Fritidshus
Ett fritidshus är ett hus, en stuga eller ett torp på landsbygden. Sådana typer av hus är huvudsakligen utformade efter att bara bo i under vissa perioder. Att bara bo i ett fritidshus under de anpassade perioderna är inga problem. Fler väljer däremot att bosätta sig permanent i sina fritidshus. Där uppkommer det flera saker att tänka på.
Innehåll
Fördelar med att bo i ett fritidshus
Att bo i ett fritidshus kan ge harmoni och är för många ett sätt att komma bort från stress. Förutom detta, finns det några andra fördelar med att bo i ett fritidshus.
- Närhet till natur.
- Betydligt lägre priser än på vanliga villor.
- Det finns en möjlighet att bygga vidare på huset för en lägre kostnad än att köpa en villa.
- Värdet på huset höjs vid en eventuell utbyggnad.
Nackdelar med att bo i ett fritidshus
Trots att fritidshus utstrålar ett lugn och är en mysig plats att spendera tid på, finns det en del nackdelar med att bo i ett fritidshus som bör beaktas. Fritidshus är från början byggda och anpassade till att bara bo i under vissa delar av året. Att bo i ett fritidshus permanent förändrar därför en del.
- Byggstandarden kan skilja sig från villor. Alla fritidshus har inte kommunalt vatten, toalett eller dusch. Om du har ett behov av en vanlig toalett måste du undersöka om det är tillåtet att installera en.
- Fritidshusens grund är ofta känslig. Om du utnyttjar denna fel kan det skada huset. Exempelvis kan förvaring av virke dra åt sig fukt som leder till fuktskador.
- Mögel kan uppstå. Genom att använda ett fritidshus under de kallare årstiderna kan detta skapa en fuktigare luft på vinden, vilket bidrar till mögel.
- Vattentillförsel. Många fritidshus är beroende av egna brunnar, vilket gör att konsumtionen av vatten begränsas.
- Fritidshus är ofta lokaliserade på landsbygden. Detta innebär längre avstånd till skolor, affärer, vårdcentraler och liknande.
Fritidshus är speciella jämfört med vanliga hus
Ett fritidshus kan utvändigt se ut som en vanlig villa. Det finns däremot en hel del i fritidshus som skiljer sig från ett vanligt hus. Detta kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att flytta in i ditt sommarhus.
Avlopp
Olika fritidshus har olika typer av avlopp. Om inte avloppet har ett tillstånd räknas det som att avlopp saknas. Ibland har fritidshus kommunalt avlopp och ibland inte, det skiljer sig från kommun till kommun.
Vatten
Vattenkvaliteten kan var betydligt sämre på landsbygden än vad den är i städer och större orter. Vattenanalyser kan ofta krävas för att kontrollera om vattnet innehåller bakterier eller andra farliga ämnen, och är tillåtet att dricka. Det kan även finnas begränsad förbrukning av vatten, framför allt varmvatten.
El
Elsystemet i ett fritidshus är ofta gammalt och omodernt. Det är endast anpassat till de får elektriska apparaterna som krävs för att enbart spendera under vissa perioder av året. Att tillföra mer hemelektronik ställer höga krav på elen. Detta skapar både brandrisk och risk för att proppar ofta går. För att anpassa ett hus efter åretruntboende bör elsystemet uppgraderas efter behov.
Uppvärmning
Många fritidshus, framför allt fritidshusen som är anpassade till att bo i på sommaren, använder direktverkande el. Direktverkande el är element. Detta är en smidig typ av uppvärmning, men kan bli dyrt i längden om fritidshuset ska fungera som boende på vintern. För att hålla nere kostnaderna kan det därför vara värt att ha en luftvärmepump inställd på underhållsvärme som huvudsaklig värmekälla.
Bredband
Först och främst har hus på landsbygden inte lika bra täckning vad gäller det svenska nätverket. Utbyggnaden av bredband i ditt område kan även vara begränsat. För att kunna vara uppkopplad mycket bör det undersökas vad för bredband som levereras i området.
Isolering
Gamla fritidshus behöver ofta tilläggsisoleras. Detta är viktigt när mer tid spenderas i huset. Luften blir både varmare och fuktigare tidigare, vilket ökar risken för mögel och fuktskador.
