Kris för bostadsbyggandet

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Det är stor kris i byggsektorn, enligt Aftonbladet kan 1400 byggföretag gå i konkurs inom tolv månader.1 Nybyggnationer har gått ner avsevärt under 2023 och tillverkningen av småhus är praktiskt taget död. Tillverkare av småhus har tomma orderböcker. Byggbranschens företag är hårt pressade och flera har tvingats varsla personal. Dun & Bradstreet har analyserat läget och väntar ytterligare konkurser inom byggbranschen.

Värsta marknadsläget någonsin – 60 000 bostäder per år behövs

Marknadsläget sägs vara det värsta någonsin.
– Människor sägs upp i en övrigt ganska god arbetsmarknad. Det leder till en betydande kompetensflykt i hela branschen. Det är inte säkert att folk vill komma tillbaka sedan. Ur ett samhälleligt perspektiv är det så att vi behöver 60 000 nya bostäder varje år, annars har folk ingenstans att bo. Det blir en svår ekvation att lösa, säger David Johnsson VD på trä-och möbelföretagens branschorganisation.

Anledningen till krisläget är främst de höga räntorna som fortsätter att vandra uppåt, samt också dyrare levnadsvanor och de osäkra energipriserna. Folk blir osäkra och väljer att inte investera i en bostad.

Källa:

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/y6rWBR/konkurser-byggbranschen-spas-nattsvart-framtid

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]