Fritidshus
Uppdaterad: 8 juli, 2024
Ett fritidshus är ett hus, en stuga eller ett torp på landsbygden. Sådana typer av hus är huvudsakligen utformade efter att bara bo i under vissa perioder. Att bara bo i ett fritidshus under de anpassade perioderna är inga problem. Fler väljer däremot att bosätta sig permanent i sina fritidshus. Där uppkommer det flera saker att tänka på.
Innehåll
Fördelar med att bo i ett fritidshus
Att bo i ett fritidshus kan ge harmoni och är för många ett sätt att komma bort från stress. Förutom detta, finns det några andra fördelar med att bo i ett fritidshus.
- Närhet till natur.
- Betydligt lägre priser än på vanliga villor.
- Det finns en möjlighet att bygga vidare på huset för en lägre kostnad än att köpa en villa.
- Värdet på huset höjs vid en eventuell utbyggnad.
Nackdelar med att bo i ett fritidshus
Trots att fritidshus utstrålar ett lugn och är en mysig plats att spendera tid på, finns det en del nackdelar med att bo i ett fritidshus som bör beaktas. Fritidshus är från början byggda och anpassade till att bara bo i under vissa delar av året. Att bo i ett fritidshus permanent förändrar därför en del.
- Byggstandarden kan skilja sig från villor. Alla fritidshus har inte kommunalt vatten, toalett eller dusch. Om du har ett behov av en vanlig toalett måste du undersöka om det är tillåtet att installera en.
- Fritidshusens grund är ofta känslig. Om du utnyttjar denna fel kan det skada huset. Exempelvis kan förvaring av virke dra åt sig fukt som leder till fuktskador.
- Mögel kan uppstå. Genom att använda ett fritidshus under de kallare årstiderna kan detta skapa en fuktigare luft på vinden, vilket bidrar till mögel.
- Vattentillförsel. Många fritidshus är beroende av egna brunnar, vilket gör att konsumtionen av vatten begränsas.
- Fritidshus är ofta lokaliserade på landsbygden. Detta innebär längre avstånd till skolor, affärer, vårdcentraler och liknande.
Fritidshus är speciella jämfört med vanliga hus
Ett fritidshus kan utvändigt se ut som en vanlig villa. Det finns däremot en hel del i fritidshus som skiljer sig från ett vanligt hus. Detta kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att flytta in i ditt sommarhus.
Avlopp
Olika fritidshus har olika typer av avlopp. Om inte avloppet har ett tillstånd räknas det som att avlopp saknas. Ibland har fritidshus kommunalt avlopp och ibland inte, det skiljer sig från kommun till kommun.
Vatten
Vattenkvaliteten kan var betydligt sämre på landsbygden än vad den är i städer och större orter. Vattenanalyser kan ofta krävas för att kontrollera om vattnet innehåller bakterier eller andra farliga ämnen, och är tillåtet att dricka. Det kan även finnas begränsad förbrukning av vatten, framför allt varmvatten.
El
Elsystemet i ett fritidshus är ofta gammalt och omodernt. Det är endast anpassat till de får elektriska apparaterna som krävs för att enbart spendera under vissa perioder av året. Att tillföra mer hemelektronik ställer höga krav på elen. Detta skapar både brandrisk och risk för att proppar ofta går. För att anpassa ett hus efter åretruntboende bör elsystemet uppgraderas efter behov.
Uppvärmning
Många fritidshus, framför allt fritidshusen som är anpassade till att bo i på sommaren, använder direktverkande el. Direktverkande el är element. Detta är en smidig typ av uppvärmning, men kan bli dyrt i längden om fritidshuset ska fungera som boende på vintern. För att hålla nere kostnaderna kan det därför vara värt att ha en luftvärmepump inställd på underhållsvärme som huvudsaklig värmekälla.
Bredband
Först och främst har hus på landsbygden inte lika bra täckning vad gäller det svenska nätverket. Utbyggnaden av bredband i ditt område kan även vara begränsat. För att kunna vara uppkopplad mycket bör det undersökas vad för bredband som levereras i området.
Isolering
Gamla fritidshus behöver ofta tilläggsisoleras. Detta är viktigt när mer tid spenderas i huset. Luften blir både varmare och fuktigare tidigare, vilket ökar risken för mögel och fuktskador.
Olika byggrätt för fritidshus kan påverka ditt boende
Något som ofta krävs för att ett fritidshus ska fungera som ett permanent boende är att bygga ut huset. Byggrätten kan däremot skilja sig från kommun till kommun. I vissa fall är utbyggnader inte tillåtna, och det blir därför svårt att genomföra sin renovering från sommarstuga till vanlig villa.
Tänk på! För att kunna bo i ett fritidshus kan det ofta krävas utbyggnad. Se till att denna utbyggnad är laglig.
Ett problem i Sverige har varit att många olagligt bor i sina fritidshus året om, för att de inte fått lov att bygga ut huset men gjort det ändå. Regleringarna kring byggrätt har däremot släppts och det blir allt enklare att bygga om och bygga ut fritidshus. I allmänhet finns det inga hinder för att bosätta sig i fritidshuset.
Vanliga frågor om Fritidshus
I områden där kommunen har vatten- och avloppsanslutning är det obligatoriskt att betala anslutningsavgiften, enligt vattentjänstlagen. Tyvärr är det alltså inte helt lätt att slippa den. Det du kan göra är att argumentera för att du inte behöver avloppet, och ta det vidare till länsstyrelsen eller om nödvändigt till mark- och miljödomstolen. Det räcker dock inte som anledning att du har eget vatten, utan du behöver kunna visa på att det är en bättre lösning för fastigheten än kommunal anslutning.
Nej, det finns inga regler som styr hur många nätter per år du får vistas i sommarstugan. Om du använder fritidshuset som permanentbostad behöver du dock folkbokföra dig där.
Kommentarer