pappersutklipp av ett hus ligger på griffeltavla bredvid en glasburk med myntEnligt Nordea kommer vi kunna se något högre boräntor framöver. Foto: WHYFRAME/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadsmarknaden fortsätter att blomstra i Sverige, och boräntorna verkar ligga kvar på samma låga nivå. Enligt Nordea ska vi nog dock räkna med att en höjning är att vänta framöver, men samtidigt pekar siffrorna på att det finns stora möjligheter att pruta på bolånen. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Enligt Fastighetsbyrån är det helt klart säljarnas marknad just nu. Johan Engström, Fastighetsbyråns vd, menar på att trycket på bostadsmarknaden nu ligger på en högre nivå än under det tidigare rekordåret 2017, både ur säljarnas perspektiv men även sett till antal bostadsaffärer.

Enligt Engström är det den låga räntan som är förklaringen, men även att vårt boende till följd av pandemins effekter har blivit allt viktigare för oss.

En förändring är i sikte

Nordea menar dock att vi snart kommer kunna se en förändring gällande boräntetrenden, och att den så kallade räntebotten nu är passerad. I storbankens senaste prognos framgår det att listpriset för bolåneräntan på fem år förväntas stiga från 1,89 procent till 2,05 procent i slutet av 2021, och till 2,15 procent i slutet av 2022.

När det gäller tremånadersräntan beräknas en ökning från 2,39 procent till 2,45 i slutet av 2021, där den sedan väntas ligga kvar till slutet av 2022.

Andra prognoser för snitträntorna – läge att pruta

Annat är det med snitträntorna. Enligt uppgift ska Nordeas snittpris för tremånadersräntan ligga på 1,79 procent, vilket är 0,6 procent lägre än den listränta man har presenterat. Hos SEB, Handelsbanken och Swedbank ligger snittpriset mellan 1,44 och 1,53 procent, och listräntan mellan 2,34 och 2,39 procent. Det ska även finnas flertalet mindre aktörer som har snitträntor under 1,3 procent.

Nollräntan kvar till andra kvartalet 2024

Nordea räknar inte med att Riksbanken kommer höja räntorna, och Riksbanken själv menar på att nollräntan förväntas ligga still i alla fall till Q2 2024.

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth ser det ut som att vi inom den närmsta tiden kommer se något högre räntor, även om nivån är fortsatt låg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]