hand bygger med klossar med procenttecken inom konturerna av ett husNu kommer räntorna på bolån att stiga, varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Foto: Rattanavalee/Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Inflationstrycket stiger, och därmed kommer även boräntorna att bli högre. Det varnar Nordea för i bankens senaste ränteprognos för bolån. Den som inte ska sälja närmaste tiden gör klokt i att binda räntan, skriver SvD Näringsliv.

Ekonomin har just nu goda förutsättningar till återhämtning efter den långa perioden av pandemin och dess effekter. Tack vare att vaccineringen har påbörjats rusar nu börsen uppåt, vilket ökat trycket på inflationen.

Flera saker bidrar till ökat inflationstryck

Det är flera olika faktorer som driver börsen uppåt och därmed även inflationen. Bland annat gäller det högre priser på frakt, livsmedel och metaller. Priserna på det sistnämda är rentav på rekordhöga nivåer just nu.

Även de stora paketåtgärderna som Sverige tagit till för att underlätta för samhället har bidragit till det ökade inflationstrycket, enligt Nordea.

Bind ditt bolån om du inte gjort det tidigare

Banken menar nu i sin boränteprognos att den här inflationen bäddar för dyrare bolån än vi kunnat vänta oss tidigare – inte minst för den som ännu har rörlig boränta.

– Fortsätter de underliggande räntorna att stiga i linje med vad vi har sett den senaste tiden dröjer det inte länge förrän även bolåneräntorna höjs, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Så för den som inte bundit sitt bolån ännu börjar det bli hög tid att göra det, menar experten.

Var flexibel om du vill sälja inom kort

Annika Winsth ger också tips till dig som planerar att sälja din bostad inom den närmaste tiden. I så fall är det viktigare att ha ett flexibelt bolån. Om du binder räntan för att hålla nere priset kan du i alla fall välja en kortare löptid.

Just nu ligger storbankernas rörliga räntor, som alltså förändras var tredje månad, i genomsnitt mellan 1,4 och 1,7 procent. Räntor bundna över två år ligger i snitt mellan 1,2 och 1,3 procent, det vill säga lägre.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]