Man som räknar på miniräknare med papper runt om kring sig.Höga andrahandshyror gör det svårt för privatpersoner att hitta boende. Efter pandemin känner många privatpersoner av en ansträngd ekonomi, vilket försvårar situationen ytterligare. Foto: fizkes/Shutterstock

Bostadsmarknaden

De ekonomiska svårigheter som kom med pandemin tar fart igen med stigande andrahandshyror, skriver Hem & Hyra. I storstäderna är läget klart värst och konsekvenserna för hyresgästerna kan vara förödande.

Hem & Hyra presenterade de stora konsekvenser för privatpersoner som kommit av pandemin tidigare i våras. Över 41 procent av alla hyresgäster har blivit märkbart fattigare och majoriteten är oroliga för sin privatekonomi.

Samtidigt har andrahandshyrorna stigit snabbt den senaste tiden och boendesituationen kommer antagligen att förvärras i höst.

I genomsnitt 500 kronor dyrare

I genomsnitt är hyrorna 500 kronor dyrare nu än strax innan pandemin tog fart på riktigt i Sverige i februari 2020. Det innebär en ökning på sex procent totalt över landet. Men det är värre i storstäderna.

I Stockholm har andrahandshyrorna ökat med tio procent och i Göteborg har hyrorna ökat så mycket som elva procent. Men det är lågt i jämförelse med Uppsala och Östergötland där andrahandshyrorna ökat med 12 respektive 22 procent.

Den branta stigningen av andrahandshyror står i direkt kontrast till att hyresgäster har det sämre ställt. Det matchar inte heller med att majoriteten av hyresgästerna är oroliga för sin privatekonomi. Nu upplever många att de har svårt att hitta boende.

Hyrorna följer marknaden

En förklaring till de stigande andrahandshyrorna är den heta bostadsmarknaden. Värdet på ägt boende har ökat markant under pandemin och sett över det senaste året har priserna på bostadsrätter ökat med närmare åtta procent.

– Då är det inte förvånande att även andrahandshyrorna går upp – hyrorna följer marknaden. Och just nu är trycket på bostäder oerhört högt, det behöver helt enkelt byggas mer, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

Förbundschef på Hyresgästföreningen, Erik Elmgren, tycker att situationen är bedrövlig. Hyresgästföreningen menar att en av de största anledningarna till de skenande hyrorna har att göra med lagändringen 2013. Lagändringen gjorde det möjligt för privatpersoner med bostadsrätt att sätta en hyra baserad på bostadsrättens marknadsvärde. I dag ser vi effekterna av den ändringen.

– Jag hittar knappt ord. En otroligt oroväckande utveckling, säger Erik Elmgren.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]