Mobilskärm med lista på bostadsköer i dibz plattform och lägenhetshus på Östermalm i Stockholm.Är du sugen på att flytta till Stockholm om några år? Med dibz tjänst blir det lättare att ställa sig i bostadskö och hålla koll på sina köplatser. Foto: Pressbild/dibz och Tupungato/Shutterstock

Lanseringar

Uppdaterad: 22 november, 2021

Har du koll på vilka bostadsköer du står i och hur ofta du behöver logga in för att behålla din köplats? Inom kort lanserar företaget Dibz en ny tjänst som gör det lättare att säkra framtida hyreskontrakt.

Bostadsköerna är många, och som privatperson kan det vara svårt att navigera mellan dem. Bara i Stockholm finns exempelvis mer än 30 olika bostadsköer. Köerna har dessutom olika krav på hur ofta man ska logga in för att behålla sin köplats. 

Det här vill företaget Dibz komma åt med en ny tjänst som lanseras i juni. Tjänsten är en digital plattform som samlar flera bostadsköer på ett ställe, så att sökande kan ställa sig i de köer de vill och lättare hålla koll på hur de ligger till.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Vill inkludera fler på hyresmarknaden

Idén grundades när ägarna själva flyttade till huvudstaden och fick uppleva den orimligt krångliga marknaden, berättar en av grundarna Lovisa Qvarner. Tjänsten är byggd såsom hon själv hade velat ha den när hon flyttade till Stockholm som 19-åring.

Dibz vill att hela befolkningen ska ha tillgång till bostadsmarknaden, inte bara de som är informerade om olika bostadsköer.

– Det borde vara en självklarhet att vi jobbar för ökad inkludering på bostadsmarknaden, jag tror att branschen kan bättre, säger Lovisa Qvarner.

Tjänsten samlar bostadsköer och loggar in dig regelbundet

På Dibz plattformstjänst kan konsumenten gå in och hitta bostadsköer och jämföra dem med varandra. Skapar du ett konto på sidan för en lägre summa i månaden kan du också ställa dig i olika köer och få översikt över du står i.

Tjänsten kommer regelbundet att logga in i köerna åt dig så att du säkrar din köplats.

Detta är det första steget för Dibz verksamhet. Efter det vill Dibz integrera köer inom fler områden i tjänsten, till exempel skolor och aktiviteter. Målet är att plattformen ska kunna användas för att planera framtiden på ett smidigare sätt.

Jobbar för en hållbar bostadsmarknad

Utöver själva plattformen jobbar Dibz också med hållbarhet för att hjälpa konsumenter på bostadsmarknaden. Med utgångspunkt i hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030 vill de ta fram en guide för bostadsköer.

Ett exempel på bostadskö som Dibz samarbetar med i det arbetet är Heimstaden. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]