Elpriserna vänder ner nattetid

Privatekonomi

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Bostadsägare och hyresgäster får nu goda nyheter enligt Aftonbladet.
Snart har elpriserna sjunkit så mycket att de är negativa nattetid, vilket innebär att elanvändaren får betalt för att använda el. Nu blir det inte exakt så med tanke på skatt och avgifter som ska betalas.

Dyker i hela landet

– Det här är ett mönster som kommer att öka de kommande åren, säger Måns Skytt, elprisexpert på Tibber.
Idag, fredag 11 november är spotpriset 2 öre per kilowattimme i alla fyra elområdena i landet, visar siffror från elbörsen Nord Pool. Enligt Tibber har priset inte varit så här lågt sedan juli år 2020. Prisfallet beror på blåsiga och varma dagar, mycket varmare än normalt.

Ladda bilen nattetid

För den som har sin el på timprisavtal blir det billigare att förbruka el under helgen, framförallt nattetid och tidigt på morgonen eftersom färre använder el vid dessa tider. Hur billigt kan det bli?
– Det är svårt att prognostisera när det är så låga priser, för vi har inte varit där så många gånger, säger Måns Skytt.Sverige har mycket mer förnybar energi än tidigare som exempelvis sol och vind vilket gör att priserna kan komma att gå ner oftare. Priser kan åka berg-och dalbana under samma dygn. För den som vill bättre på sin boendeekonomi ska man hålla koll på vilka tider man förbrukar sin el. Låga priser märks även i plånboken hos de som har tecknat rörligt avtal eftersom det är ett medelpris per månad som räknas ut.
– Även om det inte blir ett lika lågt pris som för de med timpris så blir det ett lägre pris än de fasta avtalen, beroende på när de bands, säger Måns Skytt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]