Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Utbudet av sommarstugor till salu är inte stort. Den som vill hitta en stuga får istället titta på uthyrningsmarknaden. Allt fler väljer att hyra ut sina stugor för att dryga ut semesterkassan.

Andelen fritidshus till salu har minskat markant jämfört med förra året. Hittills i år har det kommit ut 21 procent färre hus än samma period 2017.

Allt fler kan tänka sig att hyra ut sommarstugan

I Sverige är det många som passar på att åka ut till sommarstugan under semestern. Men alla har inte någon stuga att åka till och utbudet är inte allt för stort. Få stugor finns till salu och de som gör det kostar en rejäl slant.
Men den som inte kan köpa en stuga ska inte deppa ihop för det. Nuförtiden har det nämligen blivit vanligt att sommarstugeägarna hyr ut sina stugor när de själva inte är på plats. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att 25 procent är villiga att hyra ut sin stuga, både under kortare och längre perioder.
Uthyrningen har bland annat blivit ett sätt att bygga på semesterkassan. Fördelaktigt är det också då uthyrning av fritidshus är skattefritt upp till 50 000 kronor om året.
– Många tycker att det är positivt att huset utnyttjas, och dessutom slår man två flugor i en smäll eftersom någon samtidigt tar hand om huset och minskar risken för inbrott, säger Ifs informationschef, Caroline Starck.

Yngre är mest positiva till uthyrning

De som helst hyr ut sina sommarstugor är personer mellan 18-34 år. I den åldersgruppen kan drygt 50 procent tänka sig att hyra ut fritidshuset. Carolina Starck tror att yngre är mer öppna att låna, samt att de har ett miljötänk där delade tjänster och prylar innebär minskad konsumtion.
Personer över 55 är istället minst positiva till att hyra ut sina fritidshus. De är främst oroliga för att hyresgästen ska orsaka slitage eller skadegörelse samt att det känns krångligt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]