nyckel i förgrunden och miniatyrhus i bakgrundenRekordbilligt att köpa bostad i Sverige? Ja, om man ser till räntekostnaderna är det faktiskt så, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Syda Productions/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Enligt SBAB:s chefekonom Robert Boije har det aldrig varit så billigt att köpa en bostad i Sverige som det är just nu, i alla fall om man ser till räntekostnaderna. Slutpriserna är dock fortfarande på rekordhöga nivåer. Det skriver SvD Näringsliv.

Även om det titt som tätt rapporteras om hetsiga budgivningar och rekordhöga bostadspriser på den svenska bostadsmarknaden finns det vissa som menar att det aldrig varit så billigt att köpa sig en bostad som det är just nu. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, är en av dem.

– Det är inte alls dyrare att köpa bostäder i dag. Det som har gjort att bostadspriserna har gått upp är att räntorna har fallit trendmässigt över tid. Det har aldrig varit så billigt att köpa bostäder som i dag sett till räntekostnader, säger han till SvD Näringsliv.

”Aldrig varit så billigt att underhålla en skuld”

Robert Boije har alltså tittat på kostnaderna för att bo i en nyköpt bostad och inte vad slutpriset landar på. Han menar att bostadspriserna fortfarande utgör en stor andel av hushållens disponibla inkomster, men att räntekostnadens andel samtidigt är liten.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är av samma åsikt. Han menar att detta är genomgående när det gäller skuldsättning överlag, oavsett om vi pratar hushåll, stat eller företag. Räntekostnadsnivåerna är historiskt låga och enligt Bergqvist har det aldrig varit så billigt att underhålla en skuld som just nu.

Osäker marknad

Bostadsmarknaden bedöms fortfarande som rätt osäker, och den som slår till nu är inte garanterad något säkert klipp. Priserna kan fortfarande både stiga och sjunka. Enligt Robert Boije kan den som har otur behöva sälja om några år, och då kan priserna ha dalat.

Amorteringskravet återinförs i höst

Ränteläget bedöms ligga kvar på rätt låga nivåer ett bra tag framöver, även om man har sett tecken på viss uppgång. Enligt Riksbanken kommer styrräntan ligga kvar på noll procent de närmsta tre åren.

Till hösten återinför man dock Finansinspektionens amorteringskrav, som tillfälligt slopats på grund av pandemin. Enligt Robert Boije bör man dock se över både amorteringskravet och bolånetaket eftersom han menar att reglerna har gjort det svårare för unga vuxna att köpa en egen bostad.

Dyrare att bo i hyresrätt än i egen bostadsrätt

Även om priserna har sjunkit något i och med reglerna pekar Boije på att månadskostnaderna har ökat, och att det i många fall är dyrare att bo i en hyresrätt än en egen bostadsrätt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]