Domarklubba med miniatyrhus i bakgrunden.Undrar du hur mycket villa- eller lägenhetspriserna brukar öka under en budgivning där du bor? Booli har kartlagt skillnaderna mellan utgångspris och slutpris i olika delar av landet. Foto: stockcreations/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 22 november, 2023

Booli har gjort en kartläggning över hur mycket bostadsrätts- och villapriserna ökar vid en budgivning i olika delar av Sverige, och siffrorna visar på stora skillnader i många kommuner. I Åtvidaberg och Vimmerby stiger priserna på villor allra mest, medan Skellefteå toppar listan när det gäller lägenheter. Det skriver Booli i ett pressmeddelande.

Under en budgivning kan priserna som bekant trissas upp rätt rejält, men visste du att skillnaderna mellan utgångspris och slutpris varierar beroende på var du bor? Booli har kartlagt hur stor skillnaden är i snitt i olika delar av Sverige, både när det gäller lägenheter och villor, och kan nu konstatera att priserna tenderar att öka kraftigt i många av landets kommuner.

Villapriserna ökar mest i Åtvidaberg och Vimmerby

Enligt kartläggningen ligger skillnaden mellan utgångspris och slutpris för villor på över 20 procent i många svenska kommuner. Den största skillnaden hittar vi i Åtvidaberg och Vimmerby där en villaförsäljning ökar med (i genomsnitt) 25,7 procent under en budgivning. I dessa två kommuner landar slutpriserna på cirka 1 980 000 respektive 1 480 000 kronor.

Skellefteå toppar listan när det gäller prisökningen på lägenheter med sina +21,1 procent. Slutpriset på en lägenhet ligger i genomsnitt på 1 840 000 kronor. Tittar man på Stockholm så brukar priserna på en villa i snitt gå upp med 11,9 procent under en budgivning, och lägenhetspriserna med 12,9 procent.

Större skillnad i mindre städer

Många tänker kanske att det främst är i storstäderna som priserna tenderar att pressas uppåt under en budgivning, men enligt kartläggningen är det alltså precis tvärtom. Det är många mindre kommuner som står för de största skillnaderna mellan utgångspris och slutpris, vilket enligt Booli kan bero på lägre bostadspriser överlag och lägre antal försäljningar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]