inte som att du kan göra uppskov på försäljningen. Som du säger behöver bostadsrätten ha varit din permanentbostad i minst ett år för att få göra uppskov.
Är det inte så att om man ägt bostadsrätten i 5 år måste man bott i den 3 av de 5 åren, det behöver inte vara det senaste året.
Hej Ninni,
Ja, det stämmer, man behöver uppfylla något av de två kraven. Jag har uppdaterat texten så att detta framgår.
Hej
Vad gäller ang uppskovsbelopp som finns registrerat på mig om jag skänker min fastighet till några av mina barn? Måste de 22% betalas vid gåva eller kan barnen överta uppskovsbeloppet i avvaktan på framtida försäljning?
Hej Bengt,
Uppskovet återförs till beskattning det år som du skänker fastigheten till barnen. Det innebär alltså att du behöver betala den uppskjutna skatten när du inte längre äger fastigheten, så barnen kan inte ta över uppskovsbeloppet.
Hej! Är uppskovsskatten på 0,5% en typ av ränta eller betalar jag långsamt av skulden?
Hej Håkan,
Uppskovsskatten är den del av den vinstskatten du betalar tillbaka varje år. Det är alltså inte en ränta, utan snarare ett annat sätt att beräkna vinstskatten på, där slutsumman dock kan bli annorlunda än om du betalat vinstskatten direkt.
Det du betalar varje år är inte heller direkt en skuld, utan en del av den skatt som du har valt att inte betala direkt utan skjuta upp.
Hej
Frågar vidare på denna fråga hur vida uppskovsskatten (0,5%) är en årsavgift/ränta eller avbetalning på skatteskulden (reavinstskatten). Menar ni att reavinstskatten som uppstått vid försäljning sjunker årligen när man betalar dessa 0,5%? Det är inte så jag tyder det på SKV hemsida. Kanske jag missförstår ert svar till Håkan.
Hej Karolin,
Det belopp du betalar varje år är 0,5 procent av den summa som du valde att skjuta upp. Därför blir den inte mindre allt eftersom du betalar av uppskovsskatten.
Jag har utvecklat mitt svar till Håkan ovan och hoppas att det är mer klargörande.
Hej! Bör man inte ta hänsyn till inflationen i beräkningarna? Om jag skjuter upp en vinst på 500.000 kr i t.ex tjugo år och inflationen är 2% per år, så kommer jag (eller mina arvingar) behöva betala tillbaka ett betydligt lägre belopp.
Hej Per,
Nej, när det gäller uppskov tas ingen hänsyn till inflationen. Den summa som du gör uppskov på är den summa som du ska betala senare.
Hej! Jag äger min bostad tillsammans med min pappa (så det är HANS permanentbostad inte min) När vi säljer med vinst och köper nytt (dyrare) tillsammans, kan jag göra uppskov på min ”del” av vinsten när vi äger den nuvarande 50% vardera? Mvh Carl
Hej Carl,
Ja, du kan göra uppskov på din del av vinsten.
Hej!
Jag har ett lägre reavinstuppskov sedan tidigare. Är det möjligt att ”bygga på” det uppskovet med en ny försäljning? Det innebär i så fall att jag skulle få uppskov från två bostäder.
Hej Peter,
Tyvärr kan jag inte svara på om det är möjligt att få uppskov på två bostäder samtidigt. Jag kan inte hitta någon allmän regel om saken, utan det är i så fall upp till Skatteverket att bedöma.
Hej jag har en fråga angående vinstskatt på försäljning av hus .Är det möjligt att betala halva dvs 50% av skatten och få upskov på resten av beloppet
Mvh liljeqvist
Hej,
Ja, det är möjligt att göra uppskov på delar av vinsten när du säljer ett hus.