Hyresrätter byggs på en byggarbetsplatsInvesteringsstödet återinförs och får fler bostadsbolag att satsa på nyproducerade hyresrätter. Foto: Imfoto/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I slutet av förra året försvann investeringsstödet för hyresrätter men nu ser det ut att vara på väg tillbaka igen. S, MP, L och C har presenterat förslaget i vårändringsbudgeten, skriver Hem och Hyra. Investeringsstödet gör att fler bostadsbolag kan satsa på att bygga hyresrätter till rimliga priser.

I december röstades M- och KD-budgeten igenom och med det försvann investeringsstödet till byggandet av hyresrätter. Men i och med en överenskommelse mellan S, MP, L och C kan stödet nu vara på väg tillbaka. Förslaget ligger nämligen i vårändringsbudgeten.
Socialdemokraterna och de övriga partierna som tagit fram förslaget verkar dock inte ha varit helt nöjda med hur investeringsstödet fungerade tidigare. I förslaget står det nämligen att stödet ska koncentreras och effektiviseras, men exakt vad som menas med det är ännu oklart.

Investeringsstödet ska få fler att bygga hyresrätter

Investeringsstödet som första gången infördes under 2017 är tänkt att få fler byggbolag att bygga hyresrätter med lägre hyra än i vanliga nybyggen. Med hjälp av stödet har byggbolag runt om i Sverige byggt cirka 21 000 hyresrätter.
Stödet har framförallt haft en påverkan på andelen studentbostäder som byggs. Skövdebostäder är bara ett av många bostadsbolag som utnyttjat stödet. Bolagets vd, Dan Sandén, berättar för Hem och Hyra att deras byggprojekt blir cirka 26 procent billigare med investeringsstödet.
Dan Sandén säger att hyrorna hade blivit 30 procent högre utan stödet. Nu blir genomsnittshyran för deras studentbostäder 4 900 kronor i månaden istället för 6 300 kronor.

Hyresgästföreningen välkomnar investeringsstödet

Hyresgästföreningen är mycket glada över beslutet om att återinföra investeringsstödet. Förbundsordförande, Marie Linder, säger att omkring 15 000 bostäder inte hade byggts utan stödet, eller så hade de byggts men till mycket högre hyra.
Hon tror att stödet är helt avgörande för att få till hyresrätter till en kostnad som folk har råd med.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]