Hyrda parkeringsplatser blir allt dyrare. Därför väljer många bilägare att i stället parkera på gatan utanför bostaden. Foto: merrymuuu/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Tusentals parkeringsplatser står tomma i svenska bostäder, trots en stor efterfrågan. Det visar en undersökning som Hem & hyra har gjort. Enligt kommunala bostadsbolag finns inga planer på att sänka hyran på parkeringarna, trots att det är en trolig orsak till problemet.

Parkeringsplatser är en bristvara i Sverige. Men trots detta är det tusentals parkeringsplatser som står tomma i storstäderna. Hem & hyra har pratat med de kommunala bostadsbolagen om hur läget ser ut och hur de hanterar situationen.

Av de 10 328 parkeringsplatser i Stockholm som Svenska Bostäder äger är nästan 1 500 vakanta. Vissa av fallen kan förklaras av ombyggnationer, men det skedde också en rejäl prishöjning av parkeringarna i början av året.

Prisskillnaden minskar mellan garageplats och boendeparkering

I en storstad kan kostnaden för en garageplats hamna på mer än 2 000 kronor i månaden. Boendeparkering, det vill säga tillstånd att få ställa bilen på gatan i mån av plats, är då ett billigare alternativ, men inte heller optimalt. Just nu är kostnaden för detta 1 100 kronor i Stockholms innerstad, efter successiva höjningar med motivet att öka framkomligheten. 

Prisskillnaden mellan att parkera på gatan och ha tillgång till en egen parkering blir således allt mindre. Detta kan vara en anledning till att så många hyrda parkeringsplatser inte används.

Många lediga platser på större parkeringsytor

Ett annat exempel är Bostadsbolaget i Göteborg. De förvaltar 16 400 parkeringsplatser, varav 2 338 i nuläget står tomma. De vakanta parkeringarna finns framför allt på stora parkeringsytor nära husen i äldre områden. 

Bostadsbolaget marknadsför lediga platser externt i vissa områden, i hopp om att få dem uthyrda. I andra fall avvaktar bolaget beslut om eventuell husbyggnation på en del parkeringsytor, enligt pressansvarige Malin Pethrus.

Avgifterna kommer inte att sänkas i första taget

Bostadsbolagen som ingår i Hem & hyras undersökning har inga planer på att sänka priset på parkeringsplatserna. Svenska Bostäder anger dock att de i vissa fall har sänkt avgiften.

– Vi jobbar med prisdifferentiering. Har vi lång kö höjs priset. Står det platser tomma kan det hända att vi sänker, säger Ola Wickman, tillförordnad förvaltningschef på Svenska Bostäder.

I stort ser det dock ut som att svenska bilägare får fortsätta parkera på gatan, eller betala stora summor för en egen parkeringsplats.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]