Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Efter att Hyresgästföreningen inför valet tagit beslut om att driva opinion mot marknadshyror har Socialdemokraterna valt att undersöka hur många som faktiskt skulle klara av hyreshöjningar. Rapporten visar att en höjning av hyran mellan 1-10 procent inte skulle fungera för upp till 43 procent av de tillfrågade hyresgästerna, skriver Hem & hyra.

Det var i slutet av juni som Hyresgästföreningen gick ut med att de skulle gå emot de borgerliga partiernas förslag om införandet av marknadshyror. För att gå emot förslaget vill Hyresgästföreningen behålla den svenska modellen och nu har man fått med Socialdemokraterna på tåget.
För att visa på det hårda slag marknadshyror skulle kunna komma att innebära för många hyresgäster har Socialdemokraterna valt att presentera en rapport under Almedalsveckan.

Rapporten syftar till att visa på hur många som skulle drabbas av marknadshyrorna

Den rapport som Socialdemokraterna presenterat ska visa på hur Sveriges 3 miljoner hyresgäster kommer att drabbas av ett eventuellt införande av marknadshyror. I rapporten har Socialdemokraterna grundat sina siffror på svar från 1 500 respondenter som visar att närmare 43 procent inte skulle har råd med en ökad hyra mellan 1-10 procent.
Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) menar att partiets mål med rapporten är att visa på hur hårt införandet av marknadshyror kan slå mot hyresgäster runt om i landet.

Äldre kvinnor skulle drabbas värst

Vid en omvandling från 43 procent kan man se att de som inte skulle klara av en högre höjning av hyran omfattar 1,3 miljoner människor. Även om hyran i regel höjs med omkring 1 procent varje år tror man att majoriteten av de tillfrågade har svarat gällande de högre procenten.
De som skulle drabbas i högst grad av hyreshöjningar som ett resultat av marknadshyror är äldre kvinnor. 72 procent av de kvinnor som betalar hyra för sitt boende och är 65 år fyllda har svarat att en hyreshöjning mellan 1-10 procent inte är något de skulle klara av.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]