lägenhetshus i Kista, Stockholms stadStockholms stad och sex andra kommuner ska delta i Skatteverkets pilotprojekt mot folkbokföringsbrott. Foto: Danne_l/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 22 februari, 2021

Den svarta hyresmarknaden ska bort, liksom andra fall där folkbokföringen utnyttjas för organiserad brottslighet. Det är målet i ett nytt pilotprojekt som Skatteverket och sju kommuner ska genomföra, enligt Dagens Nyheter.

Folkbokföringen utnyttjas ofta inom organiserad brottslighet i Sverige. Till exempel kan personer folkbokföra sig på fel adress för att få bidrag. Det är också vanligt i svarthandel – det vill säga olaglig handel – med hyreskontrakt.

Skatteverket påbörjar nu ett pilotprojekt för att motverka den typen av brott. De ska bland annat kartlägga adresser där folkbokföringen misstänks utnyttjas till organiserad brottslighet.

Med i projektet är även sju svenska kommuner, däribland Stockholms stad.

Stockholms stad vill få bort den svarta hyresmarknaden

Det är förbjudet att handla med hyreskontrakt i Sverige. Men Stockholms stad har länge haft problem med organiserad brottslighet kring just detta. 

Genom pilotprojektet hoppas Stockholms stad kunna dela information med andra verksamheter, för att lättare kunna hantera problemet. Det säger Anna König Jerlmyr, som är finansborgarråd i Stockholms stad.

– Det behöver bli svårare att handla med denna typ av kontrakt, men det bygger på att kommunen får möjligheten att jobba tillsammans med de myndigheter som arbetar mot välfärdsbrott.

63 miljoner kronor till Skatteverkets projekt

Skatteverket har fått 63 miljoner kronor för att jobba med bättre folkbokföring, främst i trångbodda områden. Pengarna tilldelades i höstbudgeten som regeringen tog fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi ska ha koll på vilka som bor i vårt land och var man bor, sa statsminister Stefan Löfven när budgeten presenterades i höstas.

Metoderna ska anpassas efter kommunerna

Än så länge är det inte klart exakt hur projektet ska se ut. Planen och metoderna kommer att utformas av Skatteverket tillsammans med vardera kommun. Varje kommun kan behöva fokusera på olika delar av folkbokföringen.

Projektets resultat ska presenteras för regeringen senast den 1 juni år 2022.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]