Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen Foto: Kristian Pohl/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Landets borgerliga partier har tidigare öppnat upp för att införa marknadshyra. Hyresgästföreningen är starkt emot förslaget och satsar därför miljontals kronor på att förhindra detta, rapporterar Hem och hyra.

Inför höstens val har flera borgerliga partier gått ut med att de vill införa marknadshyror. Det innebär helt enkelt att hyresvärden själv sätter hyran utan någon förhandling, marknaden sätter med andra ord priset. Hyresgästföreningen är starkt emot detta och har beslutat sig för att göra allt i sin makt för att det inte inträffar.
Under en period framöver kommer man därför lägga allt annat arbete åt sidan och istället knacka dörr och dela ut flygblad för att informera om riskerna med marknadshyra. Totalt kommer denna satsning kosta flera miljoner kronor.
– Vi kan nu se att både Liberalerna och Kristdemokraterna driver frågan om fri hyressättning i nyproduktion och att både Centerpartiet och Moderaterna är väldigt tydliga med att de vill ha en helt fri hyressättning. Då är det viktigt att Hyresgästföreningen berättar för dem som bor i hyresrätt vad en sådan förändring skulle kunna innebära, säger förbundsordförande Marie Linder, till Hem och hyra.

Hyresgästföreningen vill behålla den svenska modellen på hyresmarknaden

Att man väljer att mobilisera som man gör har att göra med att Hyresgästföreningen tror starkt på den svenska modellen som finns på hyresmarknaden. Det innebär att man har rätt att förhandla om hyran.
Marie Linder säger att man på Hyresgästföreningen väljer att göra detta för att inte hyresgäster ska åka på hyreshöjningar på uppåt 30 procent.
Under perioden de anställda är ute och informerar om riskerna med fri hyressättning kommer vissa av organisationens kontor hålla stängt.
Medlemmarna kommer dock inte drabbas av detta. De som behöver stöd och råd kommer fortfarande kunna få det.

Marknadshyror kan innebära hyreshöjningar med 50 procent

Enligt en rapport från Hyresgästföreningen skulle marknadshyror slå hårt mot många hyresgäster.
Hyran skulle höjas som mest i Stockholm och Göteborg. I vissa av städernas stadsdelar med så mycket som 50 procent.
En genomsnittlig tvårummare på 58 kvadratmeter i Stockholms kommun har idag en hyra på 6 400 kronor. Om marknadshyra skulle införas skulle hyran stiga till närmare 9 600 kronor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]