Privatekonomi

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Bor du i hus och har funderat på att skaffa laddbox hemma till din elbil? Det finns många fördelar med detta. Det viktigaste är att du laddar mer effektivt än om du skulle ladda i de vanliga eluttagen. Vissa boxar laddar upp elbilen på ett par timmar och stänger av automatiskt när laddningen är klar. En laddbox höjer för det mesta också husvärdet.

Kostnader för laddbox

Det finns olika varianter från ett par tusen upp mot 30 000 kronor. Man väljer modell efter behov och efter vad som är passande för just din elbil. Installationen bör utföras av en elektriker eller installatör så att det blir korrekt.

Du kan köpa laddbox både i en-fas och tre-fas, där tre-fasboxen har en högre laddeffekt och går snabbare att ladda än boxen i en-fas. Flera elbilar kan fortfarande inte ta emot den kapacitet som en tre-fas box erbjuder, men det kan vara bra att vara förberedd.

Rot-avdrag

Du kan få ROT-avdrag för laddboxen. Det finns en skattereducering som heter Grön Teknik där man kan få ROT-avdrag för både arbetskostnad och materialkostnad med max 50% vid laddboxinstallation i bostaden. Stäm av med den montör som ska installera din box vad som gäller och hur mycket du får dra av.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]