Gul villa med flaggstång med svensk flagga på tomtenLandets dyraste villor finns i Stockholms län, och den dyraste gatuadressen är Brötvägen i Bromma. Foto: Stanislavskyi/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

I Stockholms län hittar vi landets dyraste villor, och den dyraste gatan är Brötvägen i Bromma. De senaste åren har genomsnittspriset för villor på gatan varit 15 miljoner kronor, visar en undersökning från Fastighetsbyrån. Billigast villor finns i Blekinge där den dyraste villan kostar omkring 3 miljoner kronor.

De senaste åren har bostadspriserna varit ett ständigt samtalsämne. Priserna ligger på fortsatt höga nivåer för såväl bostadsrätter som villor. Priserna skiljer sig dock kraftigt mellan olika län och gatuadresser. Fastighetsbyrån har gjort en sammanställning av vilka län och gatuadresser som har dyrast respektive billigast villapriser i Sverige. Mäklarbyrån har dock valt att inte ta med gator som hade färre än fem försäljningar under perioden för undersökningen.

Villapriserna i Stockholms län är dyrast i hela Sverige, och den dyraste adressen är Brötvägen i Bromma. Under de senaste två åren har genomsnittspriset legat på en bit över 15 miljoner kronor.

På topp tio-listan över adresserna med dyraste villor ligger alla i Stockholms län, och totalt fem adresser ligger i Bromma.

Västra Götaland är det näst dyraste länet

Även i Västra Götalands län hittar vi dyra villor. Länet är det näst dyraste i landet, och den dyraste gatan ligger i Örgryte. På Skårgatan, en knapp kilometer från Liseberg, får en köpare vara beredd att betala omkring 11 miljoner kronor för en villa.

På tredje plats hittar vi Skåne län, och inte helt förvånande är det i Vellinge vi hittar den dyraste villan. Genomsnittspriset på Skånes dyraste gata, Sjögatan, har de senaste två åren varit 10 miljoner kronor.

Billiga villor finns i Blekinge

Öster om Skåne hittar vi Blekinge län och Sveriges billigaste villor, detta trots både närhet till skärgård och resten av Europa.

Den dyraste gatan i Blekinge är Kungsgatan där en villa i genomsnitt kostar 3 miljoner kronor. Det är alltså fem gånger billigare än på Brötvägen i Bromma.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]