två små flickor leker med klossar i vardagsrumLjud från barn som leker behöver man acceptera om man bor i hyreshus. Det slår hyresnämnden fast i ett beslut om ett vräkningsärende. Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

En barnfamilj i Uppsala fick kontraktet uppsagt efter att grannarna stört sig på fyraåringens lekljud. Hyresnämnden ger dock familjen rätt att bo kvar, skriver Hem & Hyra.

Flera grannar i hyreshuset hade upplevt ljuden som irriterande. En kvinna på våningen under familjen fick problem att sova på grund av att fyraåringen började leka klockan sex på mornarna. En del grannar har till och med övervägt att flytta på grund av ljuden.

Stena fastigheter som äger hyreshuset menar att störningarna övergår vad som anses normalt för barnfamiljer. Därför sa de upp familjens hyreskontrakt i somras. Motiveringen var att de brustit i tillsynsansvar och inte rättat sig efter klagomålen.

Kontraktet sades upp – Orättvist, tycker familjen

Föräldrarna till barnet menar annorlunda. De har gjort mer än vad som kan förväntas för att minska störningarna, till exempel plockat bort träleksaker och slutat använda sitt yngre barns ”lära gå”-vagn. Men fyraåringen beter sig inte annorlunda än vad andra barn skulle ha gjort, menar de.

Pappan i familjen menar att ljuden kanske upplevs mer störande nu när de tvingas tillbringa mer tid i hemmet på grund av pandemin.

Hyresnämnden: Barnljud måste accepteras, trots störd sömn

Ärendet har nu prövats i hyresnämnden. De går på familjens linje och menar att lekande barn är förväntat i hyreshus och måste accepteras. Det gäller även om det påverkar grannars hälsa, till exempel genom minskad sömn.

Hyresnämnden trycker också på att störningarna inte skett på kvällen eller natten. Därmed har föräldrarna inte brustit i sitt tillsynsansvar, och får därför bo kvar i lägenheten.

Väldigt ovanligt att familjer vräks på grund av ljud

Enligt Johan Mitorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är det ytterst ovanligt att barnfamiljer vräks på grund av ljud från barnen. Möjligtvis finns en risk om det handlar om många barn, ständigt oväsen och att föräldrarna blir tillsagda flera gånger utan att göra något. Men även då är han tveksam.

– Besittningsskyddet är starkt i Sverige och barn måste ju få låta när de leker. Det här handlar mycket om sunt förnuft.

Han påpekar dock att bristande kontroll på barnen förstås medför andra risker, till exempel dålig relation till grannarna.

Johan Mitorps tips till hyresgäster som störs av ljud är att be hyresvärden att ljudisolera. Då kan man göra en ljudmätning och se om man kan göra något åt lyhördheten.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]