Två förbudsskyltar på en dörr.Trots att det finns cirka tre miljoner allergiker i Sverige är det enligt Astma- och Allergiförbundets beräkningar endast en handfull fastighetsägare som erbjuder allergihus. Foto: Tramp57/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

I Sverige finns ungefär tre miljoner allergiker, men trots den höga siffran är det enligt Astma- och Allergiförbundet bara fem eller sex fastighetsägare som uppger att de erbjuder allergihus. Det skriver Hem & Hyra.

Trots att miljontals svenskar lider av allergi är det bara cirka fem till sex fastighetsägare som kan erbjuda specialanpassade allergihus. Det visar en enkät gjord av Astma- och Allergiförbundet som har tagit pulsen på landets olika kommunala fastighetsbolag.

– Det är en krävande grej att få till de här sakerna. Vissa uppger att de fått pengar från byggforskningsrådet för att bygga med speciella material, men ofta är det regler kring dofter, pälsdjur och rökning som gäller, säger Marie-Louise Luther, ombudsman för Astma- och Allergiförbundet, till Hem & Hyra.

Vad definierar egentligen ett allergihus?

En del av problemet är att det inte verkar finnas någon tydlig definition för vad ett allergihus är, det vill säga vilka förbud som ska råda och hur huset ska vara utrustat. Ett av Sveriges få allergihus ligger i Upplands Väsby i norra Stockholm, och där är det till exempel husdjursfritt, rökfritt och parfymfritt. Husen har även centraldammsugare, vilket kan underlätta vardagen för många allergiker, och förbättrad ventilation.

Men detta är som sagt bara ett exempel på hur ett allergihus kan se ut, och regler och villkor varierar rätt rejält i olika delar av landet. Det verkar inte heller som att Boverket har någon tydlig definition för vad ett allergihus är och vad man som hyresgäst ska kunna förvänta sig.

Antalet rökfria hus har ökat under de senaste åren

I Astma- och Allergiförbundets enkät framgår det däremot att antalet rökfria hus har ökat under de senaste åren. Mellan 2017 och 2019 steg antalet från 56 till 149.

Men rökfritt behöver inte betyda att huset är allergianpassat, och det har länge varit lite oklart vilka konsekvenserna blir om en hyresgäst bryter mot reglerna. Astma- och Allergiförbundet önskar därför tydligare juridiska riktlinjer just när det gäller etablering av rökfria hyreshus.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]