Bostadsbyggandet 2023

Bostadsmarknaden

En kooperativ bostadsförening ökar sin nyproduktion medan byggbranschen går mot ett ”skitår”. Under 2023 kommer Stockholms Kooperativa Bostadsförening att producera 500 nya hyresrättslägenheter – man fokuserar på ”evigt ägande”.

Rekordmånga kooperativa hyresrätter under produktion

– Vårt överskott återinvesteras alltid i verksamheten och en sund ekonomi är vår bas, vilket gör att vi kan bygga både i låg- och högkonjunktur. Ett gott exempel på detta ser vi i år, med rekordmånga nya kooperativa hyresrätter under produktion, säger Ingrid Gyllfors, vd på SKB, i ett pressmeddelande. Inom det kooperativa sätter man fokus på ”evigt ägande” vilket innebär att man ser till hela livet som ska levas i kvarteret.

Byggföretagen förutspår ett ”skitår”

Det har gått trögt med bostadsbyggnationen sedan de sista månaderna på 2022, och enligt Byggföretagen kommer 2023 att bli det sämsta året på länge.
– Vi går mot ett riktigt skitår, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggfaktas byggstartsindikator visar på en halvering jämför med 2021 och även Boverket har skrivit ner sina redan dystra siffror. Prognoserna är osäkra på alla håll, mycket tyder på att den dåliga trenden kommer att hålla i sin under 2023.
– Jag har varit i den här branschen i 30 år och kan säga att den nedgången vi har av bostadsmarknaden nu bara kan jämföras med den i början av 90-talet, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggföretaget Veidekke, samt samhällsdebattör.
Weiss tror att nedgången jämfört med 2021 kan komma att uppgå till mellan 50 och 70 % vad gäller de faktiska byggstarterna

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Byggföretagens varsel påverkar Sveriges BNP

Det finns en tilltagande oro bland byggföretag eftersom orderböckerna inte fylls. En varselvåg av personal har redan tagit sin början vilket kommer att påverka Sveriges BNP. Byggbranschen representerar hela 11 % av landets BNP och nybyggnation av bostäder utgör hälften av detta.
– Så pratar vi om minst en halvering av bostadsbyggandet så blir det i BNP 2,5 till 3 procent, och det är en väldigt stor nedgång som kommer att driva på den ekonomiska nedgången i stort, menar Elmsäter-Svärd.
Weiss efterlyser politisk handlingskraft.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]