Olika byggrätt för fritidshus kan påverka ditt boende
Något som ofta krävs för att ett fritidshus ska fungera som ett permanent boende är att bygga ut huset. Byggrätten kan däremot skilja sig från kommun till kommun. I vissa fall är utbyggnader inte tillåtna, och det blir därför svårt att genomföra sin renovering från sommarstuga till vanlig villa.
Tänk på! För att kunna bo i ett fritidshus kan det ofta krävas utbyggnad. Se till att denna utbyggnad är laglig.
Ett problem i Sverige har varit att många olagligt bor i sina fritidshus året om, för att de inte fått lov att bygga ut huset men gjort det ändå. Regleringarna kring byggrätt har däremot släppts och det blir allt enklare att bygga om och bygga ut fritidshus. I allmänhet finns det inga hinder för att bosätta sig i fritidshuset.

Kommentarer
Jag bor i en samfällighet åretrunt som har 34 stugor. Vi är 6 hushåll som är Åretrunt boende och 11 stugor till med vintervatten där man får besöka sina stugor hur ofta man vill och hur länge man vill under vinter tid. Men vi 6 st. Åretrunt boende får betala all vatten och fasta avgifter till alla 17 stugor på vintertiden. När vi är så få som bor Åretrunt här så vi har inte något att sätta emot på när man röstar om saker och ting på mötena. Är det lagligt att några få måste betala allas vatten och fasta avgifter. Vi 6 hushåll har hälften bara 1 person som bor i sin stuga och 3 st. har 2 personer. Dom 11 besökande har oftast hela familjen med sig till sina stugor på vintertid. Vill veta om allt går lagligt till.
Hej Eija.
Det kan inte jag svara på tyvärr.
Mvh admin på boupplysningen
Samäger ett sommarhus , vi är nu skilda. Han har tidigare betalat lånen. . Han hyr nu ut huset utan att fråga mig. Jag mailar hyresgästen, vill att vi alla tre ska ha kontakt i samma mailtråd, jag undrar över vissa saker mm . Hon säger då att hon bara behöver ha kontakt med den hon skrivit med. Har jag inget att säga till om du jag äger halva huset? , kan man hyra ut ett hus man samäger utan den andres kännedom samt att man inte får någon information under hyrestiden ?
Hej Jeanette.
Man får inte hyra ut en samägd fastighet utan alla ägarnas samtycke.
Mvh admin på boupplysningen
Hej
Vi har gjort en ansökan för att utöka bolån om vår bostadsrätt för att renovera sommarstugan.
Banken har frågat oss om vad ska vi använda pengarna till, kan vi säga att vi vill renovera sommarstugan eller kanske banken kommer att avslår ansokan
Hej,
Tack för din fråga.
Banken är skyldig att ställa frågor som exempelvis vad pengarna kommer att användas till vid ett lån. Penningtvättslagen ställer nämligen höga krav på att banken har god kundkännedom – och alltså tar reda på vad ni ska använda pengarna till. Informationen som ni ger till banken är helt konfidentiell och handlar bara om att motverka kriminell aktivitet.
Om ni ska använda pengarna till att renovera sommarstugan är det alltså det ni ska berätta för banken.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Linnéa
Hi,
We live in a first hand contract in Gothenburg and would like to own a summer house for occassional living, will we get an eviction notice from our current landlord?
Or is it okay to continue to pay the rent to first hand contract apartment and have our own summerhouse property?
Regards.
Hej Shuaib,
It should be okay as long as you can prove that you’re only use the summerhouse occasionally. But it depends on the landlord and how much time you spend in the summerhouse and the first hand apartment respectively. Most landlords will want to ensure that you’re not using the summerhouse as your main residence. So you might have to prove to them that it’s not suitable for living during the winter, for example.
If the landlord would suspect that you no longer need the first hand contract, they could try to terminate your contract. But if you don’t agree and choose not to accept, the landlord has to take the matter further to Hyresnämnden.
Hej!
