miniatyrhus står på mynt med svenska hundralappar och en miniräknare runt sigInbromsningen på bostadsmarknaden i Storstockholm var bara tillfällig. Nu stiger priserna igen och uppgångarna är tydliga. Foto: spectrumblue/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Enligt Valueguards bostadsmarknadsanalyser för april verkade den kraftiga prisökningen i Stockholm med omnejd nå en platå, och för första gången på mycket länge var priserna på både villor och bostadsrätter mer eller mindre stillastående. Detta visade sig dock bara vara en tillfällig nedgång för nu är priserna tillbaka på rekordhöga nivåer igen, skriver SvD Näringsliv.

I april stod bostadspriserna i Storstockholm för första gången på länge i princip stilla, enligt Valueguards analyser, och man började se tecken på att den minst sagt kraftiga prisutvecklingen hade nått en platå. Men när man tittar på siffrorna för första delen av maj visade sig inbromsningen i landets huvudstad bara vara ett tillfälligt trendbrott. Nu har priserna tagit fart igen och uppgångarna är tydliga.

Enligt Valueguards halvmånadsindex ser priserna ut att stiga med 1,6 procent i Stockholm och med 1,2 procent i Göteborg.

Höga priser kräver större bolån

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, menar att priserna, framför allt på de dyraste bostadsmarknaderna, rimligtvis snart kommer att planas ut eftersom allt fler bostadsköpare ”slår i skuldkvotstaket”. Ju högre priserna blir desto större bolån krävs, och köparna får det tuffare att klara bankernas krav.

– Stockholmsmarknaden ångar på och fortsätter att präglas av ett lågt utbud och en stark efterfrågan, men efter nästan ett helt år av stigande priser behöver nog köparna hämta andan, säger Fredrik Kullman till SvD.

Högtryck på bostadsmarknaden i Malmö

Stockholms bostadsmarknad må vara het, men enligt Valueguard är det ändå Malmö som tar hem priset för landets hetaste bostadsmarknad. Mellan maj 2020 och april 2021 har villapriserna i Malmö med omnejd ökat med 27 procent, vilket kan jämföras med årstakten i Stockholm och Göteborg som ligger runt 23 procent.

Även när det gäller årstakten för bostadsrättspriserna ligger Malmö i topp, med en ökning på 19 procent. I Stockholm och Göteborg ligger ökningen på 12 respektive 9 procent.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]