Händer som skriver på en laptops tangentbord på skatteverkets hemsidaFastighetsdeklarationen lämnas in vart tredje år, men det är långt ifrån alla som behöver fylla i en fastighetsdeklaration. Du behöver till exempel inte lämna in någon fastighetsdeklaration om du har köpt nytt hus. Foto: Fialotta Bratt/Skatteverket

Skatter

Uppdaterad: 19 juli, 2024

Alla som äger ett småhus måste någon gång lämna in en fastighetsdeklaration. Men det är långt ifrån alla som måste göra det i nuläget. Fastighetsdeklarationen lämnas in vart tredje år för att Skatteverket ska ha rätt taxeringsvärde som stämmer överens utifrån fastighetens egenskaper. 

Till småhus räknas parhus, kedjehus, radhus, villor, fritidsboenden och kolonilotter. Du behöver fylla i en fastighetsdeklaration om du har fått ett nytt taxeringsvärde eller om du har fått en fastighetsdeklaration. 

Inga ändringar – ingen fastighetsdeklaration

Det som skiljer den vanliga årliga deklarationen från fastighetsdeklarationen är att du inte behöver skicka in en fastighetsdeklaration om du inte gör några ändringar. Då godkänner du att Skatteverket har rätt uppgifter genom ett så kallat tyst godkännande, vilket innebär att du inte skickar in någon ny fastighetsdeklaration.

Men du bör kontrollera att alla uppgifter stämmer. Om du behöver ändra något fyller du i detta på Skatteverkets hemsida eller på pappersblanketten.

Därför har du fått en fastighetsdeklaration

Skatteverket skickar ut en fastighetsdeklaration om de saknar uppgifter om ditt småhus. Det är inte alla som får en fastighetsdeklaration eller alla som har ett småhus som måste fylla i en fastighetsdeklaration.

Om du har fått ett nytt taxeringsvärde för att du har köpt ett småhus behöver du oftast inte lämna in någon fastighetsdeklaration. Skatteverket får den informationen automatiskt så fort lagfarten har registrerats hos Lantmäteriet. 

När måste man fastighetsdeklarera

Du måste göra en fastighetsdeklaration om du 

  • Har fått bygglov för att bygga nytt men ännu inte börjat bygga
  • Påbörjat din nybyggnation men inte kommer bli klar innan årsskiftet
  • Har gjort en nybyggnation som är klar
  • Har styckat av en fastighet och har en nybildad fastighet

I fastighetsdeklarationen måste du även ange om du

  • Har fått ett godkänt bygglov även om du inte har börjat bygga
  • Har påbörjat din om- eller tillbyggnation men inte kommer att bli klar innan årsskiftet
  • Har blivit klar med ditt byggprojekt
  • Har genomfört en renovering och ska uppdatera standarden i deklarationen
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]