Jag tänkte ta över mormors gamla sommarstuga, som är ett fritidshus. (Ligger inne i skogen) Det finns inget avlopp eller rinnande vatten. Det finns egen brunn som man kan ”pumpa” upp vatten ifrån. Men i kommunen där sommarstugan finns, vill att vi ska betala för att ansluta stugan (??) till kommunalt avlopp. Detta tvingas folk till tydligen. Får dom verkligen göra så? I samma Stugområde finns det folk som bor permanent. Jag har ingen avsikt att bo permanent i min (eventuella) stuga. Den är för liten. På samma tomt finns bastu (egen byggnad) och utedass. Måste jag ändå betala för avloppet?? Jag tycker det låter helt tokigt, för mig låter det lika rimligt som att slå upp ett tält och sen börja betala för ett avloppssystem.
Hej Ronja,
I områden där kommunen har vatten- och avloppsanslutning är det obligatoriskt att betala anslutningsavgiften, enligt vattentjänstlagen. Tyvärr är det alltså inte helt lätt att slippa den. Det du kan göra är att argumentera för att du inte behöver avloppet, och ta det vidare till länsstyrelsen eller om nödvändigt till mark- och miljödomstolen. Det räcker dock inte som anledning att du har eget vatten, utan du behöver kunna visa på att det är en bättre lösning för fastigheten än kommunal anslutning.
Hej. Vi är fyra syskon om har en andel var i barndomshemmet på landet.Från februari är det ingen som bor där,Kan man göra om det till fritidshus, isåfall kostar det något?
Hej Inger,
Det krävs inget särskilt för att använda ett hus som ett fritidshus, och kostar därför inte heller något. Skillnaden mellan permanentbostad och fritidshus är att det senare inte omfattas av samma krav på uppvärmning, tillgänglighet och annan utformning.
Finns det regler om hur många nätter per år man får vistas i sin sommarstuga?
Hej Carina,
Nej, det finns inga regler som styr hur många nätter per år du får vistas i sommarstugan. Om du använder fritidshuset som permanentbostad gäller dock andra byggregler än för fritidshus, så det är det som kan påverkas. Till exempel är reglerna mer tvingande för hur tillgängligt huset behöver vara.
Får man bosätta sig permanent i ett fritidshus som är vinterbonat, anslutet till godkänt avlopp, eget provtaget och godkänt vatten samt luft/luft värme och varmvatten?
Hej Sven,
Ja, man får bosätta sig permanent i ett fritidshus, så länge det uppfyller standarden för ett åretruntboende.
Hej!
Kan man ha sommarstuga i andra kommuner? T ex jag bor i Malmö vill ha en stuga i Landskrona.
Hej Mensur,
Ja, du kan ha sommarstuga i en annan kommun än där du bor.
hej kostar något att bytta namn på fritidshus till en liten vila? och vad kostar det?
Hej Mirza,
Om du vill registrera din fastighet som en villa i stället för fritidshus gör du det hos Lantmäteriet. Du behöver skicka en ansökan för att få reda på om ändringen går att genomföra och vad det i så fall skulle kosta.
Tänk på att fritidshuset kan behöva uppfylla vissa krav för att få räknas som en villa, till exempel gällande byggstandard, isolering och uppvärmning.
Det här tycker jag inte stämmer? Lantmäteriet hanterar inte begreppet fritidshus i fastighetsregistret. Ändamålet Bostad används och det innefattar såväl permanent- som fritidsboende.
Hej Erik,
Tack för din feedback. Jag har tittat närmare på detta och du verkar ha rätt. Både fritidshus och villor räknas som bostad/småhus juridiskt sett, så du verkar inte behöva byta registrering på huset om du vill kalla det för villa. Som svar på Mirzas fråga ovan bör det då inte kosta något heller.
Det är dock viktigt att komma ihåg att fritidshus och villor har olika byggstandard, och att man därför kan behöva göra ändringar på huset för att det ska fungera som permanentboende.
Konstigt påstående att direktverkande el inte skulle kunna innebära stora kostnader. Inte sällan är fritidshus -med dagens mått mätt- dåligt isolerade vilket innebär att det kan behövas rätt mycket el för att hålla värmen!
Hej Anders,
Tack för din feedback. Jag har sett över texten och uppdaterat informationen.