Stockholms universitet tappar studenter

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Hur är det egentligen?
SVT tar under juli månad upp flertalet intressanta frågeställningar för de studenter som söker lägenhet för studier på annan ort. Ofta tvingas studenter söka sig till andrahandsuthyrning och kan råka ut för oärlighet.
– Man har inte så mycket erfarenhet, man har inte så mycket att välja på och man är desperat att hitta en bostad så att man kan acceptera sin studieplats, menar Roland Sjölin, processjurist på Hyresgästföreningen.
Rättigheter och skyldigheter enligt lag kan lätt hamna i skymundan när studenters behov av att snabbt få bostad är stort och kan bli bråttom vid skolstarten.

Stockholms Universitet tappar studenter

Bostadsbristen påverkar studenters val av universitet, och 41% av studenterna väljer bort Stockholms Universitet enbart av denna anledning.
Att skaffa bostad är ett problem bland studenterna. I höst har 56 000 studenter antagits till högskolor i Stockholms Län, föregående år fanns det 100 000 studerande men bara lite mer än 20 500 bostäder avsedda för studenter.

Viktorija Pesic, ordförande för Stockholms studentkårer tycker att detta är allvarligt:
– Det skapar en jätteotrygghet. Många studenter tvingas vända sig till en dyr andrahandsmarknad och Stockholm är redan en dyr stad att leva i, säger hon, många unga tvingas välja bort en utbildning de drömt om.
– Det är jätteallvarligt att Stockholm går miste om studenter. För att möta behovet av kompetensförsörjning i Stockholm och Sverige i stort måste huvudstaden leverera, säger Viktorija Pesic.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]