hand håller upp nyckel bostadshus i bakgrundenEnligt SBAB och Booli fick bostadsmarknaden upp farten under januari, efter den tillfälliga nedgången i december. Foto: Maxim Maslov/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

I december var bostadsmarknaden svalare än på länge, men enligt en ny mätning från Booli och SBAB verkar det ha tagit ny fart i januari. Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije är siffrorna förvånansvärt starka för månaden. Det skriver SvD Näringsliv.

Under hösten 2020 kom ytterligare en smittovåg, där följderna har skapat stor oro och ovisshet om landets ekonomiska utveckling. Trots detta visar nya siffror från Booli och SBAB att bostadsmarknaden har haft en stark start på det nya året, och tagit fart igen efter den tillfälliga nedgången i december.

Förvånansvärt starka siffror

SBAB:s och Boolis mätningar visar att priserna på bostadsrätter i Stockholmsområdet steg med 2,6 procent i januari jämfört med december. En ökning såg man även i Stormalmö och Storgöteborg med + 1,6 respektive + 0,6 procent.

– Siffrorna är förvånansvärt starka i januari. Det har varit en otroligt stor uppgång av bostadspriserna sedan den krisartade situationen under förra våren, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till SvD Näringsliv.

Villapriserna ökade mest i Malmö

Av landets tre storstadsområden var det i Malmö villapriserna steg allra mest i januari med en ökning på hela 6,7 procent. I Göteborg ökade villapriserna med 3,5 procent och i Stockholm med 2,5 procent.

Enligt Robert Boije är det många, som har de ekonomiska förutsättningarna det vill säga, som börjat leta efter större boenden på grund av pandemin. Hemmet har blivit allt viktigare för oss, och eftersom vi spenderar allt mer tid under ett och samma tak behövs mer utrymme.

Lågt utbud just nu

En annan bidragande faktor till utvecklingen på bostadsmarknaden är det låga utbudet just nu. Ett lågt utbud driver såklart upp bostadspriserna. Man har dock sett ett trendbrott i Södra Sverige, där villapriserna sjönk med 0,2 procent i januari.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]