Närbild på en persons händer som håller upp svävande teckning på hus och stigande graf.Hemnet presenterar siffror som visar på rekordstor omsättningsökning på bostadsmarknaden. Foto: Sasun Bughdaryan/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 14 november, 2023

Enligt siffror från Hemnet har omsättningen på bostadsmarknaden ökat markant på ett år. I maj 2021 köptes det bostäder för sammanlagt 63 miljarder kronor, vilket är den högsta noterade nivån för en enskild månad i Hemnets data hittills. Jämför man med maj 2020 är det en ökning på 47 procent.

Under våren 2020 sjönk antalet försäljningar på bostadsmarknaden, där pandemins effekter sägs vara den främsta orsaken. Men efter en tillfällig nedgång repade sig marknaden och kom som bekant tillbaka med en sällan skådad kraft. I stället för sjunkande priser och försäljningstapp har trenden gått åt motsatt håll.

Enligt Hemnets siffror köpte vi i maj 2021 bostäder för sammanlagt 63 miljarder kronor, vilket är den högsta uppmätta nivån för en enskild månad hittills.

Den totala transaktionsvolymen har ökat 47 procent på ett år

I maj 2021  såldes 18 462 bostäder, vilket jämfört med maj 2020 är en ökning på 20 procent. Man ser även att snittpriset vid en bostadsförsäljning har gått upp med 22 procent och ligger nu på 3,4 miljoner kronor. Den totala transaktionsvolymen har ökat med 47 procent på ett år.

Rekordhöga försäljningssiffror mellan juni 2020 och maj 2021

Hemnets data visar även att försäljningssiffran för de senaste tolv månaderna, det vill säga mellan juni 2020 och maj 2021, ligger på 552 miljarder kronor. Även det en ny rekordnivå, och jämfört med tolvmånadersperioden innan är det en ökning på 29 procent.

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg konstaterar att efterfrågan på bostäder har varit påfallande stark under pandemin, och att fler har valt att lägga mer pengar på sitt boende. Han menar på att dessa faktorer tillsammans har bidragit till den markanta omsättningsökningen på bostadsmarknaden.

– Förutom en ökad efterfrågan har denna utveckling också påverkats av en fortsatt låg ränta och stödåtgärder som sannolikt bidragit till att ekonomin klarat sig relativt väl under pandemin, sammanfattar Erik Holmberg i ett pressmeddelande.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]