Vad är bostadsdiskriminering

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Det finns en diskrimineringslag som skyddar dig om du vill hyra eller byta lägenhet. ”Malmö mot diskriminering” beskriver hur lagen kan hjälpa den som söker bostad och som riskerar att bli bemött på ett undermåligt vis på grund av sitt etniska ursprung.
Existerar det verkligen?

Byta eller hyra lägenhet

Har du någon gång råkat ut för att du inte fått hyra en lägenhet för att du har ett visst etniskt ursprung? Ibland kan ett svenskt namn visa sig vara mycket värdefullt när man står framför hyresvärden och vill byta bostadsområde för att man inte tycker att området man bor i är tillräckligt tryggt för barnen.

Trakasserier

Ofta klagas det mer på familjer t ex med romskt ursprung. ”Malmö mot diskriminering” beskriver hur dessa familjer får fler klagomål och blir väldigt rädda att bli vräkta. Hyresvärden gör ofta ingenting åt saken, dessutom finns det hyresvärdar som själva ägnar sig åt trakasserier genom kommentarer och dylikt. Bostadsdiskriminering har flera former, den kan även baseras i sexuell läggning exempelvis vid homosexualitet.

Testa bostadsdiskriminering

Att genomföra en diskrimineringstext kan vara det första steget för att agera mot bostadsdiskriminering. Testet innebär att man undersöker om en person som sorterar under en ”diskrimineringsgrund” blir bemött på samma sätt som en som inte gör det. ”Malmö mot diskriminering” har tagit fram material för hur man ska utföra diskrimineringstestet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]