Miniatyrhus bakom träklossar med texten time to sell och en väckarklocka bredvid.Enligt SBAB:s prognoser kan vi räkna med en uppåtgående prisutveckling på bostadsmarknaden även under nästa år, men sedan väntas priserna falla. Foto: Dmitry Demidovich/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 14 november, 2023

SBAB:s prognos är att bostadspriserna kommer fortsätta stiga under 2022, för att sedan falla med fyra respektive tre procent under 2023 och 2024. Så den som går i säljtankar bör alltså komma till skott senast nästa år för att få ut så mycket som möjligt för sin bostad.

I det senaste numret av Bomarknadsnytt konstaterar SBAB att Sveriges ekonomi har hämtat sig betydligt snabbare än andra europeiska länders ekonomier, och de räknar med en BNP-tillväxt på 4,4 procent. Det är framför allt hushållens konsumtion och företagens investeringar som ligger bakom ökningen, men SBAB tillägger att tillväxten hade kunnat vara ännu högre, och arbetslösheten lägre, utan de hinder som uppstått till följd av pandemin.

Svagare BNP-tillväxt ger ökad inflation och bostadsräntorna väntas stiga relativt snabbt. Enligt SBAB kommer vi förmodligen få se ökande bostadspriser även nästa år, men under 2023 och 2024 väntas prisfall på fyra respektive tre procent till följd av stigande boräntor.

Inga dramatiska prisfall i sikte

Robert Boije, SBAB:s chefsekonom menar att de extrema bostadsprisökningarna under pandemin inte bara förvånade SBAB, utan förmodligen även många andra prognosmakare.

– Med hänsyn tagen till utvecklingen av hushållens inkomster och de långa bostadsräntorna, som under mer normala omständigheter brukar vara bra förklaringsfaktorer för bostadspriserna, tror vi nu att priserna fortsätter att stiga nästa år för att sedan falla tillbaka, säger han i ett pressmeddelande.

Boije tillägger att de väntar bostadspriser på cirka 5 procent under dagens nivåer vid slutet av 2024, och att det med andra ord inte rör sig om några dramatiska prisfall.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren när du säljer

Betala inte onödigt mycket för mäklaren när du säljer
  • Jämför mäklarna & deras offerter
  • Förfrågan är kostnadsfri & ej bindande
  • Använd offerterna vid förhandling om arvodet
  • Läs omdömen om mäklarna från tidigare kunder

Bostadsinvesteringarna backar

I år väntas det totala antalet påbörjade bostäder landa på 57 000. Sedan kommer vi enligt SBAB se ett fall på mellan 6 000 till 7 000 bostäder varje år mellan 2022 och 2024. Robert Boije konstaterar att de höga priserna och stora bostadsintresset har hållit bostadsinvesteringar på höga nivåer under pandemin.

Men som en följd av det dämpade prisläget på bostadsmarknaden, svag BNP-tillväxt, stigande räntor och sjunkande befolkningstillväxt ser bostadsinvesteringarna alltså ut att backa under de kommande åren.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]