Den svenska bostadsmarknaden är stekhet. Pandemin har fått oss att leta efter större bostäder och efterfrågan på villor är rekordhög. Samtidigt visar Flyttbarometern att vi mår väldigt bra av att flytta. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Den svenska bostadsmarknaden fortsätter att blomstra. En granskning av 28 länder visar att Sverige har haft den största prisökningen procentuellt sett under de senaste 25 åren. Samtidigt visar en undersökning som Svensk Fastighetsförmedling genomför att vi blir lyckligare av att flytta.

I april granskade tidningen The Economist prisutvecklingen på bostäder i 28 länder. Granskningen visade att Sverige haft den högsta procentuella prisutvecklingen under de senaste 25 åren och bostadsmarknaden fortsätter att blomstra.

Stekhet bostadsmarknad

Den svenska bostadsmarknaden är stekhet. Under de senaste 12 månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med 10 procent i hela riket. Medelpriset per kvadratmeter ligger nu på 44 660 kronor. När det gäller villor har priserna under de senaste 12 månaderna ökat med 19 procent i hela riket. Medelpriset för en villa ligger på 4 107 000 kronor.

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklare, Angelica Hermansson, ligger utvecklingen i linje med deras förväntningar. Intresset för större boende är fortfarande rekordstort. I Stor-Stockholm har priserna ökat med 22 procent under de senaste 12 månaderna och priserna för bostadsrätter har ökat med 8 procent. Enligt Angelica Hermansson är det just nu ett väldigt högt tryck på bostadsrätter på Kungsholmen.

Enorm efterfrågan på bostäder i Göteborg och Malmö

Men även i Göteborg och Malmö har priserna på villor och bostadsrätter ökat rejält under de senaste 12 månaderna. I Stor-Göteborg har priserna på villor ökat med 18 procent respektive 8 procent på bostadsrätter.

Enligt Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal, har även april varit en fantastisk månad när det gäller både villor och bostadsrätter. Och man ser ingen antydan till avmattning, snarare tvärtom, efterfrågan är enorm. Just nu räknar man inte med någon prisnedgång heller men prisökningen kan dämpas något.

I Malmö är omsättningshastigheten hög. Intresset är särskilt stort för större bostadsrätter och villor och enligt Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Malmö, ser man ingen avmattning inom den närmaste tiden.

Du blir lyckligare av att flytta

Att flytta innebär inte bara att man får större bostadsyta. En flytt gör dig gladare. Svensk Fastighetsförmedlings Flyttbarometer visar att 80 procent blir lyckligare och lugnare efter en flytt. Flytten är ett sätt att komma närmare sitt drömliv och det ger en chans till nystart.

Enligt Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, känns det naturligt att bostadsmarknaden är så het som den är under rådande pandemi där livet just nu står rätt stilla.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]