En bild på Hyresgästföreningens ordförande Marie LinderHyresgästföreningens ordförande, Marie Linder. Foto: Kristian Pohl/Hyresgästföreningen

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I de regeringsförhandlingar som just nu förs har Socialdemokraterna gått med på Liberalerna och Centerpartiets krav gällande fri hyressättning inom nyproduktion. Skulle marknadshyror införas tror Hyresgästföreningen att det kommer leda till högre hyror.

Det har pågått intensiva regeringsförhandlingar mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. De fyra partierna har fört lång diskussioner för att få igenom sin egen politik. Enligt de förslag som presenterades i fredags verkar Centerpartiet och Liberalerna ha fått igenom sitt argument för friare hyressättning.
Den fria hyressättningen skulle gälla för nyproduktion och innebära att hyresvärden själv kan sätta hyran. Det skulle även betyda att presumtionshyror, där hyresvärden och en hyresgästorganisation förhandlar hyran, försvinner.

Hyresgästföreningen är kritiska till fri hyressättning

Hyresgästföreningen är kritiska till delen av överenskommelsen gällande fri hyressättning. Marie Linder som är organisationens ordförande säger att hyrorna på nyproduktioner kommer stiga om marknadshyror införs.
Till Hem och Hyra säger hon att det inte kommer lösa några problem som idag finns på bostadsmarknaden. Marie Linder menar att förslaget är ett bevis på att man struntar i alla unga som är i behov av en bostad, äldre som behöver flytta till ett bekvämare boende och människor som vill flytta till ett jobb.
Hon anser att det endast är fastighetsbranschen som gynnas av en fri hyressättning.

Socialdemokraterna kampanjade mot marknadshyror

Inför höstens val drev Stefan Löfven och hans Socialdemokraterna kampanjer tillsammans med Hyresgästföreningen mot just marknadshyror.
Marie Linder ställer sig nu frågande till hur man kan driva kampanjer mot fri hyressättning och sedan gå med på Centerpartiet och Liberalernas förslag.

Fastighetsägarna är positiva

Till skillnad från Hyresgästföreningen är Fastighetsägarna mer positiva till förslaget som presenterats. Organisationen som organiserar privatvärdarna säger att det är bra med friare hyressättning inom nyproduktioner.
– Det kommer att också krävas åtgärder i det befintliga hyressättningssystemet som möjliggör förhandlingar mellan likvärdiga parter, säger Fastighetsägarnas vd, Reinhold Lennebo.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]