Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Funderar du på att köpa bostad? Det kan vara läge nu. I slutet av 2023 sjönk bostadspriserna på grund av höga räntor och inflation. De flesta av oss vill nu veta vad som kommer att hända under 2024. Mikael Elinder, nationalekonom vid Uppsala Universitet, är i färd med att bena ut detta.
– Det handlar om omvärldsläget, säger han till SVT, det har varit hög inflation, höga räntor och höga elpriser. Förhoppningsvis stabiliseras inflationen på en lägre nivå, men vi vet inte det. Mikael Elinder tippar att osäkerheten spiller över på 2024, i Uppsala Län var osäkerheten stor under hela 2023 och betydligt färre bostäder än normalt såldes. Han tror också att bostadsrättsägare kommer att belastas med högre kostnader.

Bostadsförmedlingen i Stockholm rapporterar en ökning av förmedlade hyresrätter med 222 stycken jämfört med januari 2023. Kötiden på förmedlingen är i snitt 9,4 år. Av 1836 förmedlade bostäder i januari i år var 328 nyproduktioner. Kortaste kötiden i Stockholmsområdet kan man få på en vanlig hyresrätt med 1 rum och kök i Södertälje, kötid en månad.

Efterfrågan blir hög 2024

2023 blev ett återhämtningsår, och under 2024 kan det sätta fart. Enligt Svensk Mäklarstatistik ska man ta med i beräkningen att 2022 var lågt när man tittar på ökningen av bostadsrättspriserna för 2023. Priset steg med 4,5% i hela länet, med variation mellan stadsdelarna. Bjurfors har sammanställt rapporten från Svensk Mäklarstatistik.
– Priserna i centrala Stockholm är betydligt högre vilket skulle kunna förklara varför ökningen inte var så stor. Det är helt enkelt ett lite mer räntekänsligt segment, säger Christina Henriksson, regionchef på Bjurfors.

Efter den oförändrade räntan i november 2023 märker mäklarna att köpintresset har ökat. Christina Henriksson menar att det kommer att bli fler bostadsaffärer och vid en eventuell sänkning av räntan påverkas priserna positivt.

Hemnet: Ny trend på bostadsmarknaden

En ny trend är på väg, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet till Svenska Dagbladet. Den nya trenden visar på större prisskillnad mellan de olika bostäderna än tidigare.
Kort sagt, 2024 bär med sig positiva tongångar på bostadsmarknaden – försäljningen under årets första månad har ökat i jämförelse med starten på fjolåret. Det finns ett lite större säljtryck idag.

–Vi ser att folk vågar pröva marknaden igen. Antalet publicerade objekt är väsentligt högre än i fjol, och även om många fortfarande är avvaktande, börjar köpare och säljare mötas i lite högre utsträckning än tidigare, säger Erik Holmberg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]