Medelålders par har möte med banken

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Allt fler svenskar vill inte träffa banken för att diskutera bolån. Det visar en ny undersökning gjord av en låneförmedlare för bolån. Eftersom bankerna gärna träffar sina kunder för ett personligt möte vid förhandlingar av denna typen är detta ibland problematiskt. Utvecklingen är dock inte oväntad. Allt fler svenskar tar bolån via internet eller anlitar låneförmedlare för att sköta deras bankförhandlingar.

Storstadsborna känner ångest inför bankmöten

Det som framkom i undersökningen som gjordes var att hälften av alla tillfrågade kände sig olustiga inför att diskutera bolån med banken. Av alternativen i undersökningen var också ångest inför bankmötet den största anledningen till att man undvek detta.
Det här är minst sagt problematisk för bankerna då deras traditionella verksamhet i stor del bygger på personliga möten och bedömningar. Att svenskarna undviker bankmöten minskar också deras chanser att förklara sin ekonomiska situation, vilket kan vara extra viktigt för de med flera lån eller en ansträngd ekonomi.

Allt fler bolån förmedlas via internet

Utvecklingen av bolån ligger onekligen i tiden, då allt fler banktjänster blir mer och mer digitala. Det som är förvånansvärt är dock andelen som upplevde det som obehagligt eller ångestfyllt att gå till banken för att diskutera lån. Eftersom det var mer än hälften av alla som upplevde detta som obehagligt kan det mycket väl leda till att mer traditionella banktjänster tar plats på internet istället.

Tänk på! Det vara fördelaktigt för dig som låntagare att träffa banken eftersom du då kan förklara din ekonomiska situation mer ingående.

Utvecklingen kommer troligtvis leda till förändringar i bankverksamheten i Sverige, eftersom att bankerna riskerar att förlora flera kunder till följd av detta. Om du redan nu vill anamma den digitala förhandlingsstrategin finns det tjänster som hjälper dig förhandla bolån åt dig. MittBolån är en sådan tjänst som kan pruta på ditt bolån åt dig, du behöver knappt lyfta ett finger.

Framtiden kan vara utan bankmöten

Helt oväntat var dock inte resultatet. Redan idag kan vi se en tydlig övergång mot en mer digitaliserad bankverksamhet hos de flesta svenskar bankerna och bolån är inget undantag, de allra flesta banker erbjuder lånelöften via internet redan idag.
Än så länge har dock de allra flesta bankerna ett krav på ett personligt möte för upplägg av bolånet, vilket för många äldre kan kännas naturligt. Frågan är dock om detta verkligen är nödvändigt – kanske får vi se en helt digitaliserad bolåneverksamhet inom en kort framtid.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]