Öppen dörr med nyckel i låset. I bakgrunden ett bord och en stol.Det kan stå dig väldigt dyrt att tappa bort en nyckel till en hyresrätt. Har du varit oaktsam och tappat bort en nyckel som går till flera olika lås kan det bli väldigt dyrt. Foto: Inna Dodor/Shutterstock.com

Tips & råd

En borttappad nyckel kan bli en dyr affär. Har du otur kan det leda till inbrott och i värsta fall så täcks inte inbrottet av hemförsäkringen, skriver Hem & Hyra.

Att tappa bort lägenhetsnyckeln kan bli väldigt dyrt. Det kan kosta alltifrån några hundra kronor till flera tusenlappar. Det kan vara stora skillnader mellan olika hyresvärdar. Ibland krävs det dessutom att hela låscylindern måste bytas ut och då kan det bli väldigt dyrt. 

När man tappar bort en lägenhetsnyckel är det inte helt ovanligt att hyresvärden vill byta lås direkt. Hos skånska Hörbybostäder kostar ett låsbyte 2 500 kronor. Det är inte för bostadsbolagets skull som de genomför låsbytet. Om någon går in i en bostad med en borttappad nyckel för att göra inbrott så gäller inte hemförsäkringen.

Flera hyresvärdar kräver låsbyte vid borttappad nyckel

Hörbybostäders hyresförvaltare, Carina Boijertz, rekommenderar alla hyresgäster att byta lås och ta den kostnaden om de har tappat bort sin nyckel. Men det är ingen som tvingas att byta. Däremot så byter Hörbybostäder ut låskolven den dagen hyresgästen flyttar ut och då måste de ändå betala kostnaden för låsbytet.

Även andra hyresvärdar resonerar på samma sätt som Hörbybostäder. Örebrobostäder, Kalmarhem och Perstorps bostäder kräver att man byter lås direkt.

Hemförsäkringen täcker inte borttappad nyckel

Om du har tappat bort din nyckel bör du byta lås så fort som möjligt. Vanligtvis täcker hemförsäkringen inte inbrott på grund av att du har tappat bort din nyckel. Men det finns omständigheter där hemförsäkringen ändå gäller.

Om du blir rånad på din nyckel och det blir inbrott kort därefter under samma dag är läget annorlunda och då kan hemförsäkringen gälla. Men ju längre tid det går från det att du blev av med nyckeln, desto större risk är det att hemförsäkringen inte gäller. 

Om du har blivit bestulen på din nyckel eller om nyckeln har försvunnit vid annan skadehändelse finns det vissa hemförsäkringar som täcker kostnaden för att byta lås. 

Finns omständigheter där hyresgästen inte ska betala

Hyresgästföreningen anser att det finns vissa omständigheter där hyresgästen inte ska betala för ett nyckelbyte.

Hyresgästföreningens jurist, Josephine Stensson, säger att man inte ska behöva stå för låsbytet om man har blivit bestulen på sin nyckel. Hon får ta emot några ärenden per år som handlar om konflikter som uppstått kring kostnaden för borttappade nycklar. Om en nyckel går till flera olika lås kan summan för ett nyckelbyte sticka iväg rejält. 

Josephine Stensson anser att man bara ska betala kostnaden för låsbyte om man varit vållande till att ha tappat bort nyckeln, antingen genom uppsåt eller för att man varit oaktsam. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]