närbild på dörrhandtag. Finansminister Magdalena AnderssonEn vanlig anledning att skriva sig på fel adress är att fuska till sig bidrag. Detta vill regeringen och Magdalena Andersson komma åt genom mer resurser till Skatteverket. Foto: Karen Grigoryan/Shutterstock.com och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Skatteverket får resurser från regeringen för att utreda brister i folkbokföringen. Det är vanligt att svenskar skriver sig på fel adress för att exempelvis få felaktiga bidrag. Regeringen vill nu utreda hur folkbokföringskontrollerna ska bli bättre och hur fusket kan minska, skriver Hem & hyra.

I går meddelade finansminister Magdalena Andersson att regeringen avsätter mer resurser till Skatteverket för att lösa problem med folkbokföringen. Med 56 miljoner extra kronor nästa år och 96 miljoner kronor året efter det ska Skatteverket ta tag i frågan.

Felaktiga folkbokföringar är ett stort problem

Tiotusentals svenskar var folkbokförda på fel adress förra året. Det visade en kartläggning som Hem & hyra gjorde. Anledningarna kan se olika ut och handla om såväl slarv som att medvetet skaffa sig fördelar.

Oavsett vilka orsakerna är innebär detta ett problem. Det anser finansminister Magdalena Andersson.

– För det första vill vi ha ordning och reda i folkbokföringen. Sedan vet vi att det finns en svarthandel med folkbokföringsadresser och där kan människor fara illa och bli pressade, säger hon till Hem & hyra.

Utredning ska komma till bukt med bidragsfuskare

Regeringen ska även utreda vilka förändringar som ska göras gällande folkbokföringen, bland annat för att få tag i bidragsfuskare. Just nu finns ingen tydlig bild av hur mycket pengar som betalas ut i exempelvis felaktigt försörjningsstöd varje år.

Med ett bättre system ska det även bli lättare att veta vem som faktiskt bor på en adress, både för hyresvärdar och för grannar.

Tekniska lösningar förbättrar kontrollen av folkbokföringen

Redan förra året påbörjades nya insatser på Skatteverket för att få bukt med folkbokföringen. Detta efter att Skatteverket har fått kritik för brister som finns.

Bland annat använde man sig av tekniska lösningar som bättre ska kunna kontrollera och reagera vid uppseendeväckande situationer. Det kan till exempel handla om många personer som är folkbokförda på samma adress, när någon flyttar misstänkt ofta eller står skriven på fastigheter som inte ska användas som bostäder.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]