Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

En tredjedel som tvättar i gemensam tvättstuga tycker inte den är tillräckligt ren. Detta visar Hem och Hyras senaste undersökning. De som är mest missnöjda är kvinnor och äldre.

Hem och Hyra har i en undersökning tagit reda på vad hyresgäster som tvättar i gemensam tvättstuga tycker om städningen i tvättstugan. En tredjedel av respondenterna tycker att städningen är för dålig.
De som är mest missnöjda är kvinnor och äldre.

Färre använder gemensam tvättstuga

Missnöjet i tvättstugan har lett till att allt färre väljer att använda den gemensamma tvättstugan.
På elva år har antalet personer som nyttjar tvättstugan minskat med nio procent. Från 77 procent 2007 till 68 procent 2018.

Det kan vara bra för immunförsvaret att dela tvättstuga

Många kan dra sig för att dela tvättstuga med andra, framförallt om den inte är städad ordentligt. Att dela tvättmaskiner med andra hyresgäster kan dock vara bra.
– Teoretiskt sett kan du få någon annans bakterier den vägen, men det är inget ideal att bara gå omkring med sina egna. Det kan tvärtom leda till ett försvagat immunförsvar, säger Agnes Wold, professor i mikrobiologi på Göteborgs universitet, till Hem och Hyra.
Att man ska smittas av farliga bakterier är inget man ska behöva oroa sig. Den möjligheten är mycket liten menar Agnes Wold. Om tvättstugan är ordentligt städad eller inte spelar inte heller det någon större roll för själva smittspridningen.
Vi människor oroar oss sällan över att smittas av farliga bakterier när vi reser eller tar i andra människor. Detta trots att man löper betydligt större risk att smittas än vad man göra av att tvätta i samma tvättmaskin som andra.

Hyresvärdarnas ordningsregler skiljer sig åt

För att hålla tvättstugan ren är det många hyresvärdar som har ordningsregler som ska följas.
Hur dessa regler ser ut skiljer sig dock åt. En del vill att den som tvättat även ska våttorka golvet efter sig medan man på andra platser nöjer sig med minimikraven att den som tvättat tar bort damm och ludd ur torkskåp och torktumlare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]